2018. december 14. péntek Szilárda

Itt a javaslat: így változik a sürgősségi ellátás

  • Népszava
  • 2018. december 3. hétfő 09:00

Változik a sürgősségi egészségügyi ellátás. Az új javaslat szerint a sürgősségire beérkező betegeket egy szakember osztályozná, ezután pedig állapotuktól függően továbbküldenék őket a megfelelő osztályra - írja a Népszava.

Átalakítja a kormány a sürgősségi ellátást. Akik mentővel hoznak, azokat 5, a saját lábukon érkezőket pedig legfeljebb 10 percen belül "osztályozni" kell. A besorolást speciális szakemberek, diplomás ápolók végeznék el. Az érkezők a besorolásuk szerint lehetnek újraélesztendők, kritikus állapotúak, sürgősen ellátandók, kevésbé sürgős esetek valamint halaszthatók. A halaszthatókat illetve a kevésbé sürgős eseteket az "akut alapellátási egységhez" irányítják, ahol egy mentőtiszt vagy egy diplomás ápoló ellátja a betegeket.

Becslések szerint a sürgősségi osztályokra érkező betegek mintegy 60 százalékának egyáltalán nincs szüksége azonnali ellátásra. Némelykor a háziorvosok is úgy szabadulnak a problémától, hogy a betegeiket beküldik a sürgősségire. Sokan azért mennek a sürgősségire, mert munkaidejükben nem tudnak háziorvoshoz fordulni, miközben a maradék 40 százaléknak, az igazán sürgős eseteknek legfeljebb átlagosan 4 órán belül ellátáshoz kell jutnia.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,6 százalékos THM-el, és havi 57 332 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 773 forintos törlesztőt ígér a 2,69 százalékos THM; míg az UniCredit Banknál némileg magasabb, 3,40 százalékos THM is alacsony, 55 028 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen Bank, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk