Indul a védőoltás-dömping: ezt kell keresned a háziorvosodnál

2020. október 14. 16:01

Ezen a héten minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozó betegeket, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével. A védőoltás legkésőbb október 20-ig minden praxisban ott lesz, de van olyan praxis, ahol már megkezdték az oltás beadását - tette hozzá.

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen növeli a koronavírusos megbetegedés szövődményeinek kockázatát az elhanyagolt, nem rendszeresen karbantartott alapbetegség. A tisztifőorvos arra kérte a rendszeres gyógyszerszedőket, hogy többször konzultáljanak a háziorvosukkal.

Közölte: a csoportosulások elkerülése érdekében október 23-án központi eseményként csak zászlófelvonás és díjátadás lesz megtartva; a tisztifőorvos az önkormányzatoktól és más szervezetektől is azt kérte, ezt tekintsék irányadónak.

Beszámolt arról is, hogy az egészségügyben tavasszal kezdődött szakmai képzéseken júliusig 26 046-an vettek részt, a teljes képzési programot 4434 orvos, 15 545 ápoló és 1901 segédápoló végezte el. Müller Cecília hangsúlyozta, annak érdekében, hogy valamennyi kórházi ápolásra szoruló koronavírus-beteg megfelelő ellátást kapjon, tervszerű védekezés zajlik.

Folyamatos az intézmények kijelölése, a szakemberek átvezénylése, az önkéntesek belépése az ápolásba. Tekintettel vannak arra is, hogy ahonnan munkaerőt vezényelnek át, ott is fenn kell hogy maradjon az ellátás. Kilencszáz és ezer között van jelenleg a kirendelt egészségügyi dolgozói létszám - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy megkezdődött a Richter gyógyszergyár által generikumként kifejlesztett remdesivir hatóanyag betegeken történő klinikai kipróbálása, vizsgálata. Az antivirális szert a középsúlyos állapotú betegek kapják, és felére csökkentheti a halálozást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kitért arra, hogy sem Magyarországon, sem a nemzetközi szakirodalomban nem dokumentáltak még olyan esetet, hogy koronavírus-pozitív kismama - akár a várandóság alatt, akár a szoptatási időszak alatt - átadta volna a fertőzést újszülöttjének.

Ez rendkívül jó és biztató hír - emelte ki a szakember, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezek az esetek sokkal szorosabb megfigyelést igényelnek. Elmondta, Magyarországon "néhány ilyen esettel találkoztak", de egyiknél sem fertőzte meg az anya a csecsemőjét. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a vírusátadás légúti terjedésben történik, ezért az igazoltan pozitív, szoptató kismamáknak a maszkviselést ajánlotta.

A szociális intézményekről szólva Müller Cecília elmondta, az 1600 ilyen intézményből 52-ben van jelen a vírus, és 641 embert tartanak nyilván fertőzöttként. Tömeges megbetegedés sehol sincs, jellemzően öt alatti egy-egy intézményben a pozitív esetek száma.A szakember kérdésre reagálva elmondta, a magánúton elvégzett PCR-tesztek eredményei - függetlenül a pozitivitástól - bekerülnek a központi nyilvántartásba.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy a vérplazma-terápia hatékony módja a koronavírus-betegek kezelésének, a középsúlyos betegeknél elkerülhető a súlyosabb lefolyás. Tájékoztatása szerint van elegendő vérplazma, ugyanakkor emelkedik a kórházi ellátásra szorulók száma, ezért arra kérte a fertőzésen már átesetteket, hogy adjanak vérplazmát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem