2021. január 21. csütörtök Ágnes

Jakab Ferenc: megmondta a véleményét a virológus professzor a kínai és orosz vakcinákról


Csaknem 87 ezren kapták meg eddig a Pfizer-vakcina első adagját. Az országos tisztifőorvos szerint az, hogy mennyi vakcinát tudnak beadni, a hazánkba érkező oltóanyag mennyiségén múlik, mert a felkészültség megvan. A szaktárca szerint: a lakosságarányosan beadott oltások számát illetően jól állunk.

A Pfizer-vakcina első adagját eddig 86 929-en kapták meg. A vakcina beadása az oltási terv szerint történt: azaz még zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, de a vakcina beadása megkezdődött a szociális otthonokban. György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár tájékoztatása szerint vasárnapig közel 7000 oltás került beadásra az ország idősotthonaiban. A hétvégén újabb 3600 személy kapja meg a Moderna-vakcinát. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta: az, hogy mennyi oltást adnak be, a hazánkba érkező oltóanyag mennyiségen múlik, ugyanis Müller Cecília szerint az infrastruktúra és a felkészültség megvan hozzá.

Az Orvosi Kamara szerint viszont a vakcinák érkezésének bizonytalansága összefüggésben áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán elérhető oltási tervvel. Kincses Gyula, a kamara elnöke a Klub Rádiónak azt mondta: a kormány az országba érkező vakcinák mennyisége alapján szeretne oltási tervet készíteni és/vagy nyilvánosságra hozni, ugyanis nem akarják azt, hogy egy már meghirdetett, részletes tervet végül beszállítási okokból ne tudjanak teljesíteni.

Jakab Ferenc szerint néhány évtizede az 50-60 százalékos hatékonyság még nagyon jónak számított, a 95 százalékos Pfizer-vakcina a modern technológia eredménye. A Pécsi Tudományegyetem virológus professzora szerint ugyanakkor,

ha az unió, illetve Magyarország is jóváhagyja, a kínai és az orosz vakcinák is ugyanolyan jók lehetnek.

Mint az ATV híradónak elmondta: nem az a fontos, hogy egy vakcina kínai, orosz vagy amerikai. A lényeg, hogy hatékony, biztonságos és megbízható legyen.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked