16 °C Budapest

Már nem csak az orvosok, a betegek is menekülnek a magyar kórházakból

2017. május 17. 11:32

A hosszú várakozási idő miatt a magyar munkavállalóknak a 75 százaléka úgy érzi, hogy csak akkor tud elmenni orvosi vizsgálatokra, ha szabadságot vesz ki. A hazai munkavállalók felismerték, hogy egyre nagyobb szükség van az egészségügyi öngondoskodára, ami a befizetéseiken is meglátszik.

Az idén 15 éves OTP Egészségpénztár több mint 20 perces késéssel kezdte évfordulós sajtótájékoztatóját, ezzel a kis viccel, azt szerették volna érzékeltetni, hogy mennyire dühítő a várakozás, utalva ezzel a jelenlegi állami egészségügyi helyzetre, ahol nem 20 percet, hanem órákat kell a rendelőben tölteni egy-egy vizsgálat alkalmával.

Az évforduló apropóján kutatás is készült, amiből kiderült, hogyan látja is a mai egészségügyi helyzetet a lakosság. A megkérdezettek 83 százaléka fontosnak tartja az orvosi szűrővizsgálatokat, és 77 százalék a táplálkozására is odafigyel, ha az öngondoskodásra gondol. Egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt azok aránya, akiknek van, vagy tervezik az egészségpénztári tagságot.

48 százalék úgy érzi, hogy nem megfelelő számára az állami egészségügyi szolgáltatás.

Több mint 20 százalék a magánegészségügy felé fordul inkább. Ennek legfőbb oka (41 százalék), a várólisták nagyon hosszúak az állami egészségügyben.

Már nem a munkáltatónak fontos

A 15 év alatt több mint 300 ezer tagjuk volt, ebből 241 ezren még ma is tagok, tehát a lakosság 5 százalékával kapcsolatban voltak. Ez idő alatt több mint 100 milliárd forint ment át a pénztáron, ebből 67 milliárdot a munkáltatók adták, 27 milliárd egyéni befizetés volt. Az egyéni befizetések, pont azért, mert a munkáltatók erősen támogatták, az egyéni befizetések éveken keresztül stagnáltak. Az elmúlt 3 évben viszont megugrottak az egyéni befizetések. Ennek az áll a hátterében, hogy a törvényi változások állnak, hogy magasabb adókulcsot kell fizetni ez a juttatás után, egyre kevesebb munkáltatónak "érte meg" így támogatni a munkavállalóját, ezért a magánszemélyek maguk kezdték fizetni a pénztári tagágukat.

Ebben a negyedévben a trend megfordult, több az egyéni befizetés, mint a munkáltatói. Erre korábban még nem volt példa

- mondta Studniczky Ferenc az OTP Egészségpénztár ügyvezetőigazgatója.

A pénztár tagjai a tavalyi évben mintegy 2 miliárd forintot költöttek magánegyészségügyi kezelésekre, ami közel 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Főként gyógyszerre, gyógyászati segédeszközökre költenek leggyakrabban a tagok. Ugyanakkor a magánegészségügyi szolgáltatások is egyre népszerűbbek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kétéve még csak a lakosság 40 százaléka vett igénybe magánegészségügyi szolgáltatást, míg a tavalyi felmérés szerint már közel 60 százalékuk. Az alacsonyabb jövedelmű és iskolázottságúak körében a lakosság harmada is igénybe vett magánorvosi ellátást.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar munkavállalóknak meggyőződése, hogy a munka és az állami egészségügyi rendszer nem összeegyeztethető, a válaszadók háromnegyede szerint még az egyszerűbb vizsgálatok miatt is szabadságra kellene mennie. A felmérésből az is kiderült, hogy egy munkavállaló évente átlagosan 1,5 napot.

Mennyit teszünk félre?

A tavalyi évben a pénztárból kilépő tagok száma nem érte el a hatezer főt, ők jellemzően a nyugdíj miatt tették, mivel már nem lehet adókedvezményt igénybe venni a befizetéseik után, így nem éri meg.

Átlagosan havi 10-15 ezer forintot fizetnek be a tagok, a szórás viszont elég nagy, van, aki 2 ezret, van aki 20-30 ezret is befizet havonta. Nagyjából 100 ezer fő az alvó tag, aki nem kap már befizetést a munkavállalójától, de még él a tagsága.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm