Koronavírus: itt van Orbán Viktor bejelentése, március 16-tól bezárják az iskolákat

2020. március 13. 21:30

Orbán Viktor 2020. március 13-án újabb védelmi intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány miatt. E szerint - többek között - új digitális munkarend lép életbe az iskolákban. Március 16-tól, hétfőtől új, iskolán kívüli digitális munkarendet vezet be a kormány, azaz az intézmények jelenlegi formájukban nem működnek tovább, a rendelet visszavonásáig bezárnak.

A miniszterelnök bejelentése szerint a mai napon 10 akciócsoportot állított fel a kormány. Ezek a következők:

  • Oktatási akciócsoport (vezetője: Maruzsa Zoltán)
  • Járványügyi mobil konténerkórház felépítéséért felelős akciócsoport (vezetője: Tóth Tamás vezérőrnagy)
  • Létfontosságú vállalatok biztonságáért felelő akciócsoport (vezetője: Benkő tibor tábornok)
  • Nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport (vezetője: Menzer Tamás)
  • Kommunikációs akciócsoport (vezetője: Kovács Zoltán)
  • Rendkívüli jogrendért felelős kciócsoport (vezetője: Gulyás Gergely)
  • Pénzügyi akciócsoport (vezetője: Varga Mihály)
  • Gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport (Vezetője: Máger Andrea)

Utóbbi két akciócsoporttal kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte, hogy "arra számítunk, hogy a gazdaság hamarosan megáll, és majd újra kell indítani; amihez kormányzati döntésekre lesz szükség."

  • Koronavírus kutatócsoport, melynek feladata vakcinafejlesztés lesz (Vezetője: Jakab Ferenc prof.)
  • Határellenőrzési akciócsoport (Vezetője: Balogh János altábornagy)

A védekezéssel kapcsolatbn Orbán Viktor megosztotta, hogy több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitás áll rendelkezésre. A laborvizsgálatok kapcsán a WHO előírásait alkalmazzák majd, ezek alapján határozzák meg többek között a vizsgálatba vonandó személyek körét is. A miniszterelnök közlése szerint kesztyűből 22 millió pár áll rendelkezésre, sebészi maszkból 1,2 millió darab, és érkezik további egymillió műtéti maszk is. Lélegeztetőgépből és altatógépből 2-2 ezer darab érhető el jelenleg az országban - ez azt jelenti, hogy akár több tízezer megbetegedés esetén is helyt tudnak állni a kórházak, de "újabb gépek beszerzéséről is döntöttünk" - mondta a miniszerelnök.

Beutazási tilalom Izraelből

Mivel az újonnan megbetegedettek között vannak olyanok, akik Izralből érkeztek Magyarországra, ezért Izraelből sem lehet beutazni Magyarország területére - jelentette be a kormány döntését Orbán Viktor. Az Izraelből érkező magyar állampolgárokra pedig 14 napos hatósági otthoni karantén vár, hasonlóan, mint Kína, Olaszország, Irán, Dél-Korea esetében.

Bezárnak az iskolák március 16-tól

"Döntéseket hoztunk az oktatásra nézve is. Arra kell készülnünk, hogy nem hetekről, hanem hónapokról lesz szó, ezért az életünk is néhány hónapra változik majd meg. Ezekhez a változásokhoz mindenkinek, így a diákoknak és a tanároknak is alkalmazkodniuk kell" - fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, az Oktatási akciócsoport megfogalmazta első javaslatait, amelyeket el is fogadott a kormány. Eszerint március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe, melynek neve:

Tantermen kívüli digitális munkarend

Az igazgatónak viszont be kell mennie az iskolába, és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást digitális eszközökkel, aki tudja, otthonról, ha vannak ilyen ezközei, ha nincsenek, akkor az iskola digitális eszközeit veheti majd igénybe. Orbán Viktor szólt arról is, hogy megindítják a későbbre tervezett digitális infrastruktúra kiépítését az oktatási intézményekbe. "Lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha ezt egyáltalán nem tennénk, és a tanulási időszak véget érne" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint így jó esély van rá, hogy az érettségire is fel tudnak majd készülni a diákok, így a szokott rendben meg lehet majd tartani a vizsgákat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha kell, ha vannak olyan helyek, ahol ez szükséges, akkor kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudunk biztosítani, de jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának. Ezzel kapcsolatban végezetül szeretnék egy kérést intézni önökhöz. A gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak

- javasolta a kormányfő.

A legfontosabb az idősek védelme

"A koronavírus járvány a fiatalokat nem veszélyezteti, a magam korabelieket sem. Ha megkapjuk, akkor egy átlagos influenza megpróbáltatásával kell szembenézni, vagyis kibírjuk. Ezzel szemben a szüleink és a nagyszüleink, az idősek komoly bajba kerülhetnek, mert ez a vírus egy életveszélyes fertőzést jelent. Most törődni kell a gyermekeinkkel, de vigyázni a szüleinkre és a nagyszüleinkre kell" - figyelmeztetett.

Az Orbán Viktoráltal bejelentett intézkedések hamarosan rendelet(ek) formájában is megjelennek. A konkrét részletszabályokról a Pénzcentrum elsők között fog beszámolni.

Minden a koronavírus-járványról ITT - KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem