7 °C Budapest

Így nyom minket tele antibiotikummal a gyógyszerlobbi?

2018. március 29. 15:02

Az elmúlt 15 évben jelentősen, közel 40 százalékkal emelkedett az antibiotikumok használata. Ez a hatalmas emelkedés többek között olyan országoknak számlájára írható, mint Spanyolország és Görögország, melyek vény nélkül is kiadják ezeket az orvosi készítményeket.

Világszerte egyre több antibiotikumot használnak az emberek, ez pedig fokozza azokat a félelmeket, melyek szerint előbb-utóbb haszontalanná válnak a gyógyszerek. Az antibiotikumok használatának további növekedését okozza, hogy egyes országokban, például Görögországban és Spanyolországban vény nélkül is kiadják ezeket a készítményeket.

Máshol a trend már megfordulni látszik: Nagy-Britanniában már igyekeznek csökkenteni az antibiotikumok használatát, mivel attól tartanak, hogy a gyógyszerek előbb-utóbb hatástalanokká válnak. Ugyanakkor sok, egykor szegény országban egyre gyakrabban használják, az afrikai orvosok például malária ellen alkalmazzák ezeket a gyógyszereket.

A legfrissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy 15 év alatt közel 40 százalékkal emelkedett az antibiotikumok felhasználása világszerte.

A szakértők attól tartanak, hogy előbb-utóbb elérünk egy pontot, amikor már a rutinműtétek is halálosakká válnak, mivel a gyógyszerek túl gyakori használata következtében olyan ellenálló kórokozók alakulnak ki, melyek megfertőzhetik a műtéten áteső betegeket.

Egy 76 országot vizsgáló tanulmány becslése szerint 2015-ben naponta 35 milliárd adag antibiotikumot használtak fel az emberek. Ez azt jelenti, hogy a 2000-es állapotokhoz képest 39 százalékkal nőtt fogyasztás.

A nagy jövedelmű országok közül Spanyolországban használják a legtöbb antibiotikumot, de szintén sok ilyen gyógyszert alkalmaznak Görögországban, Franciaországban, Belgiumban és Írországban.

A növekedés azonban azokban az alacsony jövedelmű országokban figyelhető meg leginkább, amelyekben a lakosság mostanra elég vagyonossá vált ahhoz, hogy megengedhesse magának az olyan antibiotikumok használatát, mint például a penicillinét. Gyakran akkor is ezt teszik, ha felesleges a gyógyszer alkalmazása.

Az antibiotikumok a bakteriális fertőzések ellen hatásosak, ám gyakran írják fel őket vírusos megbetegedések, például fülfertőzések vagy influenza ellen is, ami teljesen felesleges.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban a gazdag országoknak oroszlánrészük volt ezen gyógyszerek használatában, ám mostanra néhány alacsony vagy közepes jövedelmű ország túlszárnyalta őket. Ez annak a következménye, hogy az emberek már többet engedhetnek meg maguknak, mint korábban, illetve ez a növekvő anyagi jólét párosul a városi életmódból és a közlekedési szennyeződésekből származó betegségek előfordulásának emelkedéséből. Az alacsony és közepes jövedelmű országok közül jelenleg Indiában, Kínában és Pakisztánban használják a legtöbb antibiotikumot.

A nemzeti mintákon alapuló adatok alapján 2000-ben még 11,3 napi adag jutott 1000 emberre, ám ez az érték 2015-re 15,7-re ugrott. A leggyakrabban használt antibiotikum, a penicillin fogyasztásának mértéke 2000 és 2015 között 36 százalékkal emelkedett. A legnagyobb ugrás a szegényebb országokban volt megfigyelhető, ahol a fogyasztás 56 százalékkal emelkedett, miközben a magas jövedelmű országokban 15-tel. Nagy fogyasztó az Egyesült Államok is, ahol az új antibiotikumok fogyasztása emelkedik.

Nagy-Britanniában már az adatokon is látszik, hogy törekednek az antibiotikumok használatának visszaszorítására: 2000-ben még 23,8 teljes napi adag jutott 1000 emberre vetítve, ám 2015-ben ez az érték már csak 23,2 volt.

 

(Daily Mail)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem