Kiderült a vércsoport-titok: náluk jóval nagyobb a rák és a trombózis kockázata

2017. március 19. 15:07

Az ember vércsoportja védelmet nyújhat rákkal, trombózissal, és demenciával szemben? A kutatók azt vizsgálják, hogyan befolyásolja a vércsoport az egészséget és a szerelemi életet.

A vércsoportokat sok kérdés övezi, például a mai napig nem tudják a tudósok, hogy miért vannak különböző vércsoportok. Mégis arra következtettek, hogy a vércsoport döntő szerepet játszhat több egészségügyi kérdésben is, mint a betegségek kialakulásának kockázatában, a termékenységi problémáknál, az Alzheimer-kór kialakulásában, vagy akár a ráknál.

A vérben található cukor és fehérje kombinációk alapján 4 fő csoport létezik: A, B, AB, és 0. A britek 44 százaléka 0-s vércsoportú, 42 százaléka A, 10 százaléka B, és csupán 4 százaléka AB. Egy friss tanulmány szerint a 0 vércsoportú férfiaknál négyszer kisebb az impotencia esélye, mint más vércsoporttal rendelkezőknél.

Szintén érdekes, hogy a Torontói Egyetem korábbi kutatásai szerint a 0 vércsoportúak szervezete ellenállóbb a maláriával szemben. Szerintük ez azért van így, mert az emberi immunsejtek könnyebben felismerik a fertőzött 0-s típusú vérsejteket, így gyorsabban tudnak reagálni. Az immunitás viszont csak egy része a történetnek.

A vércsoport a nők termékenységére is hatással lehet, úgy gondolják, hogy az A-s vérű nők lényegesen termékenyebbek, mint a 0-sok. A Yale Egyetem 2011-es tanulmánya szerint az 560, 30-as évei közepén járó, meddőség elleni kezelés résztvevőinek vizsgálata közben azt vették észre, hogy a 0-s típusú nőknél kétszer akkora a meddőség kialakulásának kockázata. Viszont a 0-s vércsoportú nők esetén kisebb az esélye annak, hogy terhesség alatt magas vérnyomás alakuljon ki.

A 0-s vércsoport másik nagy előnye, hogy úgy tűnik, kisebb eséllyel alakul ki agyi betegség, mint például az Alzheimer-kór. A Sheffield Egyetemen agyi képalkotás segítségével felfedezték, hogy a 0-s vérűeknek nagyobb a szürkeállománya (az agy ezen része dolgozza fel az információkat), ami kulcsfontosságú terület a beszéd, a koordináció és az egyensúly esetében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy gondoljuk, hogy a szürkeállomány szintje összefügg olyan genetikai tényezőkkel, amelyek meghatározzák az egyén vércsoportját is"

- mondta Annalena Venneri klinikai neuropszichológus professzor. Azt is megállapították, hogy a 0-s típusúaknál kisebb a kognitív károsodás kockázata, ugyanakkor az oktatás, az étrend és a testmozgás is védi a szürkeállomány veszteségét, amivel más vércsoportúak is csökkenthetik a kockázatot.

A megelőző intézkedések nagyon fontosak: ösztönzőbb agyi tevékenységet kell folytatni, az egészséges táplálkozás és a testmozgás pedig szintén sokat segíthet"

- mondta a professzor. Hasonló a helyzet a vérrögök képződésénél is. Dán és svéd tudósok 1,5 millió ember vérének vizsgálata közben azt találták, hogy a 0-s típusúaknál 30 százalékkal alacsonyabb a vérrög-képződés kockázata, így a trombózisé és a tüdőembóliáé is. További kutatások azt mutatták, hogy a B vércsoportúaknál sokkal valószínűbb a vérrög okozta érelzáródás, mint más vércsoportúaknál, bár ennek az oka még nem tisztázott.

A 0-s vércsoport, úgy tűnik, hogy védelmet nyújt bizonyos rákos megbetegedések kialakulása ellen is, például a gyomor-, vagy a májrákkal szemben. A vércsoport-diéta valójában nem a súlyvesztést célozza, hanem segít az embereknek abban, hogy jobban működjön a szervezetük. A Torontói Egyetem 2014-es kutatása alatt 1400 embert vizsgáltak vércsoport-diéta közben. Úgy találták, hogy az általános egészségügyi helyeztük meglehetősen javult a diéta során.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm