11 °C Budapest

Itt a bizonyíték: ez a magyar népbetegség egyik leghatásosabb ellenszere

2019. augusztus 5. 14:04

Vonzó sportág-e a futás? Sportolnak-e rendszeresen a kisgyerekesek? Nők vagy férfiak futnak többet? Egyáltalán miért vágunk bele a futásba? 1000 ember részvételével készítettek friss felmérést futási szokásainkról. Újra és újra bebizonyosodik e mozgásforma jótékony stresszoldó hatása.

A 18-59 éves megkérdezettek mintegy 41 százaléka sportol rendszeresen, de úgy tűnik a futásra inkább “csak" kiegészítő mozgásformaként gondolnak - hiszen mindössze 4 százalékuk fut rendszeresen. Az, hogy miért kezd valaki bele egyébként, számos motivációra vezethető vissza, 

legtöbben persze a fogyás reményében húzzák fel a nyúlcipőt, de az erősítés és a stresszoldás is a leggyakoribb okok között van.

(Ez utóbbi kettő elsősorban a 30 év alattiak körében.) A Generali a Biztonságért Alapítvány kutatása alapján a férfiak dominálják inkább a terepet, a rendszeres sport az átlagnál nagyobb arányban jellemző náluk, de főleg a 30 év alatti, fővárosi, középfokú végzettségűeknél, illetve a magasabb jövedelműek körében. Épp ezért a rendszeres futás is gyakoribb nálunk, annak ellenére, hogy több esetben is előnyben részesítik a csapatsportokat. Időhiány miatt a kisgyerekesek kevésbé tudják beiktatni életükbe a rendszeres testmozgást: a 3 év alatti gyerekeket nevelők mindössze negyede sportol legalább havonta egyszer. 

A kutatás során ismét bebizonyosodott, hogy a rendszeres futás jó hatással van az általános testi és mentális állapotunkra. Nemcsak erősíti az állóképességet és az immunrendszerünket, hanem természetesen segíti a fogyást is. Ami mindezek mellett viszont szembetűnő volt, az az, hogy sokan stressz levezetés céljából húznak futócipőt 

 - mert amit kaphatnak cserébe az elmondásuk alapján teljes mértékben megéri azt a pár kilométert: kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak, összeszedettebbek, türelmesebbek és nyugodtabbak lesznek. Mindezek általában együtt tapasztalhatók, a megkérdezettek kiemelkedő többsége legalább hármat tapasztalt a felsoroltak közül. Egyébként a felmérés alapján nem is szükséges ehhez az állapothoz szinte belehalni a futásba, hiszen a résztvevők válaszai alapján heti egy edzés is elég lehet ahhoz, hogy e pozitív változások megjelenjenek az életünkben. (Amennyiben kimarad egy-egy edzés, a futókat inkább csak egy kis bűntudat gyötri és amúgy némi stresszt okoz csak, ha egy rendszeres futónál valamilyen oknál fogva kimarad az edzés.)

Kiderült az is, hogy a résztvevők között a valaha rendszeresen futók fele már részt vett valamilyen futóversenyen, átlagosan 5-10 km-es távokon. Mindannyian pozitív tapasztalatokról számoltak be: 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a sikeres kitartás, saját maguk legyőzése, határaik feszegetésének izgalma és önbizalmuk erősödése. Nyugodt szívvel ajánlják mindazoknak, akik még nem vagy régen mérettették meg maguka.

A biztosító alapítványa évek óta támogatja a futóversenyek nevezési díját. A hétvégi Generali Night Run futóversenyen emellett pedig a futók megtett kilométereikkel hozzájárultak ahhoz, hogy a Suhanj! Alapítvány bővítse akadálymentes edzőtermét, ahol amatőr és profi sportolók együtt tapasztalják meg a mozgás örömét sérüléssel vagy fogyatékkal élő futótársaikkal!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem