2020. július 16. csütörtök Valter

Így nyom minket tele antibiotikummal a gyógyszerlobbi?


Az elmúlt 15 évben jelentősen, közel 40 százalékkal emelkedett az antibiotikumok használata. Ez a hatalmas emelkedés többek között olyan országoknak számlájára írható, mint Spanyolország és Görögország, melyek vény nélkül is kiadják ezeket az orvosi készítményeket.

Világszerte egyre több antibiotikumot használnak az emberek, ez pedig fokozza azokat a félelmeket, melyek szerint előbb-utóbb haszontalanná válnak a gyógyszerek. Az antibiotikumok használatának további növekedését okozza, hogy egyes országokban, például Görögországban és Spanyolországban vény nélkül is kiadják ezeket a készítményeket.

Máshol a trend már megfordulni látszik: Nagy-Britanniában már igyekeznek csökkenteni az antibiotikumok használatát, mivel attól tartanak, hogy a gyógyszerek előbb-utóbb hatástalanokká válnak. Ugyanakkor sok, egykor szegény országban egyre gyakrabban használják, az afrikai orvosok például malária ellen alkalmazzák ezeket a gyógyszereket.

A legfrissebb adatok alapján úgy tűnik, hogy 15 év alatt közel 40 százalékkal emelkedett az antibiotikumok felhasználása világszerte.

A szakértők attól tartanak, hogy előbb-utóbb elérünk egy pontot, amikor már a rutinműtétek is halálosakká válnak, mivel a gyógyszerek túl gyakori használata következtében olyan ellenálló kórokozók alakulnak ki, melyek megfertőzhetik a műtéten áteső betegeket.

Egy 76 országot vizsgáló tanulmány becslése szerint 2015-ben naponta 35 milliárd adag antibiotikumot használtak fel az emberek. Ez azt jelenti, hogy a 2000-es állapotokhoz képest 39 százalékkal nőtt fogyasztás.

A nagy jövedelmű országok közül Spanyolországban használják a legtöbb antibiotikumot, de szintén sok ilyen gyógyszert alkalmaznak Görögországban, Franciaországban, Belgiumban és Írországban.

A növekedés azonban azokban az alacsony jövedelmű országokban figyelhető meg leginkább, amelyekben a lakosság mostanra elég vagyonossá vált ahhoz, hogy megengedhesse magának az olyan antibiotikumok használatát, mint például a penicillinét. Gyakran akkor is ezt teszik, ha felesleges a gyógyszer alkalmazása.

Az antibiotikumok a bakteriális fertőzések ellen hatásosak, ám gyakran írják fel őket vírusos megbetegedések, például fülfertőzések vagy influenza ellen is, ami teljesen felesleges.

Korábban a gazdag országoknak oroszlánrészük volt ezen gyógyszerek használatában, ám mostanra néhány alacsony vagy közepes jövedelmű ország túlszárnyalta őket. Ez annak a következménye, hogy az emberek már többet engedhetnek meg maguknak, mint korábban, illetve ez a növekvő anyagi jólét párosul a városi életmódból és a közlekedési szennyeződésekből származó betegségek előfordulásának emelkedéséből. Az alacsony és közepes jövedelmű országok közül jelenleg Indiában, Kínában és Pakisztánban használják a legtöbb antibiotikumot.

A nemzeti mintákon alapuló adatok alapján 2000-ben még 11,3 napi adag jutott 1000 emberre, ám ez az érték 2015-re 15,7-re ugrott. A leggyakrabban használt antibiotikum, a penicillin fogyasztásának mértéke 2000 és 2015 között 36 százalékkal emelkedett. A legnagyobb ugrás a szegényebb országokban volt megfigyelhető, ahol a fogyasztás 56 százalékkal emelkedett, miközben a magas jövedelmű országokban 15-tel. Nagy fogyasztó az Egyesült Államok is, ahol az új antibiotikumok fogyasztása emelkedik.

Nagy-Britanniában már az adatokon is látszik, hogy törekednek az antibiotikumok használatának visszaszorítására: 2000-ben még 23,8 teljes napi adag jutott 1000 emberre vetítve, ám 2015-ben ez az érték már csak 23,2 volt.

 

(Daily Mail)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar, Interspar

Grill
07.21-07.22
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos