2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Jól gondold át, mielőtt este leülsz tévézni: az életed múlhat rajta


Egy firss EU-s jelentés szerint a magyarok 2 óra 48 percet töltenek átlagosan valamilyen elektronika kütyü képernyőjének a bámulásával. Ezzel a mért 15 EU-s ország közül az ötödik helyen állunk. Más mérések szerint azonban Magyarországon csak a tévénézés átlagos hossza meghaladja a 4 órát, melynek már komoly egészségügyi kockázatai lehetnek. Mutatjuk az okokat.

Európában a lakosok átlagosan 2-3 órát töltenek képernyő előtt a munkaidejükön kívül - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. A 2008 és 2015 vizsgált 15 ország közül Görögország végzett az élen több mint 3 órás átlagidővel (3:04), ám nem sokkal maradt el tőle Belgium sem a maga 2 óra 59 perces idejével.

Ahogy az a grafikonon is látszik a harmadik helyezett Finnország 7 perccel marad el az ezüstéremtől, azonban a dobogó harmadik fokához képest három ország van 5 percen belül. Ezek között találjuk Magyarországot is, ami így a 15 EU-a ország között az 5. helyet foglalja el. Ezzel az eredménnyel pedig bőven

a legtöbbet tévéző országok közé tartozunk a 2 óra 48 percünkkel.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a kutatás nem csak a tévézéssel töltött órákat mérte, hanem minden egyéb olyan médiummal való foglalatoskodást, melyhez tartozik valamilyen képernyő. Tehát például az asztali számítógépen játszott órák ugyanúgy beleszámítanak a statisztikába, mint a tabletezéssel töltöttek.

A lista végén egyébként Olaszország végzett, az ottaniak átlagban több mint 1 órával ülnek kevesebb a képernyő előtt (1:56), mint az első görögök. Érdemes megemlíteni, hogy nyugati szomszédunk, Ausztria is kifejezett jól szerepelt a listán, hiszen Olaszország mögött a második helyen végzett hátulról.

Az életed múlhat rajta

A képernyők hosszú bámulása bár elsőre nem tűnik annyira veszélyes elfoglaltságnak, egyes kutatások szerint, akár az életünk is múlhat rajta. Az egyik legijesztőbb szerint például, akik öt óránál többet tévéznek naponta, kétszer akkora eséllyel halnak bele tüdőembóliába, mint azok, akik napi két és fél óránál kevesebbet ülnek a TV előtt. A 40 és 59 év között pedig még rémisztőbb a helyzet, ugyanis ebben a korcsoportban nem kétszeres, hanem hatszoros a kockázati különbség a két csoport között.

De mi az a tüdőembólia?

A tüdőartériának, vagy annak kisebb oszlási ágainak hirtelen elzáródása, a tüdő károsodásának mértéke az elzárt ér átmérőjétől is nagyban függ: amennyiben a főtörzs károsodik, nemritkán hirtelen halál is bekövetkezhet. Egy nagyobb ág elzáródása esetén jellegzetes tünet lehet a zihálás, a nehezített légzés, a hirtelen jelentkező, erős mellkasi fájdalom, a verejtékezés, a halálfélelem, a szapora szívdobogás és a véres köpet - írja a webbeteg.hu

És ez persze nem csak a tévézésre, hanem minden, folyamatos üléssel járó képernyő bámulásra igaz lehet. Érdemes továbbá megjegyezni, hogy az Eurostat adatainál a Nielsen évek óta bőven többet mér csak tévénézésre Magyarországon, legutóbb például 4,5 órát becsültek. Az is kiderült ráadásul, hogy a magyar nők átlagosan 46 perccel többet tévéztek, mint a férfiak.

További aggodalomra ad okot, hogy a legfiatalabb generáció, ha tévézéssel már nem is tölt annyi időt, mint szülei vagy nagyszülei, a különböző kütyük miatt napi akár több mint 11 órán át is bámulhatja azok kijelzőjét. Az igazsághoz persze hozzá tartozik, hogy a telefont vagy a tabletet utazás közben sétálva, állva is lehet használ, úgyhogy a folyamatos ülés itt nem számít tényezőnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.