12 °C Budapest

Kitálalt a főnővér: ezért van ennyi táppénzes Magyarországon?

2018. március 13. 15:08

Ha magunk elé képzelünk egy kórházi szobát akkor több mint valószínű, hogy pizsamában illetve hálóruhában lévő embereket látunk a szemünk előtt. Persze ez nem csak a kórházban lévőkre, hanem az otthon betegeskedőkre is igaz: a beteg emberek többnyire egész nap pizsamában fekszenek, igyekezvén kipihenni a betegséget. Egyes elképzelések szerint azonban ez akár többet is árthat, mint amennyit használ.

Már gyerekkorunkban hozzászokunk, hogy betegen jobb ágyban maradni, hiszen a sok pihenés segít gyorsabban legyőzni a betegséget. Sokan ilyenkor egész nap ki sem kelnek az ágyból, pizsamában fekve töltik beteg napjaikat. Ez persze nem csak a kisebb betegségekre igaz: az idősebb, súlyosabb betegségben szenvedő embereknél is teljesen megszokott, hogy hetekig, akár hónapokig idejük túlnyomó részét fekvéssel töltik.

Pedig korántsem mindenki ért egyet azzal, hogy ez a legjobb módja a gyógyulásnak. Nagy-Britanniában például Jane Cummings főnővér azért kampányol, hogy mindez megváltozzon. Az ő elképzelése szerint a pizsama egész napos viselete fokozza a rossz közérzetet és lassítja a betegek gyógyulását is. A brit szakember szerint mindez elsősorban az idősebb betegeket érinti.

Az új elképzelés szerint arra ösztönöznék az ápolókat, hogy minél gyorsabban azonosítsák azokat a betegeket, akik már képesek kikelni az ágyból. Ezeket a pácienseket bátorítani is kell arra, hogy ezt megtegyék, és minél előbb cseréljék le a pizsamájukat a saját ruhájukra.

Talán ez elsőre sokaknak furcsának tűnik, ám egy 2016-os tanulmány szerint 10 ágyban töltött nap 10 évet öregbíthet a testünkön. Ez annak köszönhető, hogy a tartós semmittevés hatására testünk fittsége gyorsan hanyatlásnak indul.

A jelentés szerint 10 nap inaktivitás során az ágyban fekvő betegek izomzata legalább 10 százalékot gyengül. Ugyanakkor a szív és a tüdő fittsége még többet, mintegy 12 százalékot gyengül. Az már csak hab a tortán, hogy a pizsama egész napos viselete erősíti a "beteg vagyok" önképet, illetve fokozza a rossz közérzetet.

Bár ez az egész újszerűnek hat, valójában már évtizedek óta ismert, hogy a tartós ágyban fekvés lassítja a felépülést. Egy 1947-es brit tanulmány azt vizsgálta, hogy egy műtétet követően mennyi idő alatt épülnek fel azok, akik a lábadozási időt fekvéssel, illetve üléssel vagy sétálással töltik.

A kutatásban szereplő, ágyban fekvő betegeknek körülbelül 9 hétre volt szükségük a műtétet követően, hogy ismét munkába állhassanak. Ezzel szemben a sétáló lábadozók körülbelül 5 hét után tehették meg ugyanezt, ráadásul az ő esetükben kevesebb volt a komplikációk száma is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokat vagyunk táppénzen

A fentiek alapján érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy a kevésbé súlyos, nem kórházban lévő betegek esetében is nem lenne-e jobb, ha nem az ágyban feküdve hevernék ki a betegséget. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy milyen sokat betegeskedünk mi magyarok.

Januárban a Pénzcentrum is megírta, hogy a tavalyi év első 9 hónapjában naponta 52-66 ezer magyar volt táppénzen. A táppénzesek azon része (21%), akik bruttó 150-200 ezer forintos jövedelemmel rendelkeznek például átlagosan 26 napig voltak betegállományban, míg a bruttó 93 ezer forintos jövedelemmel rendelkezők (ők a táppénzesek 19 százaléka) átlagosan 16 napot töltöttek távol a munkától.

Egy betegség pedig jelentős anyagi terhet is róhat a családokra, hiszen nem csak a gyógyszerek drágák, de egy keresőképes szülő is kiesik a munkából. A táppénz ugyanis a beteg fizetésének a 60 százaléka (730 napnál kevesebb biztosításban töltött idő esetén 50 százalék), de napi összege nem haladhatja meg a 9 200 forintot. Tehát még a jól keresők esetén is fájó lehet a bevételkiesés.

Tehát mindenképpen örvendetes lenne, ha azok, akik kénytelenek betegségük miatt otthon maradni, minél előbb képesek lennének visszatérni a munkahelyükre.

(Daily Mail)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem