8 °C Budapest

Így próbálják megkerülni a hatósági covid-teszt árát a magánklinikák

2020. szeptember 24. 14:01

Szeptember 21-től hatósági ár van ércényben a koronavírusfertőzést orr- és garatválladék alapján kimutató PCR-tesztekre. Erre azok az egészségügyi szolgáltatók, ahol eddig végeztek vizsgálatokat, különbözőképpen reagáltak. Sok helyen felfüggesztették a szűrések elvégzését, arra hivatkozva, hogy a laborköltséget sem fedezi a 19 500 forintos hatósági ár, máshol megpróbálják felárakkal kijátszani a szabályozást. A Pénzcentrum összegyűjtötte, melyik magánklinika hogyan reagált a kötelező árcsökkentésre.

Ezen a héten hétfőtől, vagyis szeptember 21-től van érvényben a rendelet, amely alapján az egészségügyi szolgáltatók, magánlaborok nem kérhetnek magasabb árat a koronavírusfertőzést kimutató PCR-szűrésért, mint 19 500 forint. Az már a rendelet életbelépését követően lehetett látni, hogy ez az árcsökkentés a lakosság számára is kedvezőtlen válaszreakciót válthat ki a magánszolgáltatókból. Ugyanis hiába van rengeteg olyan mintavételi hely, ahol vállalják az alacsonyabb költséggel is a vizsgálatot:

egyes helyek más jogcímeken szedik be a hatósági ár okozta kiesés, máshol pedig felfüggesztették a tesztelést.

Ez pedig azt eredményezi, hogy a lakosság számára szűkülnek a lehetőségek: hol végeztethetik el a PCR-tesztet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ több mint 100 mintavételi helyszínt sorolt fel honlapján korábban. Ezek közt számos magánszolgáltató is van, a legtöbbnek a díjszabásáról is könnyen tájékozódhatunk az interneten, így azt is meg tudtunk nézni, mennyiért végzik jelenleg a teszteket. Nagyjából a laborok fele a rendelet életbe lépése után is folytatja a tesztelést a megszabott 19 500 forintos hatósági áron.

Árcsökkentés helyett felfüggesztés

Lapunk számos olyan magánszolgáltatóra bukkant, ahol fel is függesztették a tesztelést, melynek leggyakrabban az az indoka, hogy mindössze a laborköltséget, vagy azt sem fedezi a hatósági ár. A székesfehérvári Menta Magánorvosi Központ például azt arja honlapján: "Tisztelt Pácienseink! A PCR tesztre való mintavétel bizonytalan ideig szünetel. Azt laboratórium döntésétől függően fogjuk újraindítani." A balatonfüredi Tagore Medical Center szintén a laborítórium díjszabása miatt függesztette fel a szűrést:

Mint már bizonyára Önök is értesültek róla, a Magyar Kormány 2020.09.21-től hatósági árszabást vezetett be a SARS-CoV2 vírus PCR tesztelésére vonatkozóan. A Tagore Medical Center a tesztelés tekintetében mintavételi helyként működik, azaz a levételt követően a minta elszállításra és kiértékelésre akkreditált budapesti laborpartnerünkhöz kerül. Tekintettel arra, hogy a biztonságos mintavétel, szállítás és megbízható laboratóriumi kiértékelés díja magasabb mint a megállapított hatósági ár, így PCR tesztelésünket bizonytalan időre fel kell függesztenünk.

A szegedi Frida Med Klinika, a nyíregyházi FM Magánklinika Egészségügyi Szolgáltató, a FirstMed FMC, az Emineo, a Doctor Hair Clinic szintén ezt közölték a honlapjukon. Más magánszolgáltatók esetében pedig valószínűleg egyszerűen törölték az elérhető vizsgálatok közül a koronavírus PCR-tesztet, mivel lapunk nem talált információt róla.

Találd meg a legjobb személyi kölcsön ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátorával!

Hozzá kell tenni, hogy a magánszolgáltatóknál általában csak a mintavétel történik, a vizsgálatot már egy megbízott labor végzi el. A szolgáltatók, amelyeknél volt információ a PCR-tesztek végzéséről, áráról, többnyire a Synlab, az Avidin, a Corden International, a Neumann Diagnostics, a Medicover Diagnosztikai Központ vagy a MikroMikoMed valamely laborjába küldik a mintákat.

Az azonos laborokkal szerződött helyek közt viszont van, ahol továbbra is végzik a vizsgálatokat, máshol felfüggesztették azokat. Természetesen azt nem tudhatjuk, milyen áron szerződött az egyes labor egyik vagy másik magánszolgáltatóval. Valószínű azonban, hogy míg némely magánklinikák "le tudják nyelni" a kiesést, máshol valóban olyan kicsi az árrés, hogy inkább a felfüggesztés, szerződés újratárgyalás mellett döntöttek.

Új ár, új felárak

Az egyik legnagyobb hazai magánszolgáltató, az Affidea a kialakult helyzetben azt az utat választotta, hogy nem végez a klinikán tesztet, csakis kiszállásos módon. Azonban ilyenkor felszámítja a kiszállás díját, így a teszt ára ezzel a felárral 49 990 forintra nő. A honlapjukon azt írják:

Értesítjük Önöket, hogy 2020. szeptember 21-én életbe lépett a Kormány (...) rendelete, ami alapján a SARS-CoV-2 RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat és mintavétel díja maximalizálásra került. Sajnálatos módon a maximalizált ár mellett az Affidea Magyarország Kft. a lakossági PCR-szűrést átmenetileg nem tudja folytatni, így kizárólag a házhoz menő szolgáltatás elérhető nálunk.

A Dimenzió-Med Egészségközpont más utat választott: a honlap tájékoztatása szerint a "COVID-19 PCR vizsgálatot magánszemély csak TOP menedzser és bővített TOP menedzser szűrés esetén veheti igénybe, akkor ára 17 000 forint és 2 500 forint a mintavétel". Ezzel a hatóségi árat ugyan betartják, viszont az említett szűrések 160-170 ezer forintba kerülnek. Így gyakorlatilag nem szűnt meg a lehetőség, de a kereslet vélhetően jóval kisebb lesz a szolgáltatásra.

A CMC Déli Klinikán szintén csak csomagban, az ellenanyag vizsgálattal együtt, 45 000 forintért választható a PCR-teszt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiegészítés - 2020.09.24. 18:47:  A CMC Déli Klinikára vonatkozó információt a Klinika honlapján, 2020. szeptember 24-én 14 órakor elérhető árjegyzék alapján közöltük. Cikkünk megjelenése után a CMC vezérigazgatója a következőkről tájékoztatta lapunkat: "Klinikánk a PCR teszteket 19 500 Ft-os hatósági áron végzi a szakmailag indokolt esetekben mind a vállalati partnerei, mind pedig a lakosság számára." Alábbi táblázatunkban a CMC honlapján jelen pillanatban is megtalálható, hivatalos csomagár szerepel (önálló PCR-vizsgálat nem található az árjegyzékben, sőt az online időpont-foglalásnál sem lehet külön PCR-vizsgálatot választani).

A pécsi Da Vinci Magánklinikán csak a műtétre előjegyzett betegeknek kerül 19 500 forintba a koronavírusteszt, aki nem műtétre vár, annak 35 000 forintot kell fizetnie. A Kardirex klinikán szintén 19 500 forint a teszt ára, a kiszállási díj viszont 20 000 forint.

Fenntartjuk a lehetőségét, hogy más klinikák, ahol a honlap információi szerint magasabb árakat találtunk, esetleg még nem frissítették a tájékoztatást. Ilyen például a szegedi Aranyklinika, ahol jelenleg is 32 000 forint van feltüntetve az árjegyzékben. A nyíregyházi Bujtosi Klinikán a PCR-teszt 30 000 forint. A Királyerdei Klinikán 35 000 forint a PCR-teszt, és 2000 forint a hétvégi felár.

A Medicover klinikán például elvégzik 19 500 forintért a tesztet, de a hétvégi leletkiküldésért 10 000 forint felárat számítanak fel. Ez akkor érvényes csak, ha pénteken történik a vizsgálat, és a páciens nem akar hétfőig várni az eredményre. A Rózsakert Medical Centerben a honlap szerint még mindig 30 000 forint a teszt, és a teszt előtti konzultáció 15 000, ha nem húzódik el valamilyen krónikus betegség miatt, vagy más okból, mert akkor 18 000 forint.

A táblázatból látszik, hogy sok szolgáltató levitte az árat a hatóságilag meghatározott 19 500 forintra. Azonban az biztos, hogy egyes mintavételi helyeken a szolgáltatás felfüggesztése miatt a lakosságnak kevesebb lehetősége lesz, hogy elvégeztesse a tesztet. Ezen túlmenően az eredmények is csúszhatnak a megnövekedett igény és kapacitáshiány miatt. A Synlab honlapján úgy tájékoztatnak:

Mivel csepeli központi laboratóriumunkba hetek óta a korábbi mintamennyiség többszöröse érkezik be feldolgozásra, a megnövekedett vizsgálati igény okozta kapacitáshiány miatt a COVID PCR vizsgálatok végzését ezentúl csak hosszabb, 5 munkanapos határidővel tudjuk vállalni. Ezt a vizsgálatok megrendelésénél kérjük vegyék figyelembe!

A Synlab pedig sok magánklinikával működik együtt a PCR-tesztek elvégzésében, ahogy az a fenti táblázatból is kitűnik. A tesztek elvégzésére azonban szükség van, ez nem csak a szakértők, hanem a lakosság véleménye is, ahogy az kiderült a Pénzcentrum széleskörű online felméréséből. Jelenleg 657 437 elvégzett tesztet tartanak nyilván a hivatalos tájékoztatás szerint, és eddig 21 200 főnél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem