2019. április 26. péntek Ervin

Lesöpörte az oltásellenesek érvelését az Ab: ki lehet emelni a gyereket a családból


Nem alkotmányellenes kiemelni az oltásellenes szülők gyerekeit a családból, mivel a kötelező védőoltások beadásának jogszerű indok nélküli megtagadása esetén a szülők neveléshez fűződő joga korlátozható - mondta ki az Alkotmánybíróság. Ugyanakkor az intézkedés csak ideiglenes lehet.

Elutasította az Alkotmánybíróság egy oltásellenes szülő panaszát, és határozatban mondta ki, hogy korlátozható a neveléshez fűződő alkotmányos jog, ha a gyermek számára a kötelező védőoltás beadását jogszerű indok nélkül tagadják meg - írja az Index. A beadvány arra irányult, hogy a testület mondja ki, hogy az oltásellenes szülők gyermekeinek családból való kiemelése alaptörvény-ellenes, és semmisítse is meg ezeket a döntéseket.

A konkrét eset nem tárható fel teljesen, mert a beadványozó névtelenséget kért, de az biztosan tudható, hogy a szülők 2015-ben született gyermekük esetében az oltások mellett a védőnői segítséget is visszautasították. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint ezzel a gyermek egészségi állapota és fejlődése kontrollálhatatlanná vált az állam számára, ami nemcsak az egyén, hanem a közegészségügy, azaz a társadalom szempontjából is komoly veszélyeztetés.

A beadványban a szülő lelkiismereti és vallásszabadságának sérelmére hivatkozott, azonban az Alkotmánybíróság szerint végső esetben a családból kiemelés is alkotmányos lehet, ha a szülő magatartása súlyosan veszélyezteti a gyermeket, és megtagadja a hatóságokkal való együttműködést. Hozzátették, hogy a szülők nevelési jogának elvonása csak ideiglenes lehet: amint az egészségügyi hatóságokkal együttműködő magatartásuk garantálható, a család egysége helyreállítható.

Kimondták, hogy a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának jogosultja a gyermek, míg kötelezettje elsődlegesen a család, másodlagosan pedig az állam.

Az oltásellenes szülők azzal érveltek, hogy a védőoltások megtagadása mindössze a szabálysértési eljárás hatálya alá tartozó szabálysértésnek minősülnek, ellenük azonban gyámügyi eljárás keretében, a gyermekvédelmi jelzőrendszer révén a gyermek közvetlen veszélyeztetése gyanújával indult eljárás, így született meg a kiemelő végzés. A gyermek családból való kiemelésével - noha az a konkrét esetben meg sem valósult, hiszen az édesanya külföldre távozott a gyerekkel, akire ugyan körözést adtak ki, de elérni azóta sem sikerült -, a gyerek lelkében, egészségi állapotában olyan visszafordíthatatlan kárt okoz a magyar állam, amely súlyos alapjogi sérelemnek minősül. Szerintük a szülők oltásellenessége eközben "csak" egy jogszabálysértés, amiből a gyerek semmit sem érzékel.

Az Alkotmánybíróság viszont kimondta:

a gyermek családból való kiemelése alkotmányos lehet, ám a határozat értelmében az nem büntető intézkedés, hanem a gyermek védelmét, veszélyeztetettségének megelőzését és megszüntetését, a hiányzó szülői gondoskodás pótlását szolgáló eljárás.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 13 155 forintos törlesztőt (THM 13,57%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis az OTP, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

04.25-04.30
Országos

Interspar

04.25-04.30
Országos

Aldi

04.25-04.30
Országos

Lidl

04.25-04.30
Országos

Auchan

04.25-04.30
Országos

Tesco

04.23-04.30
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk