8 °C Budapest

Ingyen van, mégsem kell a magyaroknak: pedig az egészségük múlik rajta

2019. február 20. 14:00

Anyagilag megterhelő a magyarok 40 százalékának, hogy fogászatra menjen. Hiába az ingyenes kezelések, ezekre se nagyon mennek el, és a magyar gyerekek fogai az egyik legrosszabbak az EU-ban.

A magyarok több mint 40 százalékának okoz anyagi megterhelést egy esetleges fogászati beavatkozás - derült ki az Eurostat adataiból. Hazánkban az emberek 13,8 százalékának kifejezetten nagy kiadást jelent kifizetni a fogászati ellátást, 29,3 százalék pedig azt mondta, hogy bár nem rokkana bele, de nehezése esne kifizetni egy-egy vizsgálatot, beavatkozást.

Az EU teljes lakossága körében egyébként 17 százaléknak jelent kifejezetten nagy pénzügyi terhet a fogászati ellátás, 38 százaléknak pedig megsínyli a háztartás költségvetését a fogászat. Cipruson 47 százalék számolt be arról, hogy nagyon nehezen engedheti meg magának a fogászati kezelést, őket követi Olaszország (39 százalék), Lettország (36 százalék) és Spanyolország (34 százalék).

Ezzel szemben Dániában 79 százalék jelentette ki, hogy a fogásati kezelések nem okoznak nagy terhet a háztartásnak, Hollandiában és Svédországban ez az arány 77 százalékos.

A régióban egyébként nem állunk olyan rosszul: a lengyeleknél például 23,4 százalék mondta azt, hogy hatalmas érváság a fogászati kezelés, 50,2-nek pedig komoly kiadás. Romániában 19 százaléknak nagyon nagy teher a fogászat, 29,9-nek pedig jelentős megterhelés. Szlovéniában és Szlovákiában ugyanúgy 18,1 százaléknak hatalmas megterhelés az orvosi kezelés. Viszont míg a szlovákoknál 49,4 százalék mondta azt, hogy bár nem csődöl be a család a fogászati kezelések árától, de azért megsínylik azokat, addig Szlovéniában csak 29,9 százalék nyilatkozott így.

A legtöbb kezelés ingyen is elérhető, mégsem megyünk

Magyarországon szinte minden fogorvosi kezelés ingyenesen is elérhető,  a kivételek közé tartozik a 18-62 év közötti korosztály fogpótlása, ekkor ugyanis ki kell fizetni az orvos munkadíját. Az ingyenesség ellenére  mégis ijesztő állapotok uralkodnak a magyarok szájában.

A felnőtt lakosság fele elégedett fogainak állapotával, 20 százalék azonban kifejezetten rossznak tartja azt. A magyarok kétharmadának van legalább egy tömött foga, 60 százalék azoknak az aránya, akiknek nem pótolták a kihúzott fogát, és a lakosság csaknem harmadának jelenleg is van kezeletlen szuvas, lyukas foga - írja a lap a KSH korábbi kiadványára hivatkozva.

A szájüregi rák kialakulásának gyakoriságában pedig világelsők vagyunk. Ezeken a statisztikákon a rendszeres fogászati szűrés sokat javítana, de még ma is félünk a fogorvosoktól és azt gondoljuk, hogy jobb a magánrendelés, mint az állami, csak drága.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyerekek fogai is gyászosak

Hiába biztosít az állam szinte teljes körű térítésmentes fogászati ellátást a gyerekeknek, az európai fogorvosok szövetségének (Council of European Dentists) adatai szerint mégis a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, egy átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött.

Az európai szakmai szervezetnél részletesebb elemzést készített a magyarok szájüregi egészségi állapotáról Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Az ő adataiból az is kiderül, hogy a helyzet később, a felnőttkorra csak tovább romlik. Míg ugyanis az európai országok nagy többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig Magyarországon későn jutnak el fogorvoshoz, és akkor gyakran már csak a húzás marad. A magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a 45 éveseknek már csaknem dupla ennyi.

Rengeteg helyen nincs fogorvos sem

Az is elég kiábrándító adat, hogy sok helyen ha akarnának sem tudnának fogászatra menni a magyarok. Magyarország 231 fogorvosi praxisában tartósan - tehát legalább fél éve - nincsen szakorvos. A megyék közül Bács-Kiskun áll a legrosszabbul, 25 üres orvosi hellyel, majd Nógrád (21) és Békés megye (18) következik. Baranyában minden fogorvosi praxist betöltöttek, Hajdú-Bihar megyében pedig egyetlen helyen kellene megoldani a fogorvosi ellátást: Csökmőn. Hejőkeresztúron 2004 márciusa, Lőkösházán 2004 szeptembere, Katymáron 2005 októbere óta várnak fogorvosra.

Budapesten ugyanakkor 41 szakember hiányzik, a VIII. kerületben például 22 betöltetlen praxis van. Négy szakember hiányzik a XIX. kerületből, három a XXI. kerületből, kettő a XI., XV., XVI., XVII., XVIII., egy a VII. és a IX. kerületből, tehát a fogorvoshiány inkább a pesti oldalt sújtja.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 12:27
Bár Európa legtöbb országában és a világ számos táján is csökken a televízió népszerűsége, a televíz...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem