13 °C Budapest

Káosz a háziorvosi rendelőkben: mikor jönnek a kínos kérdések?

2016. szeptember 1. 11:30

Még egy darabig biztos nem kell hosszú kérdőívet kitöltenünk a háziorvosnál, ugyanis a korábbi tervek ellenére a mai napon még nem lép hatályba az törvénytervezet, miszerint újfajta törzskartonokat vezetnek be az orvosi rendelőkben - értesült a Pénzcentrum.


Tegnap megjelent cikkünkben foglalkoztunk először a háziorvosi rendelőkben megjelenő új törzskartonokkal, akkor azonban még az orvosok sem tudták, hogy mikortól is kell majd kitöltetniük ezeket.  Bár a korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy emiatt már a mai naptól hosszú kérdések sora várhat minket a rendelőkben, a Pénzcentrumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) arról tájékoztatta, hogy erre még várnunk kell egy keveset.

A módosítást tartalmazó miniszteri rendeletcsomag egyeztetése még nem zárult le, így az előírások hatályba lépése is változik a korábban jelzett dátumhoz képest. A népegészségügyi szempontú törzskartonra vonatkozó szabályozás kialakításának határideje 2016. december 31-ében került meghatározásra

- válaszolta megkeresésünkre az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Mi is ez az új törzskarton?

A háziorvosi és a házi gyermekorvosi rendelőkben vezetnek be egy új törzskartont, mégpedig azért, mert a kormány szeretne egy átfogó egészségfelmérést készíteni a lakosság állapotáról. Ezt a gyakorlatban pedig úgy kell elképzelni, hogy az új karton kitöltéséhez a háziorvosunknál kell majd rengeteg kérdésre válaszolnunk, többek között olyanokat témákról is megkérdezhetnek minket például, mint:

  • Családi állapotunk
  • Iskolai végzettségünk
  • Gazdasági aktivitásunk
  • Táplálkozási szokásaink
  • Alkoholfogyasztási szokásaink
  • Sportolási szokásaink
Fontos kormányzati célkitűzés, hogy a magyar lakosság egészségi állapota folyamatosan javuljon és az egészségben eltöltött évek száma növekedjen. Szakmapolitikai cél, hogy a népegészségügyi betegségek kiszűrésében és megelőzésében megerősítse a háziorvosok szerepét

- tette hozzá az EMMI.

Az új törzskartonok bevezetése már májusban is felmerült, de akkor komoly felháborodást váltott ki, mert az akkori tervek szerint a praxisoknak ígért tízmilliárdos támogatásból kellett volna megoldani az orvosoknak a többletmunkát.

A kérdőívek tisztességes kitöltése hatalmas adminisztrációs munka, emberenként 20-30 percet venne igénybe

- tudta meg a Pénzcentrum Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnökétől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Később felmerült annak a lehetősége, hogy az orvosoknak bizonyos mennyiségű törzskarton kitöltése után járna pluszpénz, ha azonban egy adott időszak alatt nem töltenek ki megfelelő mennyiségű kartont, akkor bírságot is kaphatnak.

Az EMMI mostani megkeresésünkre válaszában pedig azt írta, hogy amellett, hogy 10 milliárd forintos többlettámogatást biztosít a háziorvosoknak, a háziorvosok által használt törzskartonok tartalmát is a többlettámogatásnak megfelelően fejlesztené.

Bár a jelenlegi szabályok szerint is bizonyos időszakonként frissíteni kell a betegek törzskartonjait, de a kormány az elkövetkezendő 3 év alatt szeretné felmérni a lakosság egészségügyi állapotát. Ezért kérdéses, hogy az egyébként is leterhelt orvosok hogyan fogják megoldani ezt a feladatot ilyen rövid idő alatt.

Sokan azt is vitatják, hogy valóban szükség van-e arra, hogy ennyire részletes legyen az új törzskarton, míg mások szerint ezzel a háziorvosok feltérképezhetik a hozzájuk tartozó biztosítottak szinte valamennyi rizikófaktorát. Például az, hogy a betegek mennyire tartják be az orvosi utasításokat, vagy, hogyan viszonyulnak egy gyógyszeres kezeléshez nagyban befolyásolja az iskolai végzettségi szint is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm