2 °C Budapest

Már tavasszal oda lehet a diód, szilvád, almád: így úszhatod meg a veszteségeket

2019. február 21. 19:32

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a tavaszi hónapokban idén is a kiszámíthatatlan időjárás lesz jellemző, a jégesők, viharok sok gondot okozhatnak majd a mezőgazdaságból élőknek. A hazai biztosítók csak 2017-ben több mint hétezer bejelentést regisztráltak, a különböző növénykárokra kifizetett összeg pedig megközelítette a 10 milliárd forintot. Érdemes már most biztosítással készülni a mezőgazdasági károkra - hívják fel a figyelmet biztosítási szakértők.

Egy korábbi törvényi szabályozásnak köszönhetően maximum 65 százalékos támogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki él a május 31-ig megköthető díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével. Ráadásul idén több csomag is bővült, valamint 2018-tól a támogatási keretösszeg 5 milliárd forintra nőtt. Az OVB Vermögensberatung Kft. véleménye szerint tovább bővülhet hazánkban a biztosítással védett termőterületek aránya, hiszen a rendszernek köszönhetően azok is megvédhetik terményeiket, akik korábban ezt nem engedhették meg maguknak. Ez azért is fontos, mert egy-egy természeti kár akár 30-50 százalékos terméshozam veszteséget is okozhat. Magyarországon évente több mint 100 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, érdemes tehát már jó előre biztosítást kötni a termésre - írja közleményében az OVB.

A korábbiakhoz képest idén több csomag is bővült különböző növénykultúrákkal. Az "A" típusú mezőgazdasági biztosítás többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, káposztarepcére, dióra, szilvára, almára, körtére, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok okozta károkra. A második, "B" csomag esetében az eddigi öt helyett szintén a fenti kilenc kockázat bármelyikére köthető biztosítás például dinnyére, málnára, babra, borsóra, céklára, birsre, barackra, szamócára vagy cseresznyére. A harmadik, "C" típusú biztosítás ugyancsak jégeső, aszály, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok, felhőszakadás, vihar és tűzkár ellen köthető egyebek mellett földimogyoróra, mákra, retekre, lucernára és egyéb növénykultúrákra.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ha bekövetkezne a baj, akkor a kárt az arról való tudomásszerzést követően két napon belül írásban jelentsük is be a biztosítónak. Habár a díjtámogatott biztosítás nem terjed ki rájuk, a mezőgazdasági területeken kívül az ott tartott jószágokról is érdemes biztosítással gondoskodni, illetve biztosíthatóak még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévő termények, valamint a mezőgazdasági gépek is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem