2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Kellemetlen meglepetés jön a patikákban - százezreket érint


Tegyük fel, hogy január első hetében lebetegszünk, csúnya torokgyulladást kapunk. Elmegyünk a patikába, ahol egészségpénztári kártyánkkal szeretnénk fizetni - de nem engedi a rendszer, hiába van elég pénz rajta. A fenti eset egyáltalán nem lesz ritka 2015-ben, valószínűleg sokan, nagyon sokan kerülnek majd hasonló helyzetbe.


Fontos, legalább százreket, de akár egymilliónál is több embert érintő határidő közeleg. December 31-ig kell SZEMÉLYESEN beazonosítaniuk magukat az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztári tagoknak és azok munkáltatóinak. Az azonosítást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, a Pénzcentrum a STABILITÁS Pénztárszövetség tájékoztatása alapján mutatja, kit érint a dolog, és mit is kell pontosan csinálni.

A lényeg:
  • ha önkéntes egészségpénztári, nyugdíjpénztári tag vagy, ellenőrizd, hogy kell-e azonosítanod magad (call centeren; pénztár honlapján)
  • ha igen, nézd meg, hova kell menned, és személyiddel, lakcímkártyáddal intézd el minél hamarabb

Miért kell személyesen azonosítaniuk magukat a pénztártagoknak év végéig?

Az azonosítást a törvény írja elő. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása miatt kell most minden, pénztártagot (pontosabban a 2013. július 1. előtt belépetteket) kötelezően átvilágítani.

Az átvilágítás a tagok személyes beazonosítását, adataik ellenőrzését, rögzítését jelenti.

Hány embert érint az azonosítási folyamat? Honnan tudhatom, hogy engem érint-e? Mely pénztárak tagjainak kell azonosítaniuk magukat?

A folyamat mindenkit érint, aki 2013. július 1. előtt került kapcsolatba egy pénztárral, lett pénztártag.

A hazai önkéntes nyugdíj és egészségpénztáraknak jelenleg összesen több, mint kétmillió tagja van. (Az MNB adatai szerint 49 önkéntes nyugdíjpénztár és 31 egészségpénztár működik. Ezek összes taglétszáma: 1 179 980 önkéntes nyugdíjpénztári tag és 1 020 863 egészségpénztári tag.)

Közülük sokan már átestek az azonosításon, de többségük esetében ez még nem történt meg.

Hogyan működik az azonosítás?

Az átvilágítás, vagy azonosítás során a tagnak

személyesen

be kell mutatnia az érvényes személyazonosító okmányát, valamint a lakcímkártyáját, legkésőbb 2014. december 31-ig.

Honnan tudhatom, hogy hova kell mennem?

Az azonosítás helyszíneiről érdeklődnünk kell pénztárunk ügyfélszolgálatán. Az ott megadott helyszínek valamelyikére kell személyes okmányainkkal együtt bemennünk (általában az ügyfélszolgálatokra kell mennünk; a pénztárak honlapján, telefonos ügyfélszolgálatán pedig megtudhatjuk azt is, be kell-e mennünk egyáltalán - a szerk.).

A pénztárszövetség azt javasolja, az azonosítással kapcsolatban bővebb információkért mielőbb keressük fel pénztárunk ügyfélszolgálatát.

Az azonosításra kizárólag személyesen van mód. A törvény értelmében az azonosításhoz személyes jelenlétünk szükséges, tehát a levélben, esetleg online beazonosítás nem szabályos.

Mi történik, ha nem azonosítom magam? Mit tapasztal január 2-án az, aki nem azonosította magát?

Amennyiben a december 31-i határidőig az azonosítás nem történik meg, a pénztárnak a személyes ügyfél-átvilágítás végrehajtásáig nem teljesíthet semmiféle kifizetést a Pénztártag felé.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a nem azonosított pénztártagok felé - mindaddig, mag adategyeztetésre meg nem jelennek - a pénztár nem teljesíthet kifizetést. Ez a szankció különösen az egészségpénztárak tagjait érintheti érzékenyen, mivel mindez annyit jelent, hogy 2015-től, csak a beazonosításuk után tudják használni az egészségkártyájukat, illetve csak ezt követően kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét.

El is veszhet a pénzem?

A befizetéseink teljes biztonságban vannak pénztárában. Az önkéntes pénztárak tagjaira vonatkozó azonosítási határidő vagy annak lejárta semmilyen formában nem fenyegeti a már felhalmozott megtakarításokat: azok a jövőben is a tagok rendelkezésére állnak, ám december 31-e után csak akkor tudunk hozzáférni, ha azonosítottuk magunkat.

Ha a beazonosítás december 31-ig mégsem történik meg, a pénztártag számláján lévő összeg 2015-ben akkor is a pénztártag számára termel hozamot, a számlára befizetés is érkezhet, azaz a beérkező összegeket saját egyéni számlánkon jóváírják, befizetéseink hozamot is hozhatnak.

A pénztártagok megtakarításai a személyes beazonosítás megtörténtének pillanatától a pénztári szabályoknak megfelelően teljes egészében a tagok rendelkezésére állnak 2015-ben is. Ennek ellenére sokkal célszerűbb még 2014-ben sort keríteni a mindössze pár perces adategyeztetésre - javasolja a pénztárszövetség.

Hogy vonatkozik ez a munkaadókra (például a vállalkozásokra)? Nekik van tennivalójuk?

Az önkéntes pénztári juttatást adó munkáltató cégek beazonosítása is szükséges a törvény szerint. Nekik egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat másolatára van szükségük az azonosítás elvégzéséhez.

A cégkivonatban szereplő képviselőt vagy meghatalmazottját is személyesen be kell azonosítani a pénztárnak. A beazonosításban közreműködő személy személyes okmányaira itt is szükség van, így fontos, hogy a cégvezető vagy a meghatalmazott okmányai rendelkezésre álljanak a beazonosításkor.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk