2018. november 20. kedd Jolán

Íme, az igazság: így dönti romba az életed a kialvatlanság


Mindenkivel előfordult már, hogy nem tudta rendesen kialudni magát, vagy egész éjjel tanult a másnapi vizsgára. Nos, ezek mind-mind potenciális veszélyforrások, és számos betegség is összekapcsolható a kialvatlansággal. Íme öt erős érv, hogy ne sajnáld az időt a pihenésre!

A mai rohanó világban egyre több gondot okoznak a különféle alvásproblémák. Ha nem alszol eleget, több egészségügyi kockázatot is vállalsz, és még a munkában sem fogsz jól teljesíteni. Erről a BBC is készített egy összeállítást!

Íme öt erős érv arra, hogy mindig szakíts elég időt arra, hogy rendesen kialudd magad!

Könnyebb megnyomni a "mentés gombot"

Tanulás után mindenképpen aludnod kell, az agyad így nyomja meg a "mentés gombot" az új emlékekre. Mindemellett a tudósok szerint tanulás előtt sem árt kialudni magad, hogy az agyad felkészüljön az új információk befogadására - mint egy száraz szivacs, ami felszívja a vizet. Éppen ezért nagyon rossz ötlet mondjuk egy vizsga előtt egész éjjel tanulni!

Mindenre gyógyír

Az alvás egyfajta csodagyógyszer, hiszen ekkor tud regenerálódni a szervezeted! A modern világ legtöbb halálos betegsége, rendellenessége összekapcsolható az alváshiánnyal. A két legrettegettebb ezek közül a rák és az Alzheimer-kór, amelyeket a tudósok bizonyíthatóan összefüggésbe hoztak a kevés alvással.

Megrövidül az életed

"Majd a sírban alszol!" - tarja a mondás, aminek betartása bizonyíthatoan elég káros, hiszen a tudósok szerint a kevés pihenés bizonyíthatóan halálos. Ha mégis megfogadod a tanácsot, bizonyíthatóan korábban fogsz meghalni, és az életminőséged is sokkalta rosszabb lesz.

Kevesebb alvás, rosszabb teljesítmény

A kevesebb alvás nem eredményez nagyobb produktivitást, sőt, épp ellenkezőleg! Ha nem vagy elég kipihent, az nagyban kihat a munkahelyi teljesítményedre: korábban készült globális egy felmérés arról, mennyit veszítenek a cégek a kialvatlan alkalmazottak miatt. Kiderült, a legtöbb országban nagyjából a GDP két százalékát vesztegetik el a fáradt munkavállalók. Képzeld csak el, mennyi mindent lehetne fejleszteni ebből a pénzből!

Sok alvás nélkül a Rolling Stones is bajban lenne!

Ha kialudtad magad, háromszor kreatívabb leszel az átlagosnál! Például Keith Richards megértette ennek, az úgynevezett REM-alvásnak a lényegét: sokszor a gitárjával és a felvevőjével aludt - így született a legtöbb Rolling Stones dal, például a Satisfaction-t is egy mély alvás után vette fel. Könyvében később le is írta, hogy kezdődött egy este a felvevővel és a gitárral: elaludt, és következő reggel szinte természetesen jöttek neki az új akkordok. A Satisfaction megírása után még 45 percet szundított is!

JÓL JÖNNE 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 13 070 forintos törlesztőrészlettel az MKB Bank nyújtja (THM 14,23%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 13 123 forintos törlesztőt (THM 11,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a K&H Bank, a Cetelem, valamint a Raiffeisen Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Durva: ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon
Pedig 15 napon belül kötelesek lennének bejelenteni az elhalálozást.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS