13 °C Budapest

Koronavírus: itt a régiós lista; különösen nagy veszélyben van, aki itt él

2020. szeptember 28. 14:01

Magyarországon brutálisan felülreprezentáltak az egy millió lakosra jutó szívkoszorúér-betegségek okozta halálesetek. Az egész EU-t figyelembe véve a legrosszabbul álló 10 régió közül 4 magyar, de legrosszabb 20 között már az összes magyar vidék szerepelteti magát. Mindez azt is jelenti, hogy EU-s szinten 1-2 ország mellett a magyar lakosság, főleg a 65 év felettiek szinte országszerte, krónikus betegségük révén különösen veszélyeztetettek az új koronavírussal szemben.

A legfrissebb elérhető összehasonlító adatok szerint az EU-ban 2016-ban 4 527 500 ember halt meg, ebből nem kevesebb mint 542 700 halálesetért volt felelős valamilyen szívkoszorúér-betegség, beleértve a szívrohamot is. Fontos, hogy az ilyen betegségben elhunytak majd 90 százaléka 65 év feletti egyén volt. Ez azért nagyon lényeges adat, mert a koronavírus természeténél fogva sokkal veszélyesebb a krónikus betegségekben szenvedőkre, ahogy az idősekre is. 

Ez pedig kiemelkedő rizikófaktornak számít, főleg egy olyan országban, mint Magyarország, ahol igencsak felülreprezentált a szívkoszorúér-betegségben elhunytak aránya. És hogy mennyire? A legfrissebb elérhető európai adatok alapján

1 millió lakosra Magyarországon jut a második legtöbb szívkoszorúér-betegség okozta haláleset az EU-ban.

Számszerűen 3 812, amit csupán egyetlen ország tud túlszárnyalni, Litvánia, hiszen ott 1 millió lakosra 5 362 halálesetet okoz valamilyen szívkoszorúér-betegség. A harmadik helyen egyébként Szlováki végzett 3 753 halálesettel. Érdekesség, hogy a régiónkból Horvátország és Románia is befért a top 10-be, előbbi 3 010, utóbbi 2 961-el. 

Tragédia a magyar vidéken

A helyzet, ha lehet még tragikusabb akkor, ha megnézzük, az EU egyes régióiban mennyi halálért felelősek szívkoszorúér-betegségek. Az unió több száz régiója közül mindössze 16 olyan található, ahol 1 millió lakosra vetítve több mint 3 500 szívkoszorúér-betegség okozta haláleset jutott 2017-ben. Ebbe a 16-ba

pedig nem kevesebb, mint 6 magyar régió is befért.

A haláleset-ráta szerint csökkenő sorrendben: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Pest, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl. Észak-Magyarországon egészen elképesztő módon az EU-t figyelembe véve, a második legtöbb ember haláláért felelős 1 millió lakosra vetítve valamilyen szívkoszorúér-betegség. Egészen pontosan 4 597 ilyen haláleset jutott 1 millió lakosra 2017-ben. 

Csak összehasonlításképpen, hogy mennyire nagyok is a magyar számok, Franciaország egyes régióiban mindössze 200-400 szívkoszorúér-betegség okozta haláleset jut 1 millió lakosra, de ugyanígy Spanyolország egyes régióiban is van, ahol ez a ráta 500 alatt marad. Az arányokat tekintve mindez azt jelenti, 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
hogy Észak-Magyarországon 1 millió lakosra vetítve 9,6-szor annyi szívkoszorúér-betegség okozta haláleset jutott, mint például a Spanyol Cantabari régióban (ahol a legkevesebb egyébként).

Érdekes azt is megjegyezni, hogy az EU-átlag még 2016-os adatok alapján 1 195 haláleset/1 millió lakos volt. Ennél a magyar régiók 3-4-szer rosszabbul szerepeltek. Ezen felül érdemes azt is megemlíteni, hogy az EU összes államában több férfi, mint nő hal meg valamilyen szívkoszorúér-betegség következtében. De Magyarország a nemek közötti különbségeket illetően is kiemelkedik az unióban, 1 millió lakosra vetítve ugyanis 

hazánkban 1 631-el több férfi hal meg e betegségek következményeként, mint nő.

Ez az egész EU-t tekintve a harmadik legnagyobb nembeli különbség Lettország és Litvániát követően. 

Nem szabad fél vállról venni

A koronavirus.gov.hu tájékoztatás szerint az új koronavírus okozta megbetegedéskor "azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek."

Ahogy azt a felsorolásból is látjuk, Magyarországon rengeteg régió lakosait érinti kedvezőtlenül az új járvány, potenciálisan az egész ország területén rengeteg olyan, jobbára 65 év feletti ember él, aki küzd valamilyen szívkoszorúér-betegséggel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem