2020. szeptember 25. péntek Eufrozina, Kende

Ma újra lemerülnek a Hableány roncsaihoz: ekkor húzhatják ki a hajót


Vasárnap sem tudtak lemerülni a mentőegységek a Hableány roncsaihoz, hétfőn reggel újra próbálkoznak a búvárok. A Duna szombaton ugyan tetőzött Budapestnél, de a vízszint továbbra is magas, a sodrás pedig még mindig igen erős. Közben az ATV-nek megszólalt az a két vízirendőr, akik hajójukkal elsőként érkeztek a hajóbaleset helyszínére. Két embert mentettek ki a folyóból a tragédia éjszakáján.

A szolgálati rádión értesültek a rendőrség tisztjei szerda este arról, hogy embereket kell a vízből menteniük a Margit híd közelében. Ám hogy mi történt pontosan, azt akkor még a vízirendőrök sem tudták. A Viking szállodahajó mellett aztán egyikük meglátta, hogy egy férfi sodródik az árban.

Akkor én idejöttem a hajó hátuljához, megfogtam az embernek a kezét, végigkísértem oda a létrához, hogy lépjen, belelépett, és akkor szólt a Balázs, hogy ott van még egy másik személy, arccal a víznek

- nyilatkozta az ATV Híradónak Virágh István Richárd. A rendőröknek a másodikként kimentett nőt újra is kellett éleszteniük, a férfit szerencsére sérülés nélkül emelték a hajóra.

Azoknak a holttestét azonban, akiknek nem sikerült kiszabadulniuk a hajóból, vélhetően továbbra is a hullámsírban fekvő Hableány őrzi: az erős sodrás miatt ugyais a búvárok négy nappal a tragédia után sem tudták elkezdeni a holttestek kiemelését.

Csúcstechnikát is bevetnek

Hogy még tisztább képet kapjunk a víz alatt lévő hajóról, szombat reggel Norvégiával, Csehországgal és Ausztriával együttműködve két szonár radart és egy víz alatti drónt is bevetettünk. Szerencsére a szonár tudott képeket készíteni a roncsról, de a drónnal kudarcot vallottunk a nagy sodrás miatt. Most azon dolgozunk, hogy a sodrás erősségét mérsékeljük

- mondta Shunkeun Song.  A dél-korai nagykövetség védelmi attaséja elmondta: a tervek szerint hétfőn reggel hét órakor újra megpróbálnak majd lemerülni a hajóroncshoz, ám ez attól is függ, milyenek lesznek a körülmények. A vízügyi főigazgatóság szóvivője szerint a Duna szombaton délben, 588 centiméteren tetőzött. A folyó azóta folyamatosan apad, ezzel együtt pedig a vízhozama is csökken.

A szakemberek szerint a merüléshez optimális, a négy méteres vízállást Budapestnél várhatóan a jövő hét második felében éri majd el a Duna vízszintje.

Fotó:MTI/Balogh Zoltán

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Kíváncsi vagy, mennyiért vehetsz fel 2 millió forint személyi kölcsönt? Segítünk! Kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó