8 °C Budapest

Itt a rendőrség 10 pontja: ezeket tartsd be, ha temetőbe mész

2020. október 31. 10:58

A bűnözőknek a mindenszentek sem szent, és a körülmények is változhatnak: a számos veszély miatt a rendőrség pontokba szedte, mire kell figyelnie annak, aki a hétvégén a temetőbe indul. A lényeg: vigyázz az értékekre, légy türelmes, kerüld a megszokást!

Mindenszentek és halottak napja kapcsán a rendőrség pontokba szedte, hogyan viselkedjünk temetőjárás során. A hatóságok figyelmeztetnek, hogy a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat és a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból pedig az értékeket.

Ezért állították össze a 10 tanácsból álló listát a "zavartalan, bűn- és balesetmentes megemlékezés érdekében":

1. Zárjd be

Otthonod elhagyva körültekintően zárjd be az ablakokat, ajtókat, kertes házak esetén a kerti kaput is, ezzel megakadályozva, hogy az utcáról illetéktelenek könnyű szerrel be tudjanak jutni az udvarra. Tegyél meg mindent az ingatlan biztonsága érdekében még akkor is, ha rövid időre látogatsz el otthonról (például a temetőbe)!

2. Rakjd a belső zsebbe!

A temetők környékén ebben az időszakban megnövekedett gyalogos- és gépjárműforgalomra, a tömegközlekedési eszközökön pedig zsúfoltságra lehet számítani. Fokozottan figyelj értékeidre, azokat tartsd táskád, kabátod belső zsebében! A táskájád mindig tartsd testközelben, szem előtt! Ékszereid ne viseld feltűnően!

3. Ne vigyél magaddal felesleges értékeket

Amennyiben nem feltétlenül szükséges, a temetőbe látogatás alkalmával ne vigyél nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket! Soha ne tartsd irataid és lakáskulcsod egy helyen, PIN kódod pedig a bankkártya mellett!

4. Válaszd a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót

Ha kerékpárral vagy gépjárművel érkezel, járműved gondosan zárd le, illetve be, és győződj meg arról, hogy az autó utasterében nem hagytál értéket látható helyen! Ha elengedhetetlen, hogy értéket hagyj a gépjárműben, azt még induláskor, ne a helyszínen, a parkolást követően tedd a csomagtartóba!

5. Mindig figyelj az értékekre!

A temetőben a táskád és egyéb értékeid egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

6. Közlekedj elővigyázatosan

Minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekedj, a haladási sebesség megválasztásánál a forgalom jellegét, sűrűségét is vedd figyelembe. Amennyiben nem rendelkezel kellő helyismerettel, készíts útvonaltervet. Lehetőség szerint inkább hétköznap látogass ki a temetőbe, ezzel elkerülve a hétvégi zsúfoltságot.

7. Türelem!

Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a járművezetők könnyebben elveszíthetik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell! Ne kövess el jogsértést, most sem éri meg!

8. Légy látható!

Viselj fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt, ha gyalogosan vagy kerékpárral közlekedsz: legyél látható valamennyi közlekedő számára.  Lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási körülmények esetén indokolt a fényvisszaverő mellény használata és egyéb kiegészítők, mint például a fényvisszaverő karszalag, akár matrica is elősegítheti az észlelhetőséget. Lehetőség szerint úgy indulj gyalogosan vagy kerékpárral útnak, hogy még nappali látási körülmények között haza is érj.

9. Kerüld a megszokást!

Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendelnek el. Ne megszokásból közlekedj, figyeld a közúti jelzéseket, és indulás előtt tájékozódj a várható változásokról!

10. Fordíts kiemelt figyelmet a gyalogosokra!

Temetők környékén előfordulhat, hogy nincs a gyalogosok számára járda, így az úttest szélén gyalogolnak. A rendőrség kéri a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, legyenek fokozott figyelemmel az úttest mellett haladó, a buszmegállók környékén közlekedő gyalogosokra!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 12:20
Az 1% Club című nemzetközi formátum egy estés logikai vetélkedő lesz, amelyben a stúdióban és a képe...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Holdblog  |  2024. április 24. 06:03
Megválasztása óta keveset beszélt Argentína új elnöke a dollárra való átállásról, pedig a lépésnek k...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem