Ma újra lemerülnek a Hableány roncsaihoz: ekkor húzhatják ki a hajót

Pénzcentrum2019. június 3. 09:00

Vasárnap sem tudtak lemerülni a mentőegységek a Hableány roncsaihoz, hétfőn reggel újra próbálkoznak a búvárok. A Duna szombaton ugyan tetőzött Budapestnél, de a vízszint továbbra is magas, a sodrás pedig még mindig igen erős. Közben az ATV-nek megszólalt az a két vízirendőr, akik hajójukkal elsőként érkeztek a hajóbaleset helyszínére. Két embert mentettek ki a folyóból a tragédia éjszakáján.

A szolgálati rádión értesültek a rendőrség tisztjei szerda este arról, hogy embereket kell a vízből menteniük a Margit híd közelében. Ám hogy mi történt pontosan, azt akkor még a vízirendőrök sem tudták. A Viking szállodahajó mellett aztán egyikük meglátta, hogy egy férfi sodródik az árban.

Akkor én idejöttem a hajó hátuljához, megfogtam az embernek a kezét, végigkísértem oda a létrához, hogy lépjen, belelépett, és akkor szólt a Balázs, hogy ott van még egy másik személy, arccal a víznek

- nyilatkozta az ATV Híradónak Virágh István Richárd. A rendőröknek a másodikként kimentett nőt újra is kellett éleszteniük, a férfit szerencsére sérülés nélkül emelték a hajóra.

Azoknak a holttestét azonban, akiknek nem sikerült kiszabadulniuk a hajóból, vélhetően továbbra is a hullámsírban fekvő Hableány őrzi: az erős sodrás miatt ugyais a búvárok négy nappal a tragédia után sem tudták elkezdeni a holttestek kiemelését.

Csúcstechnikát is bevetnek

Hogy még tisztább képet kapjunk a víz alatt lévő hajóról, szombat reggel Norvégiával, Csehországgal és Ausztriával együttműködve két szonár radart és egy víz alatti drónt is bevetettünk. Szerencsére a szonár tudott képeket készíteni a roncsról, de a drónnal kudarcot vallottunk a nagy sodrás miatt. Most azon dolgozunk, hogy a sodrás erősségét mérsékeljük

- mondta Shunkeun Song.  A dél-korai nagykövetség védelmi attaséja elmondta: a tervek szerint hétfőn reggel hét órakor újra megpróbálnak majd lemerülni a hajóroncshoz, ám ez attól is függ, milyenek lesznek a körülmények. A vízügyi főigazgatóság szóvivője szerint a Duna szombaton délben, 588 centiméteren tetőzött. A folyó azóta folyamatosan apad, ezzel együtt pedig a vízhozama is csökken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakemberek szerint a merüléshez optimális, a négy méteres vízállást Budapestnél várhatóan a jövő hét második felében éri majd el a Duna vízszintje.

Fotó:MTI/Balogh Zoltán

Címkék:
biztosítás, baleset, tragédia, mentés, vízállás, hableány, hajóbaleset, viking, hajóroncs, holttest, duna híd, hableány hajó,