2018. december 14. péntek Szilárda

Kiderült, ennyire beteges nép a magyar: a visegrádi országok mind előznek minket


Csak a balkáni szomszédainkat tudtuk megelőzni, a visegrádi országok mind lehagyták Magyarországot a 149 ország egészségügyi helyzetét vizsgáló rangsorban. Ugyanakkor az jó hír, hogy messze nem a lista végén kullogunk, Magyarország a 43. helyen szerepel.

A londoni Legatum Institute friss, éves Prosperity Reportja szerint a világ legegészségesebb országa Szingapúr, a második helyen Luxemburg áll, és a harmadik Japán. A Legatum Institute az egészségügyi rangsor összeállításánál az alábbiakat vette figyelembe: 

  • alapvető fizikai és mentális egészség
  • egészségügyi infrastruktúra
  • megelőzés.

A lista készítésénél vizsgálták a születéskor várható élettartamot, a vakcinázási arányt, a tuberkolózis előfordulását, a túlsúllyal és a diabétesszel kapcsolatos adatokat is. 

Ezen szempontok alapján végzett Magyarország a 43. helyen. Ezzel a helyezéssel pedig csak a balkáni szomszédainkat tudtuk megelőzni, a visegrádi országok mind lehagyták Magyarországot. Viszont ha a közép-kelet-európai régiót nézzük, akkor a 22 országból az 5. helyen végeztünk , már ami az egészségügyi helyzetet illeti.

Az a fenti táblázatból is látszik, hogy a visegrádi országok sem kerültek be az első 20-ba. Csehország a listán a 28., Szlovákia a 36., Lengyelország pedig a 41. helyen szerepel.  

Egészségügyi szempontból egyébként a Közép-afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet a világon, és a lista legvégén szerepel Csád, Guinea, Madagaszkár, Benin, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Nigéria, Sierra Leone, Niger és Uganda. A jelentés kiemeli, hogy az egészségügyi helyzet a világ nagy részén egyre jobb, egyre több ember fér hozzá az alapvető ellátásokhoz. Külön hangsúlyozzák, Zimbabwéban mennyit javult a helyzet: a születéskor várható élettartam egy évtized alatt 15 évvel nőtt. 

A jelentés kitér arra is, hogy noha a mérések szerint messze nem ezen a területen a legnagyobb a gond, a kelet-európai emberek a legelégedetlenebbek az egészségügyi ellátással.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,6 százalékos THM-el, és havi 57 332 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 773 forintos törlesztőt ígér a 2,69 százalékos THM; míg az UniCredit Banknál némileg magasabb, 3,40 százalékos THM is alacsony, 55 028 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen Bank, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk