2018. június 24. vasárnap Iván

Kellene egy megbízható szaki? Havi pár száz forint, és jönnek ha baj van


Számos lakásbiztosítás mellé igényelhetünk úgynevezett assistance biztosítást is. Ezek leginkább abban különböznek a lakásbiztosítás klasszikus szolgáltatásaitól, hogy itt nem egy keletkezett kár költségét téríti meg a biztosító, hanem meghatározott esetekben segítséget, szolgáltatást nyújt az ügyfél részére. De pontosan melyek ezek a szolgáltatások, illetve megéri-e egyáltalán igénybe venni ezeket a lehetőségeket?

A Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) adatai szerint jelenleg a lakásbiztosításokkal foglalkozó társaságok nagyjából fele nyújt az ügyfelei számára assistance biztosítást is. Abban azonban már eltérés mutatkozik, hogy ezt automatikusan nyújtják a biztosítással rendelkező ügyfeleik részére, vagy pedig ez csak egy plusz lehetőség, amely igény szerint igényelhető. De mi is ez az assistance, és milyen esetekben lehet hasznos?

Vészelhárítás

Alapvetően azért köt az ember lakásbiztosítást, hogy a lakásában, házában esetleg keletkező károk helyreállítási költségeit ne önerőből kelljen kifizetnie. Ennek megfelelően a lakásbiztosítások legalapvetőbb szolgáltatásai közé a tűz-, víz- és viharkárok biztosítása tartozik. Ugyanakkor mostanra elterjedt gyakorlat, hogy a biztosítók egyéb kiegészítő biztosításokat, szolgáltatásokat is "mellékelnek" az alapszerződés mellé. Ezek az úgynevezett kiegészítő biztosítások.

Ezek közé sorolhatjuk az úgynevezett assistance szolgáltatásokat is. Ezek lényege, hogy meghatározott "vészhelyzetek" esetén gyors segítséget nyújtanak az ügyfél számára: például gyorsan kiküld a lakásunkhoz egy szerelőt, amennyiben nem tudunk bejutni a lakásba egy meghibásodott zár miatt.

Tehát jellemzően vészelhárításhoz kapcsolódó szolgáltatásokról van szó, mint például épületgépészet, műszaki berendezések meghibásodásához kapcsolódó segítségnyújtásról. Ez természetesen nincsen kőbe vésve, hiszen van olyan biztosító, amelynél jogsegély vagy egészségügyi, orvosi szolgáltatásokat vehetünk igénybe egy-egy assistance biztosítás keretein belül.

Úgy tűnik ugyanakkor, hogy előbbiek nagyobb népszerűségnek örvendenek. Kérdésünkre ugyanis a MABISZ elárulta, hogy az ügyfelek leggyakrabban a tető megrongálódása, üveg- és csőtörés, illetve zárral kapcsolatos problémák esetén veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat. Természetesen ezen szolgáltatások esetén is limiteket határoz meg a biztosítási szerződés: ha a segítségnyújtás költsége ezt meghaladja, akkor már az ügyfélnek is a zsebébe kell nyúlnia.

Elfelejtjük, ha ingyen kapjuk

Érdekes, hogy a tapasztalatok szerint aki külön fizet assistance-t, abban jobban tudatosul, hogy adott esetben ezt igénybe veheti

- tudtuk meg a MABISZ-tól.

Íme tehát még egy ok, hogy miért is kell alaposan áttanulmányozni a szerződést még annak aláírása előtt: könnyen lehet, hogy plusz díjak nélkül is olyan szolgáltatásokat nyújt számunkra a biztosítónk, melyekről nem is tudunk.

Egyébként többnyire elmondható, hogy azoknál a biztosítóknál sem kerülnek túl sokba ezek a plusz szolgáltatások, melyeknél külön kell fizetni értük. A díj alapvetően a lakásbiztosítási összeg függvénye, de általánosságban elmondható, hogy havonta mindössze néhány száz forintos többletköltséggel kell számolnia annak, akik igénybe szeretné venni ezt a plusz szolgáltatást is.

Lakásbiztosításunk megkötésekor tehát érdemes lehet elgondolkodni ezen a lehetőségen is, hiszen baj esetén kifejezetten jól jöhet, ha nem nekünk kell hirtelen felhajtanunk egy szakembert, hanem elegendő jelezni a problémát, amely ezt követően már intézkedik helyettünk.

JÓL JÖNNE 750 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 750 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja havi 23 460 forintos törlesztővel; de nem sokkal marad el ettől az UniCredit ajánlata sem, amelynél 23 717 forintos havi törlesztővel kalkulálhatunk. Emellett érdemes még megemlíteni a Cofidis, a K&H Bank, valamint az ERSTE Bank gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk