2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Jakab Ferenc: ez az évünk is rá fog menni a járványra


Továbbra is működik a Koronavírus-kutatási Akciócsoport, aminek Jakab Ferenc a vezetője, ezzel kapcsolatban az ATV Heti Napló című műsorában azt mondta: elsődleges céljuk, hogy hatásos terápiát, illetve gyógyszerkísérleteket végezzenek, ez március óta történik, valamint az alapkutatással foglalkoznak. A Sinopharm vakcinájáról szólva elmondta, nem kell megijedni a vakcinától attól még, hogy egy elsőgenerációs oltóanyagról van szó.

"Ha tudományos tények és publikációk alátámasztják egy vakcina hatásosságát, akkor nincs olyan vakcina, amivel ne oltathatnánk be magunkat" - jelentette ki Jakab Ferenc az ATV Heti Napló című műsorában. Mint elmondta, akit beoltanak, az nagy eséllyel nem adja tovább a vírust, és szerinte az oltás hasznos akkor is, ha valaki már átesett a betegségen.

Az első és a második klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy nem rossz az orosz Sinopharm vakcina. "Azt tudom mondani, hogy első- másod és harmadgenerációs vakcinák között van különbség, de a legnagyobb baj, ha elkapjuk a vírust, súlyos betegséget szenvedünk és kórházba kerülünk" - fejtette ki. A virológus arról is beszélt, hogy a vakcinák nem csak az oltottakat védik meg: ha valaki az oltás után elkapja a vírust, nagy esélye van arra, hogy enyhe lefolyású lesz a betegsége vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, és nagy esély van arra, hogy nem adja tovább.

Jakab Ferenc elmondása szerint a fertőzésen enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen átesettek antitest szintje gyorsan csökken. Szerinte az oltás akkor is hasznos, ha valaki már átesett a fertőzésen, mert egy sokkal erősebb immunválaszt kaphatunk. A pécsi-bécsi vakcinafejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy jól haladnak a munkával. A laboratóriumi kísérletek jelentős részét elvégezték, valószínűleg január végén, február elején kezdhetik az állatkísérleteket.

Nem ez lesz a pandémia megoldása, de törekszünk arra, hogy ha esetleg visszatér ez a kórokozó, legyen mihez nyúlnunk

- fogalmazott, és arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége a járványnak, azt mondta: rá fog menni ez az évünk. "Ahogy az oltás erősödése felfelé megy, szépen vissza lehet szorítani a járványügyi intézkedéseket, de ez még idő" - szögezte le.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked