13 °C Budapest

Kiakadt a WHO: ezt a gyógyszert egyáltalán nem javosolják a koronavírus ellen

MTI
2021. március 2. 17:31

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint erősen ellenjavalt a hidroxiklorokin nevű gyulladáscsökkentő gyógyszer használata a koronavírus okozta Covid-19 betegség gyógyítására, mert nincs számottevő hatása a betegség lefolyására.

A WHO ajánlásait megfogalmazó testület (GDG) szakértői a BMJ nevű brit orvosi szaklapban kedden közzétett jelentésükben azt javasolják, hogy az orvosok ne használják a koronavírus-járvány elleni harcban az eddig malária és néhány autimmun betegség kezelésére alkalmazott gyógyszert, és "nem érdemes" további kutatásokat végezni vele.

A szakértők ezt az "erős ajánlást" hat, összesen több mint hatezer ember részvételével végzett véletlenszerű kontrollkísérlet alapján adták ki. A Reuters ezzel összefüggésen emlékeztet arra, hogy tavaly márciusban Donald Trump akkori amerikai elnök azt mondta, hogy a hidroxiklorokin fordulatot hozhat a koronavírus-járványban. Azt is mondta, hogy ő maga is szedte ezt a gyógyszert, holott az amerikai  Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) úgy foglalt állást, hogy a hidroxiklorokin hatékonysága és biztonságossága nem bizonyított.

A betegeket kezelő orvosok és egészségügyi intézmények számára megfogalmazott WHO-ajánlás szerint a hidroxiklorokin "többé nem kutatási prioritás, és a forrásokat inkább más, ígéretesebb gyógyszerek vizsgálatára kell fordítani". Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tavaly május végén megjelent jelentésében írta azt, hogy az egészségügyi szakembereknek figyelemmel kell kísérniük a klorokinnal vagy hidroxiklorokinnal kezelt, koronavírussal fertőzött betegek állapotát tekintettel a gyógyszerek súlyos mellékhatásaira.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem