2020. október 22. csütörtök Előd

Máris búcsút mondhatunk az olcsóbb teszteknek? A magánklinikáknál rezeg a léc

  • Népszava
  • 2020. szeptember 18. péntek 08:30

19 500 forint lesz a magánúton végzett koronatesztek hatósági ára - jelentette be Orbán Viktor szerdán, azonban ennek következményeként nem hogy nőne, csökkenhet, vagy le is állhat egyes laborokban a tesztelés. Ez az összeg ugyanis szakértők szerint csak a laborköltséget fedezi, a magánszolgáltatók pedig napi 3500-4000 tsztet is végeznek. Ez a kapacitás így eltűnhet.

Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a tesztelési piac beszakadásához vezethet a hatósági árazás bevezetése - írja a Népszava. A szolgáltatási kapacitás akkor maradhatna meg, ha a laborok jelentősen csökkentik az áraikat, mivel aok magánrendelőben csak a mintát veszik le, annak vizsgálatát egy külön laborban végzik el. ha nem lesz engedélyezett a magánklinikáknak, hogy felárat számítsanak - például mintavételi vagy szállítási költséget - akkor szűkülni fognak a lehetőségek a szakember szerint.

A lap értesülései szerint erre már példa is van: az egyik szolgáltató 15900 forintra árazta be a laboratóriumi PCR tesztjét, viszont a mintát ez esetben a páciensnek kell levennie, az ár csak a szállítási, vizsgálati és eszközköltséget tartalmaz. Viszont éppen a mintavétel szakszerűsége lenne a lényeg, mert anélkül az eredmény könnyen lehet "fals negatív".

Úgy tűnik az árcsökkentés azt eredményezheti, hogy a magánszolgáltatók csökkentik a tesztelést, vagy felhagynak vele, a szakemberek viszont még több tesztet javasolnának - amely térítésmentes.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó