7 °C Budapest

Itt az összegzés: ilyen mellékhatásai voltak eddig a COVID-vakcináknak

2021. január 9. 13:01

Egy amerikai tudós összesítette, melyek voltak a koronavírus-vakcinák leggyakoribb mellékhatásai. Kiderült, hogy 2,1 millió oltás beadása után mindösszesen 353-an jelentettek mellékhatásokat, jórészben (73%-ban) a 18-49 éves korosztályból. Komolyabb mellékhatásokról csak nyolc esetben számoltak be, de csak két embernél tapasztaltak súlyos allergiás reakciót.

Összesítette az USA-ban tapasztalt vakcina-mellékhatásokat egy amerikai tudós: Katelyn Jetelina a december 28-i adatok alapján dolgozott, amelyeket az amerikai járványügyi központ (CDC) rendszeréből nyert ki.Akkor még csak 2,1 millió embert oltottak be az Egyesült Államokban (azóta az Our World in Data szerint már majdnem 6 millióra nőtt a beadott vakcinák száma.

Az Egyesült Államokban a BioNTech-Pfizer oltóanyaga mellett már a Moderna vakcináját is használják. és a statisztikák szerint az első dózis beadása után a 2,1 millió beoltott emberből csak 353-an jelentettek mellékhatásokat, jórészben (73%-ban) a 18-49 éves korosztályból. Mint az epidemiológus is írta, ezek java része a klinikai vizsgálatok során is tapasztalható volt, enyhének, vagy közepesen kellemetlennek minősítette őket a járványügyi szakember - idézte a blogposztot a Qubit. Javarészt bőrpírról, és az oltás helyének fájdalmáról számoltak be a beoltottak.

Csupán 8 esetben tapasztaltak súlyosabb mellékhatásokat, közülük csak 4-en szorultak kórházi kezelésre. És mindössze két embernél tapasztaltak súlyos allergiás reakciót, de ezekbe egyikük sem halt bele. A leggyakoribb mellékhatások Jetelinagyűjtése szerint az alábbiak voltak:

  • szédülés
  • nehéz légzés
  • bőrpír
  • hányinger
  • bizsergés
  • fejfájás

Százezerből egy

A tudós is megjegyzi, hogy a rendszer adatait fenntartásokkal kell kezelni, mert az amerikai egészségügyi szolgáltatók, a vakcinagyártók, és az orvosok mellett árki, önkéntesen küldhet be adatokat. Ezért tartalmazhat pontatlanságokat. Ugyanakkor a CDC publikált hivatalos adatokat a Pfizer-vakcina kapcsán. 21 esetben dokumentált anafilaxiás sokkot 1 millió 893 ezer 360 oltás beadását követően a december 14. és 23. közötti időszakban - olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon.

"Ez azt jelenti, hogy átlagosan 11,1 anafilaxiás eset jut egymillió dózisra" - mondta Nancy Messonnier, a CDC vezető beosztású munkatársa, hozzátéve, hogy az influenzaoltások esetében ez az arány nagyjából 1,3, vagyis ennek a vakcinának az esetében az anafilaxiás esetek aránya csaknem tízszer magasabb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az oltóanyagra rosszul reagáló 21 ember átlagéletkora 40 év volt. Tizenkilenc esetben nőknél jelentkezett heves allergiás reakció. A tünetek - köztük bőrkiütés, nyelvdagadás, nehéz légzés és rekedtség - átlagosan a beoltást követően 13 perccel jelentkeztek. Az anafilaxiás sokkot kapott emberek közül senki nem halt meg.

Itthon sincs semmi különös

Az OWD adatai szerint január hetedikéig Magyarországon 31 500 embert oltottak be, egyelőre csak a Pfizer vakcinájával, hiszen bár a héten engedélyezték a Moderna oltóanyagát is Európában, azt csak a jövő héten kezdik majd szállítani. Mellékhatásokról mindeddig nem számoltak be a beoltottak, akik javarészt egészségügyi dolgozók, de elkezdődött a szociális intézmények dolgozóinak, lakóinak vakcinázása is.

Amennyiben a tervek szerint érkeznek a vakcinák, január végén már elkezdhetik oltani a 60 évnél idősebb lakosságot is. Ez már lényegesen több embert érint, mint az első két csoport, hiszen a legutóbbi statisztikák szerint a magyar lakosság nagyjából negyede, 2,5 millió ember 60 év feletti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm