7 °C Budapest

Ilyet még nem láttál: ez a koronavírus elleni védőmaszk önmagát fertőtleníti

2020. május 25. 06:28

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.05.25 20:48Hull a pénz a teniszezőkreA Francia Tenisz Szövetség (FFT) 35 millió euró (12,2 milliárd forint) támogatást oszt szét jövő szerdától a klubok, játékosok, versenyszervezők és tisztviselők között. Az FFT hétfői bejelentése szerint ebből 21 millió euró jut a francia kluboknak. Emellett 9 milliót osztanak ki 142 főnek, akik a tenisz, kerekesszékes tenisz, az úgynevezett padel és strandtenisz top 100-on kívüli képviselői, sportági tisztviselők, valamint a koronavírus-járvány miatt törölt viadalok rendezői. A fennmaradó összegből olyan független edzők részesülhetnek, akiknek nem jár kormányzati támogatás. A támogatási időszak augusztus 21-ig tart. A teniszezők versenyei a világjárvány miatt július végéig szünetelnek, és számos tornát töröltek vagy halasztottak el, köztük a Roland Garrost is, amely vasárnap rajtolt volna. A Grand Slam-viadal új kezdési dátuma szeptember 20.

2020.05.25 20:41
Online kiállítás? Miért ne!

Tíz és fél millió virtuális látogatója volt a párizsi Louvre-nak a koronavírus-járvány idején, március 12. és május 22. között - közölte az intézmény vasárnap. A közönség nagy része az Egyesült Államokból volt kíváncsi a világhírű múzeum gyűjteményére, amelyet március közepén kénytelenek voltak bezárni a járvány terjedésének feltartóztatására elrendelt franciaországi korlátozó intézkedések miatt.

A virtuális látogatók 16 százaléka "érkezett" Franciaországból, a többiek külföldről. Ez 71 nap alatt igen nagy érdeklődést jelent, 2019-ben egész évben az intézményt 14,1 millió látogató kereste fel - írta az AFP francia hírügynökség. Különösen közkedvelt volt a Mona Lisa nevű virtuális valóság applikáció és a gyermekeknek szóló applikáció, amely meséken keresztül mutatja be a múzeum alkotásait.

A nyaralóvásárlók körében a Balaton népszerűsége továbbra is töretlen, és az idei év első öt hónapjában az olcsóbb ingatlanok voltak a legkeresettebbek: a 25 milliónál drágább nyaralók esetében azonban az árengedmény elérhette akár a 20 százalékot is, derült ki egy friss összegzésből.

Jelentős összegű és változatos állami hitel- és garanciaprogramok nyíltak meg kedvező feltételekkel az egészségügyi veszélyhelyzet kezelése érdekében. Ezért a reorganizációra szoruló és a beruházást vagy akvizíciót tervező vállalatoknak egyaránt érdemes újragondolni meglévő finanszírozási struktúrájukat. A programok nagy része csak idén év végéig vehető igénybe, ezért fontos most kidolgozni a szükséges üzleti terveket - mondta el Haás László, az EY tőke- és finanszírozási tanácsadással foglalkozó területének vezetője a cég szakmai webináriumán.

Idén márciusban 80 ezer, áprilisban mintegy 50 ezer esetben szabott ki pótdíjat személygépjárművekre a NÚSZ Zrt. díjfizetés nélküli úthasználat miatt. A tehergépjárművek jogosulatlan úthasználata ügyében eljáró rendőrségnek pedig az év harmadik hónapjában 18 ezer, a negyedik hónapban 10 ezer esetet adott át. A több hétig tartó kijárási korlátozás után most jelentősen élénkül a forgalom, ezért a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. arra hívja fel az útnak induló autósok figyelmét, hogy az érvényes úthasználati jogosultság megvásárlásáról se feledkezzenek el.

Trokán Nóra saját bevallása szerint a Balatonhoz menekült a karanténhelyzet idejére.

2020.05.25 18:16
Ó, az a horvát nyárt

A hétvégén elindult a nyári idegenforgalmi idény a horvát tengerparton, a hétvégén 133 hotel és 65 kemping is megnyitott - közölte a Horvát Turisztikai Egyesület (HUT) hétfőn. Zágráb a járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, két hete pedig a határait is újranyitotta: beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okból utaznak az országba.

A turistáknak a beutazáshoz mindössze a szállásfoglalásról kell igazolást felmutatniuk a határon, ahol felveszik az adataikat is. Május 27-ig elkészül az a mobiltelefonos alkalmazás, amely elősegíti a beutazások felgyorsítását. Az alkalmazás használata önkéntes alapon történik. Jelenleg közel 22 ezer turista tartózkodik az országban, amelynek fele az elmúlt napokban érkezett az országba. A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt, 2244 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma és egy ember halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma ezzel elérte a 100-at.

A válságstáb további enyhítéseket is bejelentett: május 27-től engedélyezik zárt térben a 100 fős, nyitott térben pedig a 300 fős tömeges rendezvényeket. Május 30-tól pedig már szabadtéri sportversenyeket is lehet rendezni az országban, egyelőre azonban nézők nélkül. A szomszédos Szlovéniában a válságkabinet közlése szerint vasárnap eggyel, 1469-re nőtt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem halt meg a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 107 maradt.

2020.05.25 18:16
Ilyen még nem volt

Izraeli kutatók innovatív koronavírus elleni arcmaszkot fejlesztettek, amely képes önmagát fertőtleníteni - közölte az Izraeli Műszaki Egyetem (Technion). A haifai székhelyű egyetem kutatói által készített maszk belsejébe szénrostréteget vittek be, amelyet egyenletesen eloszlattak szerte a maszkban.

A fertőtlenítés a szénrostrétegben keletkező hőn alapul: a maszkot kétamperes árammal melegítik fel, a felmelegített maszk pedig megsemmisíti a vírusokat, amelyek a nap folyamán halmozódtak fel rajta, és már készen is áll az újabb használatra. A kutatók a maszk prototípusát egy egyszerű mobiltelefon-töltőről működtették. A Technion szerint az ilyen hatékony és innovatív maszk segítheti az országokat a maszkhiány leküzdésében a koronavírus-járvány idején.

A hazai cégek felismerik ugyan a fiatal munkavállalók igényeit, de nem reagálnak megfelelően rájuk - derült ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Y és Z generációt vizsgáló komplex kutatásából. A 2000 fiatalt és 300 munkaadó céget megkérdezett felmérés szerint a munkaadók túlságosan magas elvárásokat támasztanak leendő munkavállalóikkal szemben, amivel elbátortalanítják a potenciális jelentkezőket. Erősen hiányolják a fiatal dolgozók részéről a lojalitást, de a cégek jelentős része mégsem tesz különösebb erőfeszítést ennek felépítése érdekében. Pedig az anyagi juttatások mellett a fiatalok számára kiemelten fontos motivációs elem a vezetői visszajelzés, mentorálás.

Javították a magyarországi koronavírus-járvány statisztikai adatait, amelyek alapján már jóval több az aktív koronavírus-fertőzött vidéken, mint Budapesten.

Bár a vírus még jó ideig velünk lesz, az élet nem áll meg: sokan éppen most nyitnak tiszta lapot, és költöznek be új otthonukba. Átcuccolni alapból is nyűgös, de a koronavírus még rétesz egy lapáttal. Szakértők foglalták össze, hogy mi mindenre kell odafigyelnie annak, aki éppen dobozolás előtt áll: mutatjuk, hogyan lehet biztonságosan átköltözni a járvány idején.

Egy hatékonyan berendezett otthon, ahol kényelmes, praktikus környezetben tölthetjük mindennapjainkat fontosabb, mint eddig bármikor. Az elmúlt időszakban lakásunk szerepe felértékelődött, jóval több funkciót tölt be, mint korábban - az otthonunk lett az iskola, a játszótér és sokak számára a munka helyszíne is.Szakértők ezért most összeállították, hogyan lehet jól csinálni a home office-t.

Összesen 146 milliárd forintos kihelyezéssel zárta az első negyedévet a magyar lízingpiac, ami 10 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől. A csökkenés egyértelműen a koronavírus-járvány negatív hatásaival magyarázható. Az autófinanszírozásban 4 százalékos, a flottapiacon 1 százalékos növekedés volt. Igaz a teherautóknál és az agrárgépeknél két számjegyű visszaesés következett be. A kilátások rendkívül bizonytalanok, a lízingszakma azzal számol, hogy a finanszírozott összeg a tavalyi 70-75 százaléka lehet az idén.

A kijárási korlátozások feloldásával egyre többen hagyják el a lakóhelyüket, ami óhatatlanul is növeli a fertőzés terjedésének kockázatát. Éppen ezért adatvédelmi szakértők összegezték, hogy miként vethetők be technológiai megoldások a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, hogyan működnek és mennyire biztonságosak az emberi érintkezést követő (kontaktkutató) applikációk, illetve, hogy milyen adatvédelmi kockázatokat jelent azok használata.

Az enyhítések bevezetésével, a szezon megmentésére készülnek a magyarországi szállásadók. A piacra újonnan belépni kívánók azonban kivárnak, vagy meggondolták magukat - derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból.

Körülbelül minden negyedik magyar szenved valamilyen allergiától, és a tavasztól őszig tartó pollenszezonban több tízezret hagynak a patikákban gyógyszerre, orrsprére, szemcseppre. Allergia elleni készítményből, antihisztaminból április és szeptember között másfélszer annyit váltunk ki, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban. Azonban mégsem jelentene ekkora kiadást az allergia, ha nem a reklámban látott termékekre, vagy a jól bevált ismert gyógyszerekre esne a választásunk, illetve felíratnánk receptre a készítményeket a háziorvossal. Sokezer forintot spórolhatunk meg ezzel. A Pénzcentrum most utána járt, hogy milyen készítményeket érdemes vásárolnunk, hogy ne jelentsen a szénanátha akkora kiadást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Több táborszervező, összesen több mint 60 év táboroztatási gyakorlattal a hátuk mögött összegyűjtötték azokat a javaslatokat, amelyeket minden táborszervező figyelmébe is szeretnének ajánlani.

A tízezret közelíti a vizsgaszervezési tevékenység május 11-i újraindulása óta országszerte valamilyen kategóriában közlekedési vizsgát tevők száma. Bár a résztvevők csak korlátozott számban jelenhetnek meg a helyszíneken, a veszélyhelyzet előtti időszakhoz képest nem nőtt a jelentkezést követő várakozási idő.

Átmeneti házirend elkészítését ajánlja az óvodáknak a Nemzeti Pedagógus Kar a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő szabályok betartásának figyelembevételével.

Tovább emelkedik a hét közepén a benzin és a gázolaj ára. Annak ellenére, hogy a forint erősödött a dollárral szemben, az emelkedő tendencia a hazai árakban nem áll meg, a benzin várhatóan bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj ára pedig bruttó 6 forinttal változik.

A szokásos időpontban, 11 órakor tartja sajtótájékoztatóját az operatív törzs a legfrissebb magyar számokról koronavírus-ügyben.

A pandémia első és legnagyobb áldozata a turizmus volt, és bár szakértők jóslata szerint az enyhítések hatására a belföldi turizmus talpraállására még van remény, nagyon sok magyar mond le idén az utazásról. Ez abból is látszik, hogy rengetegen szabadulnának az utazási utalványaiktól: az online piactereken egyre több ilyen ajánlat bukkan fel.

A pénzügyminiszter kedden nyújtja be a jövő évi költségvetés tervezetét az Országgyűlés elnökének, Varga Mihály ezt hétfőn feltöltött Facebook-videójában jelentette be.

Hétfőn 10 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai - jelentette be Szijjártó Péter Röszkén.

Míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018-ban már 35 százalék alatti, és ha az irodák nem növelik nagy léptekben és gyorsan a közvetítés hozzáadott értékét és szakmai színvonalát a fejlett piacokon már működő standardok alkalmazásával, akkor 5 éven belül az arány akár 10 százalék alá is eshet, amivel gyakorlatilag megszűnik az ingatlanközvetítés mint szolgáltatás jelen formájában, mert nem lesz rá szükség.

A fokozott fertőzésveszély miatt az üzemeltetőknek és a bérlőknek is új kihívásoknak kell megfelelniük - mondta az InfoRádiónak az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület elnöke. Takács Ernő arra számít, hogy nyár végére a legtöbben visszatérhetnek az irodákba.

Ahogy enyhül a járványveszély, egyre több cégnél kerül napirendre az irodákba való óvatos visszatérés, amivel kapcsolatban az egyik jelentős kockázatot a légkondicionálók jelentik. Ezek egyrészt egy helyiségen belül is keringethetik úgy a levegőt, hogy ha valaki betegen megy dolgozni, akkor az általa kilélegzett fertőző részecskék mindenkit elérnek az irodában, bármennyire is távol ülnek egymástól, másrészt az irodaházak jelentős részében központi szellőztetőrendszerek működnek, amelyek közvetítésével a vírus akár helyiségek között is vándorolhat.

3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 5 idős krónikus beteg.

2020.05.25 06:28
Jócskán túl a 1,5 millión az USA-ban

Az Egyesült Államokban több mint 1 millió 600 ezer koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, és 97 ezer fölé emelkedett a Covid-19 nevű betegségben elhunytak száma a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház vasárnap esti adatai szerint. Az Egyesült Államokban hétfőn a hősök emléknapja van, amikor a háborúban életét vesztett valamennyi katona előtt tisztelegnek az amerikaiak. Ez szövetségi ünnep, a katonai temetőkben mindenütt parányi amerikai zászlókkal díszítették fel a sírokat.

Donald Trump elnök még pénteken a Fehér Házban veteránokat tüntetett ki, vasárnap pedig az amerikaiak elözönlötték a tengerpartokat és azokat a szórakozóhelyeket, amelyek megnyitottak. New Yorkban és New Jersey-ben is megnyitották a tengerparti strandokat, igaz, a kormányzók és a városvezetők mindenütt óvatosságra, a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírások betartására figyelmeztettek. Az amerikai elnök megtiltotta a beutazást Brazíliából az Egyesült Államokba - jelentette be vasárnap éjjel kiadott közleményében a Fehér Ház.

A döntés értelmében azok sem utazhatnak be az Egyesült Államokba, akik az amerikai vízumkérelmük benyújtása előtti 14 napban brazil földön jártak - fogalmazott a közleményben Kayleigh McEnany, az elnöki hivatal szóvivője.

Hogy pontosan hány ember veszítette el az állását Magyarországon az utóbbi hónapokban, csak találgatni lehet. Közvélemény-kutatások úgy becsülik, nagyjából a dolgozók 7-10 százaléka maradt munka és jövedelem nélkül. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 330 700 álláskereső szerelt áprilisban, azonban sokan vannak, akik valamilyen okból kifolyólag nem regisztrálták maguka. Kíváncsiak voltunk, milyen lehetőségei vannak a munkaerőpiacon azoknak, akik most szeretnének elhelyezkedni. A Pénzcentrum által megkérdezett szakemberek szerint nem érdemes arra számítani, hogy belátható időn belül minden visszatér a régi kerékvágásba, míg korábban a cégek licitversenyt folytattak egy-egy jó munkaerőért, most fordult a kocka, a következő időszakban egy-egy pozícióra többszörös túljelentkezés lesz.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem