2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Koronavírus: itt az új ajánlás, csak a legdurvább csonttöréseket fogják műteni


A koronavírus járvány idején minden lélegeztetőgépre szükség lehet, ezért az Egészségügyi Szakmai Kollégium traumatológia- és kézsebész tagozata új ajánlást tett közzé a törések és egyéb baleseti sérülések ellátására. Ha a járvány kiterjed, az ajánlás szerint ahol lehet, kerülni kell a műtétet - írja az Index.

Most válik igazán kézzelfoghatóvá, miért is ró óriási terhet az egészségügyi rendszerekre a kiszámíthatatlan koronavírus. Nehéz megjósolni, hány lélegeztetőgépre, aneszteziológusra, képzett asszisztensre lehet szükség a járvány felfutásakor Magyarországon. A lélegeztetőgépek és a hozzájuk értő személyzet szorosan a kórházi műtőkhöz kötődik. Ha ők a súlyos koronavírusos betegek ellátásával lesznek elfoglalva, más műtétekre nem lesz hely, szakember és idő sem - írja a lap.

Jól mutatja a dilemmákat az az ajánlás, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumának égisze alatt működő Egészségügyi Szakmai Kollégium traumatológia- és kézsebész tagozata készített kifejezetten a koronavírus-járvány miatt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján megjelent dokumentum szerint a tagozat új eljárásrendet javasol a baleseti sérültek ellátásához, ahogy mostanra az összes orvosi szakma elkészítette új protokollját a halasztható beavatkozásokról a koronavírusos időkre.

A traumatológiai- és kézsebészeti tagozat véleménye szerint a traumatológiai ellátás szűkítése és megváltoztatása két lépcsőben indokolt a járvány idején - írják. Első lépésként olyan korlátozásokra van szükség, amelyek csökkentik a fertőzésveszélyt az orvos-beteg és a beteg-beteg kapcsolatok során, olvasható a dokumentumban. Ennek érdekében a nem nyílt és komolyabb csontelmozdulással nem járó bokatöréseket és csuklótöréseket az orvosok legfeljebb kézzel teszik helyre, majd a hagyományos módon sínbe helyezik, rögzítik, gipszelik

Kivételt jelentenek ez alól az idős korosztályt érintő csípőtáji törések. Ennél a betegségcsoportnál ugyanis a beteg hosszú ideig tartó kórházi kezelése, ágyban fekvése komoly szövődményeket és magasabb halálozást okozhat. Az ajánlás szerint a 65 évesnél idősebb korosztályt különösen veszélyezteti a fertőzés és egyéb szövődmények, ezért náluk minden más esetben a műtét elkerülését javasolják.

Az új ajánlás  arra az esetre is javaslatot tesz, ha a járvány miatt megnövekedett lélegeztetési igények miatt már nem lesz elég aneszteziológus. Ebben az esetben már csak "a testüreg megnyílásával járó sérülések, a politraumatizáció, az életet veszélyeztető központi idegrendszeri, cranio-sacralis (koponyacsonti) sérülések, vérzések és nyílt törések, valamit a szakmailag indokolt sürgős szükség műtétei, például kompartment szindróma (az izmok elhalásával járó, súlyos, végtagot veszélyeztető állapot) jelentenek halaszthatatlan műtéti indikációt" - írják a portál a frissen közzétett dokumentum alapján.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk