21 °C Budapest

Lecsapott az MNB: komoly gondok vannak ezzel az életbiztosítással

2019. november 7. 19:30

Az MNB ideiglenesen felfüggesztette a szlovákiai NOVIS Biztosító SENSUM befektetési életbiztosításának magyarországi forgalmazását. A jegybank vizsgálatának eddigi adatai szerint a biztosító nem a jogszabályban előírt számítási módszertannak megfelelően határozta meg a Teljes Költség Mutató értékét, valamint a termék egyes mögöttes eszközalapjainak várható teljesítményét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytat az itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó pozsonyi székhelyű NOVIS Insurance Company, NOVIS Versicherungsgesellschaft, NOVIS Compagnia di Assicurazioni, NOVIS Poisťovňa a.s. biztosítónál (NOVIS Biztosító). A vizsgálat a 2018. szeptember 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozóan különösképpen azt tekinti át, hogy a biztosító szerződéskötés előtti és ahhoz kapcsolódó ügyfél-tájékoztatásai során megfelel-e a fogyasztóvédelmi célú jogszabályi előírásoknak.

A vizsgálathoz kötődően az MNB ma közzétett végzésében ideiglenesen felfüggesztette a NOVIS Biztosító SENSUM rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosításának hazai terjesztését. A felfüggesztés a konstrukcióval kapcsolatos jogsértések megszüntetéséig, de legföljebb a biztosítónál folytatott célvizsgálat határozattal való lezártáig marad érvényben.

A NOVIS Biztosító ennek megfelelően nem fogadhat el új, SENSUM biztosítások megkötésére vonatkozó ügyfélajánlatokat, s erről köteles haladéktalanul értesíteni az érintett, jelentkező ügyfeleket. A biztosító ugyanakkor köteles szerződéses kötelezettségeinek teljesítésére az e körbe tartozó, már megkötött életbiztosítások kapcsán.

Az ideiglenes intézkedés oka, hogy az MNB által eddig feltárt adatok szerint a biztosítási termék lényeges jellemzőit bemutató kötelezően átadandó dokumentumok, így a várható költségeket bemutató Teljes Költség Mutató (TKM) tájékoztató, illetve a mögöttes eszközalapok jövőbeni teljesítményét bemutató Kiemelt Információs Dokumentum (KID) nem megfelelő módszertannal végzett számításokon alapuló - ezáltal megtévesztő - információt tartalmaztak. 

A hibás módszertan alapján alacsonyabb költséget és esetenként irreális, több-százmilliós várható lejárati összeget mutatott ki ügyfeleinek. Előfordult, hogy mindezt olyan kockázatos (pl. kriptovalutákat tartalmazó) eszközalapokban, amely kockázatok felvállalására az ügyfelek nem feltétlenül voltak felkészülve.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindezek miatt az érintett ügyfeleknek súlyos érdeksérelmet okozhat a termékkel kapcsolatos hosszú távú kötelezettségvállalás, akár évtizedekre szóló szerződéses kapcsolat. A SENSUM konstrukció legfontosabb jellemzőivel kapcsolatos félrevezető információk torzítják az életbiztosítás egyéb biztosítási alapú befektetési termékekkel való összehasonlíthatóságát is. Ez sérti az ügyfelek tájékoztatáshoz fűződő jogát és korlátozza döntési szabadságát is.

Mint emlékezetes, a NOVIS Biztosítót illetően a jegybank már a korábbiakban, 2018. július 4-én közzétett végzésében felfüggesztette a biztosító több, Magyarországon terjesztett, befektetési egységekhez kötött élet-, illetve nyugdíjbiztosítási termékének értékesítését, majd a 2019. július 11. napján kelt határozatával a termékek terjesztését a jogszerű állapot helyreállításáig megtiltotta. E tiltás addig marad érvényben, amíg a NOVIS Biztosító termékértékesítési dokumentumaiban világos, pontos és közérthető tájékoztatást nem ad e biztosítások kapcsán az ügyfél által befizetett tőke megőrzésére, illetve hozamra vonatkozó vállalása tényleges tartalmáról.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem