2019. június 26. szerda János, Pál

Ma újra lemerülnek a Hableány roncsaihoz: ekkor húzhatják ki a hajót


Vasárnap sem tudtak lemerülni a mentőegységek a Hableány roncsaihoz, hétfőn reggel újra próbálkoznak a búvárok. A Duna szombaton ugyan tetőzött Budapestnél, de a vízszint továbbra is magas, a sodrás pedig még mindig igen erős. Közben az ATV-nek megszólalt az a két vízirendőr, akik hajójukkal elsőként érkeztek a hajóbaleset helyszínére. Két embert mentettek ki a folyóból a tragédia éjszakáján.

A szolgálati rádión értesültek a rendőrség tisztjei szerda este arról, hogy embereket kell a vízből menteniük a Margit híd közelében. Ám hogy mi történt pontosan, azt akkor még a vízirendőrök sem tudták. A Viking szállodahajó mellett aztán egyikük meglátta, hogy egy férfi sodródik az árban.

Akkor én idejöttem a hajó hátuljához, megfogtam az embernek a kezét, végigkísértem oda a létrához, hogy lépjen, belelépett, és akkor szólt a Balázs, hogy ott van még egy másik személy, arccal a víznek

- nyilatkozta az ATV Híradónak Virágh István Richárd. A rendőröknek a másodikként kimentett nőt újra is kellett éleszteniük, a férfit szerencsére sérülés nélkül emelték a hajóra.

Azoknak a holttestét azonban, akiknek nem sikerült kiszabadulniuk a hajóból, vélhetően továbbra is a hullámsírban fekvő Hableány őrzi: az erős sodrás miatt ugyais a búvárok négy nappal a tragédia után sem tudták elkezdeni a holttestek kiemelését.

Csúcstechnikát is bevetnek

Hogy még tisztább képet kapjunk a víz alatt lévő hajóról, szombat reggel Norvégiával, Csehországgal és Ausztriával együttműködve két szonár radart és egy víz alatti drónt is bevetettünk. Szerencsére a szonár tudott képeket készíteni a roncsról, de a drónnal kudarcot vallottunk a nagy sodrás miatt. Most azon dolgozunk, hogy a sodrás erősségét mérsékeljük

- mondta Shunkeun Song.  A dél-korai nagykövetség védelmi attaséja elmondta: a tervek szerint hétfőn reggel hét órakor újra megpróbálnak majd lemerülni a hajóroncshoz, ám ez attól is függ, milyenek lesznek a körülmények. A vízügyi főigazgatóság szóvivője szerint a Duna szombaton délben, 588 centiméteren tetőzött. A folyó azóta folyamatosan apad, ezzel együtt pedig a vízhozama is csökken.

A szakemberek szerint a merüléshez optimális, a négy méteres vízállást Budapestnél várhatóan a jövő hét második felében éri majd el a Duna vízszintje.

Fotó:MTI/Balogh Zoltán

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezt kevés magyar tudja: így lehet pofátlanul olcsó a luxusnyaralás
Görögországban, Spanyolországban, Mallorcán, Ibizán még bőven lehet nyaralni akár október közepéig.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.27-07.03
Országos

Aldi

06.27-07.03
Országos

Auchan

06.27-07.03
Országos

Lidl

06.27-07.03
Országos

Spar

06.26-07.03
Országos

Tesco

06.20-06.26
Országos

Auchan

06.20-06.26
Országos

Aldi

06.20-06.26
Országos

  Ajánlatunk