2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Már idén engedélyezhetik a Moderna vakcináját: 94 százalékban hatékony


Még ma benyújtja az amerikai és az európai hatóságokhoz az engedélykérelmet a koronavírus-vakcinájára a Moderna - közölte a cég. A klinikai tesztek végső eredményei alapján a vakcina 94,1 százalékos hatékonyságú a koronavírus-fertőzés kivédésében- írja a The Wall Street Journal.  

A Moderna vakcinája lehet a második, amely még idén megkapja az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyét a Pfizer és a BioNTech közösen fejlesztett vakcinája után - írja a The Wall Street Journal. Az azonos technológiát használó (mRNS) és hasonló hatékonyságot mutató Pfizer-vakcina engedélykérelmét 10 nappal korábban nyújtotta be az amerikai gyógyszercég.

A Pfizer vakcinája ügyében december 10-én ülésezik az amerikai FDA, míg a Moderna arra számít, hogy egy héttel később találkozik a gyógyszerfelügyelet külső szakértőkkel a vakcinájával kapcsolatban. A várakozások szerint a széles tömegeknek valamikor a jövő év tavaszán-nyarán lesz elérhető a vakcina.

A Moderna fázis 3 klinikai vizsgálatai 30 ezer résztvevő bevonásával zajlottak, 196 főnél jelentkeztek a koronavírus tünetei, közülük 185 fő placebót kapott. Mindössze 11 fő betegedett meg azok közül, akiket a vakcinával oltottak be.

A fertőzöttek között 30 főnél alakult ki súlyos betegség, mindegyikük placebót kapott.

A cég közlése szerint enyhe-közepes erősségű mellékhatásokat tapasztaltak a résztvevők, egyesek fejfájásra panaszkodtak. Előfordult még fáradtság, illetve fájdalom az injekció helyén. Jellemző volt, hogy a második dózist követően többen panaszkodtak mellékhatásokra és azok erősebbek is voltak.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked