17 °C Budapest

Kiderült a D-vitamin titok: ezt rengetegen elrontják, csak későn kapnak észbe

2020. december 5. 06:55

Téli időszakban megnő a kereslet a D-vitamin tartalmú készítmények iránt, hiszen sokan tudják, hogy ősz végétől sokkal kevesebb a napsütéses órák száma, emiatt pedig a szervezet nem tud eleget előállítani a fontos vitaminból. Ezért fontos táplálkozás vagy étrend-kiegészítők útján pótolni a szükségleteket. Azonban azzal már sokkal kevesebben vannak tisztában, hogy mekkora mennyiségben érdemes szedni a D-vitamint, hogy betegség esetén növelni kell-e az adagolást, milyen formában a leghatásosabb. A Pénzcentrum kérdéseire a D-vitamin szedésének titkairól a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai elnöke, dr. Marjai Tamás válaszolt.

Pénzcentrum: Őszi-téli időszakban megnő a kereslet a D-vitamin tartalmú tabletták, pirulák, kapszulák (stb.) iránt?

Marjai Tamás: Igen, sokan hallgatnak a szakemberek tanácsára, és igyekeznek pótolni a november elejétől március végéig tartó időszakban a D-vitamin mennyiségét. Ezt természetesen a gyógyszertárakban is érzékeljük a D-vitamin tartalmú készítmények fogyásának emelkedésén keresztül.

PC: Milyen kiszerelésű és formájú (pl. tabletta, italpor, szirup) D-vitamint érdemes vásárolniuk az egészséges pácienseknek, és hogy érdemes szedni?

Marjai Tamás: A D-vitamin beviteléhez manapság már számos készítmény közül választhatunk. Felnőttek számára alapvetően a tablettás és a kapszulás készítmények a leggyakoribbak, míg a csecsemőknek és a gyermekeknek cseppekre adagolható folyékony készítmények állnak rendelkezésükre. Ezek a leggyakoribbak, de rajtuk kívül más formában is forgalmaznak D-vitamint, például kalciummal kombinálva pezsgőtablettaként.

D-vitamin hiány pótlására felnőtteknél lehetőség van arra, hogy vitamint hetente, kéthetente vagy havonta egyszer vegyük be nagyobb mennyiségben, de nem ez a jellemző. Orvosi felügyelet nélkül, vény nélküli készítmények szedésénél sokkal inkább javasolt a napi adagolás.

Az orvosi konszenzus alapján hazánkban az egészséges felnőtteknél a novembertől márciusig tartó időszakban napi 1500-2000 NE (nemzetközi egység) D-vitamint célszerű bevinni a szervezetbe a hiány megelőzése érdekében. Ennél nagyobb mennyiséget a túlsúllyal küzdő személyeknek kell csak szedniük, nekik napi 3000-4000 NE vitamin bevitelét javasolják.

PC: Milyen betegségek esetén van szükség nagyobb mennyiségű D-vitamin bevitelére?

Marjai Tamás: Nagyobb mennyiségű D-vitaminra csak akkor van szükség, ha olyan nagy mértékű a hiány, amit már mindenképpen kezelni kell. Ez mindenképpen orvosi felügyelet kell történjen, ezért senkinek sem javasoljuk, hogy magától kezdjen el szedni nagy mennyiségű D-vitamint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
D-vitamin túladagolás veszélyei
A túladagolás csak úgy történhet, ha a páciens étrend-kiegészítő formájában túlzásba viszi a bevitelt. Általános mérgezéses tünetek léphetnek fel, illetve a vér kalciumszintje emelkedik.
A túladagolás tünetei: émelygés, hányás, étvágytalanság, szomjúság, gyakori vizelési inger, fejfájás, feszültség, gyengeség. Szélsőséges esetben vesekő, vesekárosodás is lehetséges. A vesék károsodását bőrviszketés is jelezheti.

PC: A D-vitamin rengeteg féle kombinációban (multivitaminként, Omega3-mal vagy magnéziummal, cinkkel kombinálva stb.) megtalálható. Mitől függ, hogy melyiket érdemes szedni?

Marjai Tamás: A D-vitamint alapvetően a csontritkulás megelőzésére és az egészséges csontok kifejlődésének érdekében szokták szedni. Ahhoz, hogy ezt jótékony hatását ki tudja fejteni mindenképpen gondoskodni kell a kalcium megfelelő beviteléről is. Emellett sokan az immunrendszerük megfelelő működésének érdekében szedik ezeket a készítményeket a téli náthás-megfázásos időszakokban. Nekik

azokat a készítményeket tudjuk leginkább ajánlani, melyekben a D-vitamin C-vitaminnal van kombinálva. Az utóbbi időben megjelentek azok a készítmények is, melyek a két vitamin mellett cinket vagy szelént tartalmaznak. Ezek a mikrotápanyagok ugyanúgy szükségesek az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érdemes őket is bevinni a szervezetbe.

PC: Érdemes egyáltalán multivitamint, kombinált szereket szednie egy egészséges embernek?

Marjai Tamás: A multivitaminok esetében mindig el kell mondjuk, hogy a tápanyagokat alapvetően a megfelelő minőségű és kiegyensúlyozott étrenddel érdemes bevinni a szervezetbe. A D-vitamin esete azért különleges, mert a téli időszakban kialakuló hiányt nem lehet megelőzni az étrend megváltoztatásával. Ennek következtében hazánkban még az egészséges embereknek is azt javasoljuk, hogy mindenképpen gondoskodjanak a D-vitamin fokozottabb beviteléről ahhoz, hogy elkerüljék a vitamin hiányából fakadó kellemetlenségeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem