11 °C Budapest

Közel 83 ezret bukhatsz évente: sokan nem is tudják, hogy érintettek

2018. május 16. 14:33

Ma van a Coeliakia (vagyis gluténérzékenység) Nemzetközi Napja. Bár a világon minden 100 emberből 1-et érint a betegség, sokan azonban a nem túl jellegzetes tünetek miatt nem is tudnak arról, hogy érintettek. A nem diagnosztizált betegek nagy része hosszabb távon egészségkárosodással, és társult betegségek magasabb kockázatával kell szembenéznie. A gyerekek esetén még nehezebb felismerni, hogy baj van. Mutatjuk, mikor érdemes orvoshoz menni, milyen tünetekre kell figyelni és azt is, mit csinálj, ha gluténérzékenységet diagnosztizáltak nálad.

2018. május 16-a a Coeliakia Nemzetközi Napja. Becslések szerint a betegség a világ népességének kb. 1 százalékát érinti. Csakhogy rengeteg a még nem diagnosztizált beteg. Sokaknak fogalmuk sincs róla, hogy valami baj van, hiszen hiszen ez az autoimmun betegség nem mindenkinél okoz jellegzetes tüneteket. A gyerekek esetén is nehéz felismerni, hogy az orvos gluténérzékenységgel áll szemben. Az ESPGHAN (Gyermek Gasztoenterológus, Hepatológus és Táplálkozástudományi szakorvosok Európai Társasága) közleméynében kiemeli, ha a gyereknél

  • rendszeresen fordul elő hasmenés vagy székrekedés
  • gyakori hasfájásra és/vagy puffadásra panaszkodik
  • ismétlődő hányás jelentkezik
  • fáradékony és ingerlékeny
  • vas, B12 vagy folsav hiányt mutat a vérkép

érdemes gluténérzékenyésgre gyanakodni. A betegség viszont felnőtt korban is kialakulhat. Nagyon változatos tünetek jelentkezhetnek, amikkel érdemes orvoshoz fordulni:

  • visszatérő emésztőrendszeri problémák,
  • bőrkiütés,
  • fáradtságérzet,
  • szájfekélyek,
  • anémia és/vagy B-vitaminhiány,
  • lehangoltság,
  • sorozatos vetélés,
  • hirtelen fogyás.

Ha beigazolódik a gyanú és valóban gluténérzékenység áll fenn, akkor teljes életmódváltásra van szükség. Ez a betegség ugyanis nem gyógyítható, csak életen át tartó diétával kerülhetők el a tünetek. A gluténérzékenység kiváltója a gabonasikér, azaz a glutén, ami az élelmiszeripar egyik legkedveltebb adalékanyaga. Pont emiatt számos élelmiszerről le kell mondania annak, akinél diagnosztizálják a betegséget. Persze aki nem szeretne lemondani a kenyérfélékről és tésztákról, ma már bőven talál az üzletek polcain gluténmentes verziót, bár azok a gluténtartalmúakhoz képest jóval drágábbak.

Mire elég havi 6900 forint?

Sokan nem tudják, hogy bizonyos betegségek miatt adókedvezmény illeti meg őket. Fontos azonban tudni, hogy nem egy segélyről vagy támogatásról van szó, hanem az adó mértéke csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, így csak az veheti igénybe, akinek van adóköteles jövedelme. A coeliakia esetén is jár a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő adójóváírás.

Ez 2018-ban, a 138 ezres minimálbérrel számolva havonta 6900, évente 82 800 forintot jelent.

Vagyis havonta 6900 forinttal nőhet az érintetettek fizetése. Ez viszont nem jár automatikusan, hanem igényelni kell. Ehhez először is szükség lesz egy igazolásra, amelyen egy szakorvos, vagy az adózó háziorvosa igazolja, hogy valóban szenved az adókedvezményre jogosító betegségben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az orvos által kitöltendő dokumentumot innen lehet letölteni. Neked ezek után annyi a feladatod, hogy kitöltöd az Adóelőleg-nyilatkozatot, amit szintén megtalálsz a NAV-oldalán és leadod a munkahelyeden, így a következő bérszámfejtéskor azt már figyelembe is veszik, vagyis nőni fog a nettó béred. Nyilván, ha hónap közepén kapod meg a diagnózist és a szükséges orvosi igazolást, épp abban a hónapban, amikor leadod a papírt, már nem tapasztalod majd a bérnövekedést, de az adóbevallásodban később vissza tudod igényelni a kimaradó hónap(ok)ra jutó összeget.

Ugyanez igaz akkor is, ha a betegséged már évekkel ezelőtt diagnosztizálták, de csak most értesültél az adókedvezményről. Ez esetben a kedvezményt az 5 éves elévülési időn belül utólag is érvényesítheted, a személyi jövedelemadó bevallások önellenőrzésével és módosításával, így vissza lehet igényelni az adót az adóbevallásodban. A 2017-re járó adókedvezményt például igénybe tudod venni 2018. május 22-ig, a határidőre beadott adóbevallásodban. keresd az Összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezmények részletezéséről szóló részt, azon belül A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg sorba írd be az összeget.

Ha esetleg már beadtad az adóbevallásod, akkor önellenőrzéssel korrigálható és visszakérhető az adókedvezmény összege, amit a NAV majd utalni fog.

Fontos, hogy több, egyszerre fennálló betegség esetén is csak egy betegségre igényelhető az adókedvezmény.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem