13 °C Budapest

Koronavírus: tovább terjed a kór, újabb országokban jelent meg

MTI
2020. március 22. 09:30

Újabb két afrikai országból, Ugandából és Eritreából, illetve a Gázai övezetből adtak hírt a koronavírus felbukkanásáról a hét végén, és a világ számos országában kényszerültek további korlátozások bevezetésére a járvány megfékezése érdekében.

Ugandában egy Dubaiból érkezett férfinél mutatták ki először a vírust, míg az első eritreai beteg egy 39 éves férfi, aki Norvégiából érkezett.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint az afrikai kontinensről több mint ezer megbetegedést jelentettek eddig. Több afrikai ország már lezárta a határait, és szigorú korlátozásokat vezetett be, de szakértők aggódnak amiatt, hogy a kontinens nem tud megbirkózni egy komolyabb járvánnyal az egészségügyi rendszer fejletlensége miatt.

Vasárnapra virradóra jelentették az első, koronavírus-fertőzés okozta halálesetet Cipruson. Egy hetvenéves férfi halt meg, aki májcirrózisban szenvedett. Kórházban kapta el a fertőzést egy illetőtől, akiről nem tudták, hogy vírushordozó. Cipruson szükséghelyzet van érvényben a járvány miatt, a fertőzöttek száma meghaladja a kétszázat a kettéosztott szigetországban összesen.

Kolumbiában is meghalt szombaton az első koronavírus-fertőzött, egy 58 éves férfi.

Felütötte a fejét a kór a sűrűn lakott Gázai övezetben. Két helybéli lett beteg, akik Pakisztánból érkeztek, és Egyiptom felől léptek a palesztin területre szombat este. Azóta Rafahban voltak karanténban. Az enklávéban az elmúlt két hétben iskolákat, piacokat és rendezvényközpontokat zártak be, tartva a kór felbukkanásától.

Észak-Macedóniában vasárnaptól van érvényben lakhelyelhagyási tilalom este kilenc órától reggel hat óráig. A korlátozás csak az orvosi segítségre szorulókra, a rendfenntartó és más szervek dolgozóira nem vonatkozik. A balkáni országban négy napja vezettek be szükséghelyzetet, és elhalasztották az április 12-re tervezett előrehozott választást, továbbá lezárták a határokat, bezárták az éttermeket, kávézókat és bevásárlóközpontokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Indiában vasárnap hét órától 14 órás "nemzeti kijárási tilalmat" hirdetett Narendra Modi miniszterelnök, Salvadorban pedig harminc napra vezettek be hasonló intézkedést. Kuvaitban is bevezették a kijárási tilalmat délután öt órától hajnali négyig. A kormány úgy döntött továbbá, hogy két hétre meghosszabbítja a kormányzati hivatalok és magánügynökségek munkájának felfüggesztésére vonatkozó döntést. Az országban eddig 176 ember kapta el a fertőzést.

Bolíviában szombaton bejelentették, hogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztják a május harmadikára kitűzött parlamenti és elnökválasztást. A hatóságok arra kérték a polgárokat, hogy helyi idő szerint szombat éjféltől két héten át ne hagyják el otthonaikat, és csak élelmiszerboltokat vagy gyógyszertárakat keressenek fel szükség esetén.

Szingapúr bejelentette, hogy nem engedi be az országba vagy átutazni az országon azokat a külföldiek, akik rövid ideig kívánnak ott tartózkodni, és nem vendégmunkások. A tilalom hétfő éjféltől lép életbe. Szingapúrban szombaton halt meg az első beteg, és eddig 432 fertőzést regisztráltak, a betegek négyötöde az elmúlt három napban külföldről érkezett.

Friss hírek a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem