2020. október 26. hétfő Dömötör

Jakab Ferenc: a dexametazontól sem várhatunk csodákat, de új lehetőséget jelent


A víruskutató akciócsoport vezetője az InfoRádióban egyértelművé tette: a dexametazon egyelőre csak annyira tekinthető csodaszernek, mint a favipiravir vagy a remdesivir. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a minap tudományos áttörésként értékelte egy új gyógyszerről, a dexametazonról szóló brit jelentést, ám szerte a világban már a szkeptikus orvosok is megszólaltak a szerrel kapcsolatban; Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora szerint ez utóbbi viszont teljesen természetes.

"Amikor ilyen nagy bejelentés történik, vegyes a fogadtatás, ugyanígy volt ez a hidroxiklorokin, a remdesivir és a favipiravir esetében is. A szóban forgó gyógyszer vagy hatóanyag jó lehet, ha a kísérletek és a klinikai tesztek ezt igazolják, de valószínűleg nem a vírusra hat direktben, hanem az általa okozott immunreakciókat csökkenti, az úgynevezett citokinvihar leküzdésében lehet szerepe" - mondta el Jakab Ferenc néhány, korábban feltárt összefüggésre an InfoRádióban.

Épp ezért lesz még miről beszélni az újonnan kipróbált szerrel kapcsolatban, hisz az nem a fertőzést előzi meg, hanem a tüneteket kezeli. Arra is rámutatott, hogy a világon a már meglévő gyógyszerkincs újrahasznosítását végzik most, ez azt jelenti, hogy azok a gyógyszerkészítmények, amelyek már kaphatók a patikákban, most vizsgálat tárgyaivá válnak az új típusú koronavírus kapcsán is.

Minden új eredmény pozitív lehet, hiszen minden, ami a vírus terjedését lassítja, a betegség lefolyását enyhíti, életeket menthet meg

- hangsúlyozta Jakab Ferenc. A magyarországi kutatásokról szólva elmondta, Pécsen is gőzerővel folyik a munka a virológiai kutatócsoporttal.

Több mint 400 hatóanyagot tesztelünk jelenleg is, ezeknek közel 60 százaléka már tesztelt. Nyilván akkor lesznek megalapozott eredményeink, ha a kísérletek többször is ugyanazt az eredményt adják, de azt kell mondanom, hogy a tesztelt anyagok között van olyan, amely igen jelentősen csökkentette a vírus replikációját, ezzel laboratóriumi körülmények között csökkentette a vírusfertőzést

- mondta el. Ezzel kapcsolatban azonban Jakab Ferenc figyelmeztetett: nagyon élesen külön kell választani a kémcsőben sikeres kísérletet a sikeres klinikai kísérlettől.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó