2020. április 7. kedd Herman

Katás vállalkozás szüneteltetése: kell-e tb-t, társadalombiztosítást fizetni?


A járványhelyzet súlyosbodása miatt sok kiasdózó vállalkozás helyzete vált bizonytalanná, emiatt sokan döntenek a KATA szüneteltetése mellet. Összegyűjtöttük, ebben az esetben mire érdemes figyelni, és kell-e társadalombiztási járulékot fizetni.

Az egyéni vállalkozó katásoknak lehetőségük van szüneteltetni a tevékenységét, ebben az esetben nem is kell megfizetnia a havi 25, 50 illetve 75 ezer forintot sem. Ez most nagy terhet vehet le azok válláról, akik olyan szektorban dolgoztak, amelyet most a járványkészültségi intézkedések megbénítottak. Az adóhatóságnak a szüneteltetési kérelmet elektronikus formában is be tudják nyújtani. 

Ezzel a radikális lépéssel azoknak érdemes élnie, akiknek csaknem nullára csökkenne a bevétele. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a szüneteléssel csökken az évi 12 milliós bevételi felső határ is

- mondta el a Pénzcentrumnak Angyal József, okleveles adószakértő. Figyelem! A szüneteltetés nem egyenlő a megszüntetéssel, mert utóbbi esetén a megszüntetés évében és plusz egy évig nem lehet újra kisadózó az egyéni vállalkozó. Erre valószínű csak legvégső esetben kerül sor, jelenleg a tevékenység szüneteltetése lehet az út azoknak a vállakozásoknak, akik most nehéz helyzetben vannak. Fontos, hogy szüneteltetés alatt a vállalkozás nem folytathatja a tevékenységét.

Kell-e tb-t fizetni a szüneteltetés alatt?

A főállású katások esetén, amíg a tevékenységük szünetel, addig a társadalombiztosításuk is megszűnik. Ezért ha nincs más munkaviszonyuk, akkor be kell jelentkezniük egészségbiztosítási szolgáltatási járulék fizetésre. Ez havi szinten 7710 forint kiadást jelent (napi 257 forintot). Ezt semmiképp, máskor sem, de különösen most, nem ajánlott elmulasztani, hogy jogosult legyen a vállalkozó az egészségügyi ellátásra addig is, amíg újra nem indítja a tevékenységét. 

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Erre végképp nem voltak felkészülve a dolgozók: az agyonhajszoltság csak a kezdet
A koronavírus-járvány életünk szinte minden területét gyökeresen megváltoztatja életünket.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

Aldi

02.20-04.23
Országos

  Ajánlatunk