7 °C Budapest

Jó-e a vitamin influenza ellen?

2015. január 30. 16:01

Egyes kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az influenzajárványért az emberekben lecsökkenő D-vitamin szint tehet. Emellett azzal biztos nem lövünk mellé, ha immunrendszerünk megerősítése érdekében C-vitamint is szedünk. 

Vajon miért tör ki mindig télen az influenzajárvány? Erre sok teória létezik a télen legyengülő immunrendszertől a vírus terjedésének és túlélésének kedvező alacsonyabb páratartalomig. A dolgot alaposan megkavarja, hogy a trópusokon is van influenza, ráadásul a járványok tipikusan az esős évszakban történnek. Erre az ellentmondásra nyújt választ egy aránylag újkeletű, nem teljes körűen bizonyított elmélet, ami az influenzajárvány kitörését az emberekben lecsökkenő D-vitamin-szinttel magyarázza. A D-vitamin egyik fontos forrása a napsütés, vagyis az abban levő UV-sugárzás, ami nyáron - illetve a trópusokon a száraz évszakban - nyilván erősebb, mint télen. A megoldás tehát a D-vitamin szedése, tartja ez az iskola - írja az Index.

Persze ez sem ennyire egyszerű. D-vitaminból rögtön ötféle is van, ezek közül a D2 és a D3 a legfontosabb. A D3 az, ami a bőrünkben is termelődik napfény hatására, és ez van tipikusan a D-vitaminban gazdagnak tartott élelmiszerekben, mint például a hal. A D2-t szintetikusan állítják elő. Az összes D-vitamin-variánsra igaz, hogy nem az eredeti formájukban hasznosak, hanem a májban, majd a vesében lebomolva jön létre belőlük az aktív hatóanyag, a kalcitriol nevű anyag, ami már sokkal inkább úgy viselkedik, mint egy hormon, nem mint egy vitamin. A SOTE felmérése szerint a tél végére a magyar lakosság 90 százalékának alacsony a D-vitamin-szintje, 30 százalék pedig súlyosan vitaminhiányosnak tekinthető. Mivel a szervezetünknek szükséges D-vitamint nem tudjuk kizárólag étkezéssel bevinni, influenza ide vagy oda, ha nem süt a nap, más formában kell pótolni.

A D-vitamin napi ajánlott bevihető mennyisége felnőtteknek 2000 nemzetközi egység, ezt 1997-ben határozta meg egy amerikai szervezet, az Institute of Medicine, és tőlük vette át aztán nagyjából az egész világ. 2010-ben felülvizsgálták az ajánlatokat, akkor sokan azt várták, hogy az új kutatások fényében drasztikusan emelkedik majd ez az érték. Nem így lett, csak a “még nem jár a túladagolás kockázatával" szintet határozták meg 10 000 egységben. Más kutatások napi 50 ezer egységnél húzták meg azt a vonalat, ahol már káros a túladagolás.

Az influenza ellen, illetve az immunrendszerünk megerősítésére a másik fontos szer a C-vitamin, leánykori nevén aszkorbinsav. Bár a korai kétezres években volt egy nagy tudományos leleplezés-hullám, ami azt állította, hogy a C-vitamin valójában nem jó sem a megfázás, sem az influenza ellen, a tudomány jelenlegi állása megint az, hogy dehogynem, sőt, ez talán a legfontosabb fegyver. Az áltudományé pedig az, hogy a C-vitamin egyenesen a rákot is képes gyógyítani, nagy dózisban, intravénásan adagolva. Ebben annyi az igazság, hogy valóban léteznek ilyesmivel foglalkozó kutatások (a rák ellen gyakorlatilag mindent kipróbálnak a laboratóriumokban, már-már próba-szerencse alapon), de nagyon korai fázisban és nagyon vegyes eredményekkel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

C-vitaminból a napi ajánlott mennyiség felnőttek számára 100 milligramm, a még kockázatok nélkül fogyasztható mennyiség pedig 2000. Mivel az aszkorbinsav vízben oldódik, a szervezet a túladagolás ellen könnyen tud védekezni: egyszerűen a vizelettel kiválasztja a nem felhasznált mennyiséget. Ezért szinte bármennyi C-vitamint beszedhetünk, különösebb bajunk nem lesz tőle (azért a vesének nem tesz jót). 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem