2020. január 17. péntek Antal, Antónia

Kifoszották Demcsák Zsuzsát: többmilliós a kár, felszívódtak a rablók


Lassan három hónapja rabolták ki Demcsák Zsuzsát, akitől egy gyűrűt és egy többmilliós órát vittek el a rablók. A rendőrség nyo­moz, de a mai napig nem történt gyanúsítotti kihallgatás. A tévés nem akar beszélni a történtekről.

Az interneten nem árulja senki, de még a nepperek sem találkoztak azokkal a gyémánt ékszerekkel, amelyek Demcsák Zsuzsa budai otthonából tűntek el augusztus 14-én. Az elbeszélések szerint Zsuzsa kétségbeesetten kereste az egyik gyűrűjét és egy nagyon drága óráját, majd miután sehol sem találta az ékszereket a lakásban, kihívta a rendőrséget - írta a Bors.

A hatóságok órákon át helyszíneltek, a szomszédok elmondása szerint a lakás bejárati ajtaja nem volt felfeszítve, esetleg kulccsal mehettek be a lakásba, de pontos részleteket  nem tudni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság lopás bűntette miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki a mai napig nincs meg, nem hallgattak ki gyanúsítottat.

Ha a rendőrség nem talál nyomot, akkor gyanúsított sem lesz

- mondta a lapnak, dr. Fialka György, a Személy-, Va­gyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

Ujjlenyomat, videofelvétel, szemtanú... Kell egy szál, amin el lehet indulni a nyomozásban. Amíg ilyen nem áll rendelkezésre, addig nem tudnak gyanúsítani. Bár nyom mindig van, azt viszont nem mindig könnyű megtalálni.

Szakértők szerint az idő múlásával egyre kevesebb az esély arra, hogy megoldják az ügyet: ha forró nyomon indulnak el, van esély arra, hogy megkerülnek a lopott tárgyak és lebukik a tolvaj is. Ennyi idő elteltével azonban félő, hogy talán sosem kerülnek elő Demcsák Zsuzsa ékszerei. A lap kereste a tévést is, aki nem akart nyilatkozni.

Veszélyes város

Korábbi elemzésünk során megállapítottuk, hogy Budapesten a belváros felé, egyre több a betörés. Sőt elérhető rendőrségi statisztikák alapján kiderült az is, hogy a betörések nem a kertvárosi, hanem inkább a panelházakkal tarkított felére jellemzőek, legalábbis egyes kerültekben. 

Hiába ugyanis a pesti belváros magas betörésszáma, korábbi statisztikák szerint a budai oldalon volt a legtöbb betörés. Van olyan városrész, például az M1-M7 bevezető környéke, ahol szinte minden utcára jutott egy betörés a korábbi években. 

Semmi sem véd meg... biztos?

A betöréshez nem kell sok idő, elég 10-15 perc, és nyoma veszhet a pénznek, ékszereknek, nagy értékű elektronikai eszközöknek. Ha nincs rajta legalább rácsod, riasztód, vagy valamilyen megfigyelő eszközöd, könnyen áldozatul eshetsz: a betörők számára ugyanis a tett helyszínének kiválasztása szempontjából az is fontos, hogy mennyire védik az adott lakást!

Ma már nem feltétlenül van szükség nagy értékű beruházásra ahhoz, hogy megnyugodj! Például a már rendelkezésre állnak olyan okoseszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a lakók bárhol és bármikor élőképet lássanak otthonukról, például felhőalapú kamerán keresztül. A biztonsági rendszer ráadásul anyagi lehetőségeink szerint bármikor bővíthető. A rendszerekhez általában nyitás- és mozgásérzékelő is párosítható.

Sokan a kármentésre sem gondolnak

Bár a betörések ellen nem véd, de a károkat egy jó lakásbiztosítással lehet minimalizálni, ha már megtörtént a baj. Ugyanakkor 10-ből négy magyar családnak nincs megfelelő lakásbiztosítása, így pedig a bűnözők által okozott károkat sem téríti meg senki. Egy korábbi Pénzcentrum-interjúban a többi között erről is beszélgettünk a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatójával.

Magyarországon jelenleg körülbelül 3,1 millió ingatlan biztosított, ez 70-72 százalékos lefedettséget jelent; és (...) akár 10-15 százalék is lehet azoknak az aránya, akik nem frissítik lakásbiztosításuk értékét, bár kellene

- hívta fel a figyelmet Kádár Péter. A szakértő azt javasolta, hogy 1-2 évente mindenképpen érdemes átnézni a lakásbiztosítás szerződését. Korábban a Magyar Biztosítók Szövetsége is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy sokan nem biztosítják be otthonukat. Jellemzően csak a nagyobb viharok után nő meg az érdeklődés a termékek iránt - az általános növekedés azonban nagyon lassú.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

A régió után kullog Magyarország: rengetegen ülnek a hazai börtönökben
Kiderült, hány fogvatartott jut 100 ezer lakosra az európai országokban.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS