8 °C Budapest

Koronavírus-védőoltások: mutatjuk mi a különbség a Pfizer, Moderna, a kínai és orosz vakcina között

2021. január 25. 16:44

Egyelőre ugyan még csak kétféle oltóanyaggal harcolnak itthon a koronavírus-járvány ellen, ám a Pfizer és a Moderna után úgy tűnik, záros határidőn belül elérhetővé válik az orosz vakcina, és talán a kínai vakcina is, el lehet kezdeni a tömeges oltásokat, mely után végleg megszabadulhatunk az olyan korlátozásoktól, mint a kijárási tilalom vagy bezárt vendéglátóhelyek. Összeszedtük a jelenleg elérhető, illetve hamarosan érkező koronavírus-vakcinákról fellelhető legfontosabb információkat. 

Hetek óta a koronavírus elleni vakcina van a közbeszéd középpontjában, a különféle technológiával, más-más országokban előállított oltás. Hazánkba többféle oltóanyag is elérhető lesz, ám nagy kérdés, hogy ki melyikben bízik a leginkább, ki melyikkel fogja beoltatni magát. Mert a különböző kutatásokból jól látszik, hogy egyre nagyobb az oltási kedv itthon.

Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a különféle oltásokról:

Bizalmatlanok a magyarok

A Pénzcentrum legfrissebb, nagy szabású kérdőíve az oltás köré épült. Ebbe 17 kérdést tettünk fel a témával kapcsolatban, melyekre alig egy hét leforgása alatt több mint 13 ezer válasz érkezett. talán a legizgalmasabb kérdés a bizalomról szól, arra kérdeztünk rá, hogy a kitöltők mely vakcinákban bíznak leginkább. Ez már csak azért is aktuális, mert az orosz vakcina a küszöbön van, az értékesítéséért felelős orosz Állami Befektetési Alap megküldte hazánknak a szerződéstervezetet, amely a vakcina Magyarországra szállításának alapját jelentheti. A Szputnyik V. kapcsán a korábbi gyártási kapacitáskorlátok megszűntek, de úgy tűnik, a magyarok egyelőre óvatosak: Szputnyik V. a bizalmi szavazáson mindössze 15 százalékot kapott, azaz ennyien oltatnák be magukat vele. A válaszadók elsöprő többséggel a nyugati vakcinák mellett tették le a voksukat, 

a kínai oltóanyagok viszont az utolsó helyen végeztek, 6, illetve 3,4 százalékkal.

A Pénzcentrum kérdőívét kitöltők 17 százaléka bízik az izraleli BriLife, és 41,1 százalék az AstraZeneca-ban. A Pfizer-BioNTech vakcináját a válaszadók 94,7 százaléka ítélte biztonságosnak, a Modernát 80,9 százalékuk. Ennél a kérdésnél természetesen több választ is meg lehetett jelölni.

Vanokunk tartani az oltásoktól?

Nem kel megijedni tőle én azt gondolom. Attól, hogy ez egy első generációs, hagyományos elven készült vakcina, attól az még egyáltalán nem biztos, hogy rossz. Jelen pillanatban futnak a 3. fázisú klinikai vizsgálatok (...), az első és a második vizsgálatok klinikai tapasztaltai nem rosszak 

 - mondta el Jakab Ferenc virológus professzor, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a kínai vakcináról az ATV Heti Napló vímű műsorában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nyilván a döntéshozókis tisztában vannak a bizonytalanok magas arányával, hiszen a 2021. január 21-in Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy ha valaki az egyik vakcinában nem bízik, akkor kérheti, hogy akkor kerüljön beoltásra, amikor rendelkezésre áll az általa preferált típus.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm