2020. október 22. csütörtök Előd

Kirobbant a vita: most akkor halasztani kell-e vagy nem egyes kórházi beavatkozásokat?

  • hvg.hu
  • 2020. szeptember 29. kedd 09:59

Levelet küldött Kásler Miklósnak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, amiben azt kéri, hogy az elektív (halasztható) ellátásokat függesszék fel - írja a HVG. Az Emmi szerint azonban minden a legnagyobb rendben van, uralják a helyzetet, és nincs szükség az elektív ellátások felfüggesztésére.

Kincses Gyula, a MOK elnöke levélben kérte Kásler Miklóst, hogy az  elektív (halasztható) ellátásokat függesszék fel. A szakember szerint a növekvő koronavírusos esetszámok fokozott terhet raknak az egészségügyi ellátórendszerre - írja a lap.

Az Emmi azonban közleményében úgy reagált a hírre, hogy a a tárca járványkezelési stratégiája "cseppet sem változott" a tavaszihoz képest, lépcsőzetesen nyitják meg az ellátóhelyeket, és elsődlegesen a nagy gyakorlattal és tapasztalattal rendelkező intézményekbe koncentrálják a betegeket és a szakembereket.

A járvány dinamikájához igazodva azokból a kórházakból csoportosítunk át orvosokat és ápolókat, amelyek jelenleg nem vesznek részt a fertőzés elleni védekezésben. Aki kapacitáshiányról beszél, az vagy szándékosan torzít, vagy nincs tisztában a tényekkel

- áll az Emmi közleményében. A minisztérium azt írta, hogy jelenleg a magyar kórházakban 53 százalékos az ágykihasználtság, a kórházi kapacitások jelentős része szabad. Ezért úgy vélik semmilyen elektív ellátást nem kell leállítaniuk. 

Az Emmi közölte, hogy nem sodorja működőképesség határára a kórházakat néhány szakember átvezénylése, azt írják, hogy az orvosok és szakdolgozók aránya ezrelékben mérhető az összes egészségügyi dolgozóhoz képest. Kincses Gyula egyébként levelében azzal indokolta az elektív ellátás felfüggesztését, mert az intenzív - és aneszteziológusi kapacitásokat köt le, a betegek számára fertőzésveszélyt jelent, újabb kórházi gócok kialakulása esetén jó eséllyel szétszórja a fertőzést, ezzel hozzájárul a járvány további terjedéséhez, valamint emiatt több egészségügyi dolgozó is karanténba kerülhet, ami tovább csökkenti a szükséges kapacitást.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó