12 °C Budapest

Kíváncsi vagy, mit művel a testeddel napi 2 pohár diétás kóla?

2016. október 22. 13:01

Sokan azt hiszik, hogy kisebb az esélye annak, hogy cukorbetegek lesznek, ha diétás kólát vagy cukormentes üdítőket isznak. A legújabb kutatások azonban cáfolják ezt, ráadásul már napi két pohár diétás kóla is elég, hogy rontsunk a helyzeten. Mutatjuk a meglepő eredményeket.

A nem fertőző, krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a daganatos betegségek gyakorisága rohamosan növekszik hazánkban. Ezeknek kialakulása pedig döntően a nem megfelelő életmódra vezethető vissza.

A szakemberek szerint, ha szeretnénk elkerülni ezeket a betegségeket, akkor jobban kellene figyelnünk a só, cukor és zsírok bevitelének mennyiségére, de az adagok mérete is nagyon fontos, a színes, változatos és kiegyensúlyozott étrend mellett.

KATTINTS! Ez a nyolcadik leggyakoribb halálok: százezrekbe is kerülhet a kezelés

Mi bajunk lehet, ha cukormentes kólát iszunk?

Többek között a fent leírt okok miatt választják sokan a kólának a cukormentes változatát. Hiszen azt gondolhatnánk, ha csökkentjük a bevitt cukor mennyiségét, akkor máris tettünk egy lépést, hogy megelőzzük az elhízást, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Szinte minden 11. ember érintett

A cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon, évente 1,5 millió emberrel végez. További 2,2 millió haláleset pedig a magas vércukorszinttel van összefüggésben. Egyes becslések szerint a magyar népesség közel 5-10 százaléka lehet cukorbeteg, de sokan vannak olyanok is, akiknél még nem ismerték fel a betegséget. A WHO adatai szerint a világon majdnem minden 11. embert érinti ez a betegség.

KATTINTS! Havi 5 ezer az egészség: mutatjuk, mi lesz a hálapénz veszte

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy friss tanulmányból azonban most az derült ki, hogy a diétás italok nincsenek ránk jó hatással. A tudósok megállapították, hogy elég csupán napi két pohár cukormentes üdítőt innunk, ahhoz, hogy duplájára növeljük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát- írja a Daily Mail.

A kalóriamentes italok ugyanis még éhesebbé tesznek minket, emiatt sokkal jobban kívánjuk a cukortartalmú nasikat, amitől könnyen meghízhatunk.

Mindezek mellett azt is feltételezik, hogy a mesterséges édesítőszerek nincsenek jó hatással a bélben lévő baktériumokra, ami szintén kiváltó oka lehet a cukorbetegségének.

A mesterséges édesítőszerek negatívan befolyásolják a bélben lévő jó és rossz baktériumok egyensúlyát, ami akár glükóz intoleranciához is vezethet

- mondta el a lapnak Josefin Löfvenborg, a kutatás vezetője.

KATTINTS! 150 ezer forinttól eshetsz el évente, ha enélkül veszel gyógyszert

Hogyan készült a tanulmány?

  • A svédországi Karolinska Intézet 2874 felnőttet vizsgált meg, akik egy éven keresztül egy naplóban vezetették, hogy milyen italokat fogyasztottak.
  • Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik naponta két vagy több pohár édesítőszerrel ízesített italt ittak (például diétás kólát, vagy cukormentes üdítőt), azoknál 2,4-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki a 2-es típusú cukorbetegség.
  • Azok, akik naponta 5 vagy annál is több édesítőszeres italt ittak, azoknál ez a szám már 4,5-re emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 18:33
Bár a napokban eltüntették Magyar Márton, Magyar Péter testvérének nevét a Fidesz-közeli, az Indexet...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm