Kásler: Az új magyar Covid-teszt lehet az alapja a magyar oltóanyag kifejlesztésének

MTI
2020. június 26. 13:30

Az új, magyar fejlesztésű Covid-tesztre épülhet a koronavírus elleni magyar oltóanyag kifejlesztése - mondta az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Kásler Miklós hangsúlyozta: a magyar egészségügyet önellátásra készítették fel, hiszen azt látták, hogy a járvány idején Európa nem tudott minden országot ellátni, azok magukra voltak utalva. Ezért indultak el a magyar kutatások, amelyek nagyon eredményesek - tette hozzá.

Elkezdték szervezni az új teszt sorozatgyártását, így mire egy esetleges második hullám eléri Magyarországot, a miniszter reményei szerint "rendelkezünk majd egy pontos, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előírásai szerint kidolgozott diagnosztikai eszközzel" és az arra épülő terápiával. 

Kásler Miklós szerint Magyarország járványügyi intézkedései mindig két-három héttel megelőzték a világot, ezért tudták alacsonyan tartani a fertőzések számát. Amikor az első fertőzés megjelent Magyarországon, több kutatást is elindítottak: gyorsteszt- és oltóanyag-fejlesztést, illetve a meglévő terápiák alkalmazási lehetőségeinek kutatását - mondta.

A kutatások részeként létrehoztak egy biobankot, ahol összegyűjtik a koronavírus Magyarországon terjedő alfajait, hogy meghatározzák azok típusát, minőségét és koncentrációját. A koronavírusnak sokféle a klinikai megjelenése, a betegségnek eltérő súlyosságú a lefolyása, és ennek megfelelően a betegek szervezetében eltérő a termelődő ellenanyagok szintje is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

E kutatások alapján most már ki lehet mutatni az ellenanyag jelenlétét, azt, hogy milyen típusú az ellenanyag, milyen koncentrációban van jelen, illetve meg tudják határozni, hogy az oltóanyag milyen koncentrációjára van szükség a védettséghez. Ez tehát a kutatási alapja a magyar oltóanyag-fejlesztésnek, amivel el lehet érni, hogy Magyarország ne szoruljon rá senkire a koronavírus elleni védekezésben - mondta a miniszter.

Magyarország felkészült az esetleges második hullámra, jelen pillanatban is készenléti állapot van, a fertőzötteknek előkészített ágyak 20 százalékát fenntartják, és a magyar kórházi rendszer bebizonyította, hogy "gyorsan és nagyon rugalmasan tud alkalmazkodni".

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem