2019. június 18. kedd Arnold, Levente

Legjobban a betegségtől félnek a magyarok, mégsem tesznek semmit


Bár a többség legnagyobb félelme, hogy megbetegszik és állami egészségügyi ellátásra szorul, mégsem adna szívesen pénzt a magánbiztosításra. Sokan nem csak a saját egészségükért, hanem a magyar egészségügyért is aggódnak - derült ki a Medical Tribune konferenciáján ismertetett felmérésből.

Bár a szolgáltatás megítélése - összevetve egy két évvel ezelőtt, a HírTv-nek készült kutatással - javult, de csak két tized százalékkal. A magyar egészségügy így is csak "kettes fölé"-re vizsgázott. Az enyhe javulás is a 18 és 49 év közötti korosztály válaszai miatt alakult ki, valószínűleg mivel ők még kevésbé veszik igénybe a szolgáltatásokat - írja a Népszava.

Azoknak a válaszai alapján azonban, akik gyakran járnak kórházba, vagy rendelésekre,  nincs pozitív változás.

Závecz Tibor kutató szerint az egészségügy romló körülményei annyira rögzültek a köztudatban, hogy a kisebb, pozitív változások, mint például a várólisták rövidülése, már fel sem tűnik az embereknek.

Ami még kiderült a felmérés, hogy bár félünk a betegségektől, rossznak tartjuk az állami szolgáltatás színvonalát, mégis csak minden hatodik magyar vásárolna magán egészségbiztosítást. A felmérés szerint az öngondoskodásra való késztetés annál erősebb, minél iskolázottabb a megkérdezett.

A magyarok többsége, pontosan 42 százaléka nem kér a kiegészítő biztosításból.

További 41 százalék bizonytalan abban, igénybe venné-e a szolgáltatást. A magán egészségbiztosítás vásárlását tervezők közül is csak minden negyedik szánna a szolgáltatásra valamennyit. Harmaduk legfeljebb havi ötezer forintot, további harmaduk öt-tízezer forintot, és csak egyhatoduk fizetne ennél többet.

Akik igénybe vennék a magánszolgáltatást, azok az állami szolgáltatás jó minőségű alternatíváját várják el.

A felmérés megállapításai azért is meglepőek, mert az állami ellátórendszerben jó ideje esetleges, hogy ki milyen elbánásban részesül, a vizsgálatokra való hosszú várakozás, a bánásmód, az ellátás körülményei miatt egyre nagyobb a kereslet a magánszolgáltatók iránt.

A Budai Egészségközpont és a Medicover szolgáltatás szervező bevétele már tavaly elérte a 6-7 milliárdot.

Sinkó Eszter, közgazdász mondta el a konferencián, hogy az egészségügyi költéseknek már az egyharmada magánkiadás, amelynek 88 százalékát a betegek zsebből fizetik. Ez a fajta finanszírozás a lakosság 5,9 százalékát súlyosan el is szegényíti.

A betegeknek és a szolgáltatóknak egyaránt jobb lenne, ha magánbiztosításból fedezné a páciens az egyes szolgáltatások költségét. Becslések szerint most a magánbiztosítások piaca mintegy 16 milliárd forint. Ha az állam adókedvezményekkel ösztönözné kiegészítő biztosításokat, úgy ez a 16 milliárdos piac rövid időn belül 80-100 milliárdra nőhetne.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 958 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a MKB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Így épül tovább a magyar gyárország: ezen a listán is csúnyán leszerepeltünk
Az Európai Bizottság a napokban publikálta az EU-tagállamok innovációs eredményeit.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.13-06.19
Országos

Spar

06.13-06.19
Országos

Aldi

06.13-06.19
Országos

Lidl

06.13-06.19
Országos

Tesco

06.13-06.19
Országos

Auchan

06.13-06.19
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos