Kifolyik a pénz a kezedből? 6 végzetes hiba: ezért vagy képtelen megtakarítani

2017. április 4. 14:00

Néhány tipikus hibával tíz- vagy százezrekkel rövidíthetjük meg a családi kasszát. Összeszedtük, mire érdemes figyelni. Ha kicsit odafigyelünk, rengeteget spórolhatunk vagy épp rengeteg pénzt takaríthatunk meg.

Sokan hadilábon állnak a pénzügyi kultúrával, ám soha sem késő elkezdeni fejleszteni magunkat. Első körben érdemes felmérni a kiadásainkat, végiggondolni, havonta milyen fix kiadásaink (rezsi, telefonszámla, tandíj) vannak. Utána sorra vehetjük egyéb költségeinket: a nagybevásárlásokat, az utazással kapcsolatos kiadásokat. Ezek után már azon is el lehet gondolkodni, miből tudunk lefaragni. Mutatunk néhány olyan tipikus hibát, amivel rengeteg pénzt dobunk ki az ablakon. Ha csak egy-két dolgon változtatunk, már rengeteget spórolhatunk, sok pénzt takaríthatunk meg.

1. Adósságba verjük magunkat

Hazánkban 2007 óta kezdtek el terjedni a pénzvisszatérítést, valamint a pontgyűjtést nyújtó hitelkártyák. Az MNB decemberi adatai szerint 2016 harmadik negyedévében átlépte a 9 millió darabos határt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma. Ezek közül 1,4 millió hitelkártya volt.

A hitelkártya-tartozások ugyan kisebb összegűek, de nagyon veszélyesek lehetnek. Sokan hónapról hónapra növelik az adósságukat, és fizethetik így a kamatot is. Akad persze olyan, akinek nincs más választása, de van, aki egyszerűen hanyag és megtehetné, hogy törleszti az adósságot, mégsem teszi. Maximum 45 napig használhatjuk kamatmentesen a bank pénzét, épp ezért csak akkor célszerű élni a hitelkártya adta lehetőségekkel, ha az elvásárolt összeget például a következő havi fizetésből vissza tudjuk tölteni.

A hitelkártyák éves díja egyébként 0 és 14 ezer forint körül mozog. Az OTP Bank American Express Blue Hitelkártya első éves díja például 3358 forint, a CIB Café Hitelkártya választásakor viszont az első éves díjat elengedik.  Ha mindenképp szükségünk van rá, érdemes rászánni az időt és energiát és alaposan utánaolvasni, melyik banknál igényeljük a plasztikkártyát.

A Budapest Bank Jóljáró  hitelkártyával fizetve megúszhatjuk a tankolást 3 százalékkal olcsóbban, de kártyától függően változik a vásárlások utáni jóváírás összege is.

2. Nincs vésztartalék

A BNP Paribas Cardif tavalyi felmérése szerint tíz emberből nyolc úgy gondolja, mindenképpen szükség van néhány hónap kiadásait fedező tartalékra, de alig egyharmaduk képes valóban félretenni. Így azonban ha mégis történik valami és váratlan kiadással találják szembe magukat, kénytelenek máshogy megoldani a problémát - például hitelből fedezni a kiadásokat.

Érdemes átgondolni, hogyan tudunk akár havonta néhány ezer forintot félretenni - sok kicsi sokra megy. Jó megoldás lehet például egy megtakarítási számla, ahová havi rendszerességgel utalunk némi pénzt. A bankbetét is tökéletes választás lehet a vésztartalék számára, hiszen biztonságos és kiszámítható, igaz, csak mérsékelt hozamot érhetünk el. Mellette szól ugyanakkor, hogy gyorsan és egyszerűen feltörhető. Ha szükségünk van rá, könnyedén hozzáférhetünk a pénzünkhöz. A KSH idei felmérése szerint a magyar háztartások nem is ódzkodnak lekötött betétekben tartani megtakarításaikat. Alaposan utána kell azonban nézni, milyen konstrukciót válasszunk.

Megnéztük, mennyi kamatot hoz, ha 500 ezer forintot lekötünk 3,6, illetve 12 hónapra. negyedév alatt a kamatok összege nagyjából 250 és 1500 forint között alakul banktól függően. Hat hónap után a BNP Paribas Standard betétje 3000 forintot hoz a konyhára, 12 hónap után pedig ugyanezen betéttel 8000 forint többlettel számolhatunk.

3. Nem növeljük arányosan megtakarításainkat

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy hiába nőnek bevételeik, nem növelik azzal arányosan nyugdíj-megtakarításukat vagy a takarékszámlára utalandó pénz mennyiségét. Hiába marad azonban rövidtávon több pénz a zsebünkben, hosszabb távon jobban járunk, ha a bevételekhez képest arányosan növeljük megtakarításainkat is. Így ugyanis jóval több pénzt takaríthatunk meg.

4. A nyugdíjelőtakarékosságon spórolunk

Miközben a napi kiadásokra koncentrálunk, elhanyagoljuk a nyugdíjelőtakarékosságot. Pedig nem lehet korán elkezdeni. Persze, a megvalósítás sokszor nem egyszerű. Sokan kényszerülnek rá, hogy felvegyék a diákhitelt, majd ha dolgozni kezdenek, a fizetés egy részét viszi is a bank. Idővel jön a saját lakás, esetleg kocsi, ezeket a többség szintén nem tudja kifizetni hitel nélkül. Viszont érdemes észben tartani, hogy addig kell megalapozni a nyugdíjas éveket, amíg keresőképesek vagyunk. Azt ugyanis már most tudni lehet, hogy az állami járadékból nem fogunk tudni megélni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Alex Whitehouse pénzügyi tanácsadó a Business Insidernek azt mondta, szépen lassan érdemes növelni a nyugdíjpénztári befizetések összegét. Eleinte utaljuk át a bevételünk 1 százalékát, ez ugyanis nem terheli meg jelentősen a családi büdzsét. Egy év után már a fizetésünk 2 százalékát utaljuk át havonta, majd 3-át, és így tovább. A cél, hogy idővel a bevételünk 10-15 százaléka landoljon a nyugdíjelőtakarékossági számlán. Ha ez megvan, jó eséllyel nem kell majd aggódni, miből élünk majd nyugdíjasként.

5. Elfelejtük frissíteni a kedvezményezettek listáját

Az életünket érintő változásokat a pénzügyeinket tekintve is nyomon kell követni. Ha megváltozik a kedvezményezett, aki majd megörökli a bankszámlát, megkapja a kocsit vagy az életbiztosítást, azt azonnal jelezni kell a hivataloknál. Ráadásul, ha megnevezünk valakit kedvezményezettként, az felülírja a végakaratot is.

Senki sem számít arra, hogy fiatalon fog elhunyni, a legtöbben azt gondoljuk, van még időnk mindent elintézni, de ha nem vigyázunk, könnyen rossz kezekbe kerülhet az életünk során megtakarított vagyonunk.

6. Túl sokat költünk a kocsira

Évről évre egyre több kocsi árasztja el a magyar utakat. A KSH adatai szerint 2016-ban összesen 3 313 206 személyautó volt forgalomban Magyarországon. Ez pedig azt jelenti, hogy tovább nőtt a hazai autópark, hiszen 2015-ben ez a szám 2015-ben még több mint 116 ezerrel kevesebb volt, de beszédes az is, hogy 2010-ben csak 2 98 4 063 hazai autót használtak.

Az autók értékét tekintve elsősorban fél és 1 millió forint közötti (35 százalék) vagy az 1 és 3 millió forint közötti összeget (25 százalék) szánnak a vásárlásra. A magyarok mindössze 13 százaléka szeretne új autót venni, a legtöbben inkább a használt kocsit választják.

Hogy ez mennyi havi kiadással jár? Tegyük fel, hogy 2 millió forintra lenne szükségünk álmaink autójának megvásárlásához. Ezt öt évre vesszük fel. Ez esetben 42-51 ezer forintos havi kiadással kell számolnunk, banktól függően.

Ha spórolni szeretnénk, célszerű a legfeljebb 1000 kilométert futott kocsik közül, az árcsökkenés ugyanis már itt is kézzel fogható. De már ebben az esetben is alaposan át kell vizsgálni a kocsit, és ne féljünk profi szakértő segítségét kérni, nehogy mellé nyúljunk. Egy rossz választás rengeteg többlet kiadással terhelheti meg a családi kasszát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem