2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Meddőséget okozhat az ibuprofen: jól gondold át, mielőtt beveszed

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az ibuprofen, mely hatóanyag több hazánkban is népszerű, gyulladás- és fájdalomcsökkentő gyógyszerben megtalálható, a férfiak meddőségére. A kutatás bizonyítékot talált arra, hogy a sportolók által gyakran alkalmazott napi dózis már hozzájárulhat ahhoz, hogy a férfiak kevésbé legyenek nemzőképesek.

Amikor fáj a fejünk vagy lázasak vagyunk, gyakran kapunk be egy-egy tabletta nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert. Az ilyen hatóanyagok csoportjába tartozik az ibuporfen. Magyarországon több gyártó is forgalmaz ilyen hatóanyagú gyógyszereket, többek között Algoflex, Nurofen, Advil és Ibumax néven is megtalálhatóak a patikák polcain.

Az akkut fájdalomcsillapításon túl, azonban jellemzően versenysportolók használják a gyógyszert megelőző jelleggel is, tehát azért szedik, hogy ne alakuljon ki fájdalmuk, például edzés közben.

Egy friss kutatás, mely az Amerikai Tudományos Akadémia egyik folyóiratában (Proceedings of the National Academy of Sciences) jelent meg, összekötötte a férfi meddőséget az ibuprofen folyamatos szedésével.

A kismintás kutatásba 31 férfit vontak be, akiknek életkora minden esetben 18 és 35 év közé esett. 14 kísérleti alanynak napi kétszer adtak 600 milligramm ibuprofent, 17 másik résztvevőnek pedig placebo, tehát hatóanyag nélküli tablettát adtak.

Azon alanyok esetén, akik ibuprofent kaptak, 14 napon belül változást figyeltek meg a luteinizáló hormonszintjükben, melyet az agyalapi mirigy választ ki és ez készteti arra a heréket, hogy tesztoszteront termeljenek, ami az elsődleges férfi nemi hormon.

Ezzel párhuzamosan csökkent a férfiak tesztoszteronszintje a luteinizáló horomonszintjükhöz képest, ami a herék működési zavarának egyik jele.

Ez a hormonszint egyenlőtlenség hipogandizmust idézett elő, amely betegség összekapcsolható a csökkent termékenységgel, a depresszióval és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát (e betegségcsoportba tartozik a szívroham is).

A kísérlet résztvevőinek állapota biztosan visszafordítható Bernard Jégou, a tanulmány társszerzője szerint, ugyanakkor ez már nem biztos, hogy elmondható azokról, akik hosszútávon szedtek ibuprofen tartalmú gyógyszereket.

(CNN)

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a  Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Fogadjunk, hogy eddig te sem így használtad az alufóliát

A konyha a mindennapi életünk része, sokan mégis esve-kelve mozognak benne. Úgyhogy senkinek sem árthat egy kis felokosítás. Az alufólia például csodákra képes, de azért a bikinis sütemények is megérnek...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Auchan

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos