2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Katás vállalkozás szüneteltetése: kell-e tb-t, társadalombiztosítást fizetni?


A járványhelyzet súlyosbodása miatt sok kiasdózó vállalkozás helyzete vált bizonytalanná, emiatt sokan döntenek a KATA szüneteltetése mellet. Összegyűjtöttük, ebben az esetben mire érdemes figyelni, és kell-e társadalombiztási járulékot fizetni.

Az egyéni vállalkozó katásoknak lehetőségük van szüneteltetni a tevékenységét, ebben az esetben nem is kell megfizetnia a havi 25, 50 illetve 75 ezer forintot sem. Ez most nagy terhet vehet le azok válláról, akik olyan szektorban dolgoztak, amelyet most a járványkészültségi intézkedések megbénítottak. Az adóhatóságnak a szüneteltetési kérelmet elektronikus formában is be tudják nyújtani. 

Ezzel a radikális lépéssel azoknak érdemes élnie, akiknek csaknem nullára csökkenne a bevétele. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a szüneteléssel csökken az évi 12 milliós bevételi felső határ is

- mondta el a Pénzcentrumnak Angyal József, okleveles adószakértő. Figyelem! A szüneteltetés nem egyenlő a megszüntetéssel, mert utóbbi esetén a megszüntetés évében és plusz egy évig nem lehet újra kisadózó az egyéni vállalkozó. Erre valószínű csak legvégső esetben kerül sor, jelenleg a tevékenység szüneteltetése lehet az út azoknak a vállakozásoknak, akik most nehéz helyzetben vannak. Fontos, hogy szüneteltetés alatt a vállalkozás nem folytathatja a tevékenységét.

Kell-e tb-t fizetni a szüneteltetés alatt?

A főállású katások esetén, amíg a tevékenységük szünetel, addig a társadalombiztosításuk is megszűnik. Ezért ha nincs más munkaviszonyuk, akkor be kell jelentkezniük egészségbiztosítási szolgáltatási járulék fizetésre. Ez havi szinten 7710 forint kiadást jelent (napi 257 forintot). Ezt semmiképp, máskor sem, de különösen most, nem ajánlott elmulasztani, hogy jogosult legyen a vállalkozó az egészségügyi ellátásra addig is, amíg újra nem indítja a tevékenységét. 

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Könnyen becsaphatják az ügyfeleket a csalóka kamatok: erre nagyon figyelj oda
Százezreket is el lehet tapsolni egy rossz döntéssel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos