15 °C Budapest

Komoly károkat okoz a koronavírus Magyarországnak: már működik a karantén a Kútvölgyiben

2020. március 14. 12:04

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországon. Eközben megnyílt a karantén a Kútvölgyi Kórházban, az európai focit pedig leállították.

Komoly hatást gyakorolhat a koronavírus miatt kialakuló világválság a magyar gazdaságra. Ha a kór hosszú ideig blokkolja a nemzetközi ipari, kereskedelmi folyamatokat, akár gazdasági visszaesés is bekövetkezhet idehaza - mondta a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A nemzetközi szervezetek előrejelzései alapján a szaktárca számításokat végzett arról, miképpen érinthetik Magyarországot a globális koronavírus-járvány hatásai

- idézi a lap szombati száma Tállai Andrást, aki hozzátette: a számok jelenleg azt mutatják, hogy a legkedvezőbb feltételeknél a magyar gazdaság 3,7 százalékkal növekedhet 2020-ban, a legrosszabb helyzetet vázoló forgatókönyv szerint viszont akár 0,3 százalékos visszaesés is elképzelhető. Utóbbi igen mély válságot feltételez, olyat, amikor a világgazdaság legfeljebb stagnál, az Európai Unió gazdasága pedig 2,5 százalék körüli mértékben zsugorodik.

A lehetséges hatásokról beszélve az államtitkár kiemelte, hogy most a magyar gazdaság kimagaslóan jobb helyzetben van, mint a legutóbbi, 2008-as globális krízis idején. A magyar volt az utóbbi időben az unió egyik legjobban teljesítő gazdasága, a kormánynak ráadásul jelenleg is van némi mozgástere, így már készülnek gazdaságvédelmi intézkedések.

Arra a kérdésre, hogy ezeket mikor jelenthetik be, az államtitkár azt válaszolta: a kabinet minden lépést a járvány hatásainak figyelembevételével tesz meg.

Üzemel a Kútvölgyiben a karantén

Március 13-án megnyílt a koronavírusos betegek karanténjára kijelölt Kútvölgyi karanténkórház, sőt, már érkeztek is fertőzésgyanús betegek a szárnyba - tudta meg az Index. Eddig a Szent László, azaz a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Szent László telephelye volt a karanténra kijelölt intézmény, azonban, ahogy arról beszámoltunk, egy ideje már készültek a Kútvölgyi Klinikai Tömb tornyában a második karanténközpont létrehozására, hogy a növekvő számú elkülönítendő vagy megfigyelésre szoruló betegeknek helyet adjanak, ez nyitott meg pénteken.

A lap úgy tudja, több tucat embernek jut majd hely a rohamtempóban felújított, kifestett épületszárnyban, a karanténba kerülők ingyen wifit használhatnak majd, dohányzásra is biztosítanak helyet, és párok és családok együttes elhelyezésére is lesz lehetőség. Nagyrészt kétágyas, saját fürdőszobával ellátott szobákban lesznek elhelyezve az ide kerülők, ami megfelel a protokolloknak, mert csak igazoltan azonos kórokozóval fertőzött betegek kerülnek egy kórterembe, az őket kezelő orvosok nem vesznek részt a nem fertőzöttek ellátásában.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Leáll a foci Európában

Szinte minden nagyobb bajnokságot felfüggesztettek a járvány miatt. A Bajnokok Ligája nyolcaddöntő visszavágóinak jövő keddi és szerdai összecsapásait - Juventus-Olympique Lyon, Manchester City-Real Madrid, Bayern München-Chelsea, FC Barcelona-Napoli -, és csütörtökön az Európa-liga nyolcaddöntő második felvonásait nem rendezik meg.

A döntés az UEFA Ifjúsági Ligára is vonatkozik - közölték. A halasztás nyomán a negyeddöntők sorsolását sem tartják meg jövő pénteken, március 20-án.

Az UEFA a tagországokkal jövő kedden tanácskozik arról, miként folytatódjanak az európai bajnokságok, illetve nemzetközi versenysorozatok. A március 17-re összehívott videokonferenciás értekezleten az 55 tagország képviselői, az európai klubokat tömörítő szövetség (ECA) és a játékosok érdekképviseleti szerve (FIFPro) képviselői vesznek részt. Ezt követően várhatóan a foci Eb 2021-re halasztását fogják bejelenteni, ahogyan a BL-re és az EL-re is ez várhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm