11 °C Budapest

Kötelező biztosítások: gödör alján az árak

Pénzcentrum
2012. április 10. 12:06

2011-ben a biztosítási piac egészére rányomta a bélyegét a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások tovább eső díjszintje és csökkenő szerződésállománya. Az átlagdíj idei újabb kétszámjegyű esése azonban a többség szerint nem az utolsó áresés a piacon. Bár 15% feletti csökkenést csak 8% vár, 15% alatti csökkenést 58% valószínűsít 2013-ra. Az idei kampány ezek szerint továbbra is a "minél alacsonyabb díjakról" szól majd. Derült ki a Portfolió.hu konferenciáján. Az iparág szereplői válaszoltak a kérdésekre.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Az idei év díjbevételeit erőteljesen determinálják a tavaly év végi kampányban kialakult alacsony átlagdíjak, így idén aligha növekszik ez a szegmens. Jövőre viszont már 24%, 2014-ben pedig 37% szerint megindulhat az árak növekedése, a biztosítók ugyanis valamikor a következő években érkezhetnek el arra a pontra, hogy további tartalékok híján egyre nagyobb számban felhagynak jelenlegi, árversenyre építő politikájukkal.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Nem véletlen tehát, hogy a szavazók háromnegyede szerint a jelenlegi piac nem vonzó új piaci szereplők számára, bár az utóbbi években két szereplő (Astra és CIG Pannónia) is belépett erre a piacra.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Ezzel szemben a szavazók 81%-a szerint a következő három évben lesz olyan szereplő, aki elhagyja ezt a piacot, vélhetően azért, mert már a jelenlegi veszteségeket sem tartja érdemesnek elviselni azért, hogy ezen a piacon ügyfeleket gyűjtsön. A szavazók több mint fele szerint legalább kettő szereplő kiléphet a piacról a következő három évben.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


A PSZÁF adatai szerint a biztosítók tavaly az átkötési időszakban 1,026 millió új kgfb-szerződést regisztráltak, ebből 288 ezer volt a régi biztosítóhoz visszakötők száma. A konferencia résztvevői a váltók számának jelentős csökkenésére számítanak: 41%-uk szerint legfeljebb 600 ezren fognak váltani idén év végén, további 38% pedig 750 ezer alatti váltásra számít. Ennek két fő oka lehet: egyre csökken az év végén váltók aránya (az új gépjármű-vételek esetében már a szerződéskötés évfordulóján történik a váltás), másrészt az alacsony díjszint mellett egyre kisebb motivációt éreznek az ügyfelek, hogy kis megtakarítás kedvéért váltsanak.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az alacsony díjszint a kgfb-termékek közvetítői jutalékszintjére is rányomta a bélyegét. Talán ennek is köszönhető, hogy a résztvevők többsége szerint legfeljebb ajtónyitó termékként érdemes ma foglalkoznia egy értékesítő szervezetnek a kgfb-termékekkel, új szereplőként pedig csak 12% szerint érdemes ide belépni.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Az egyes értékesítési csatornák súlya a kfgb-piacon a résztvevők többsége szerint továbbra is az online alkuszok javára fog elmozdulni, magas azonban a biztosítók saját online csatornáinak növekedésére tippelők aránya is. Ez utóbbiak a konferencián elhangzott egyik előadás szerint kiegyensúlyozottabb látogatottsággal büszkélkedhetnek, mint a kampányidőszakban taroló online alkuszok.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Az év közben váltók tábora azonban nagyobb nyitottságot mutathat az egyéb közvetítői csatornák irányába, így körükben magasabb lehet a biztosítók saját hálózatának, az egyéb személyes hálózatoknak és a bankoknak a szerepe is.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje


Manapság alig van olyan biztosító és közvetítő, mely ki tudná vonni magát a kgfb-piacot érintő állománycsökkenés és intenzív díjverseny kedvezőtlen hatásai alól. Utóbbiban jelentős szerepet játszik, hogy a biztosítók kötelesek október végén meghirdetni díjaikat, és mivel ezeken utólag nem változtathatnak, könnyen kiárazhatják magukat a piacról. A lefelé mutató spirál elkerüléséhez egyre többek szerint szükség van a piac liberalizációjára. Ennek "teljes" változata (a kgfb-termékekre vonatkozó speciális szabályok jó részének eltörlése) 78% szerint időszerű. A kgfb-piac sorsa tehát elsődlegesen a jogszabályalkotók kezében van.

Szavazott a szakma: kezünkben a biztosítók üveggömbje

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem