7 °C Budapest

Így jársz, ha balesetet okozol munka közben

Pénzcentrum
2014. június 18. 19:02

Becslések szerint évente Magyarországon 130 ezer diák vállal tanulmányai mellett munkát. A nyári szezonban különösen nagy hangsúlyt kap a tanulók foglalkoztatása, ilyenkor az egyetemisták mellett sok helyen alkalmaznak középiskolásokat is. A diákok foglalkoztatása számos előnnyel jár mindkét fél számára, de mi történik, ha a tanuló hibázik, kit terhel a felelősség?

Az iskolaszövetkezetek évente 130 ezer diáknak biztosítanak munkát és tapasztalatszerzési lehetőséget, jelentős részük, hozzávetőlegesen 50 ezer fiatal kimondottan a nyári hónapokban vállal ilyen feladatokat. Ez azt jelenti például, hogy hozzávetőleg minden hetedik magyar KKV-nál dolgozhatna egy diák a nyári szünetben.

A munkaadók elsősorban a gyártás, a kereskedelem és a mezőgazdaság területére betanított munkákra keresnek diákokat. Emellett valamennyi ágazatban kínálnak irodai adminisztratív munkákat, várnak diák jelentkezőket nyelvtudást vagy számítógépes ismereteket igénylő szakmai feladatokra, gyakornoki programokba, valamint marketing, promóciós és hostess munkákra is. Nyáron a mezőgazdasági munkák aránya emelkedik meg leginkább, de sok álláslehetőség nyílik fagyizókban, cukrászdákban is.

5 + 2 leg a diákmunkáról

  • Legnépszerűbb munkák: strandokon, vidámparkokban, csúszdaparkokban és fesztiválokon végzett munka, árufeltöltés, irodai adminisztráció
  • Leggyakoribb munkák: irodai diákmunka (adatrögzítés, adminisztratív munkák, telefonos munkák, borítékolás), fizikai diákmunka (árufeltöltés, áruházi munkák, csomagolás, bolti kisegítő munkák), hostess diákmunka kóstoltatások), promóciós diákmunkák
  • Legfiatalabb munkavállaló: a nyári szünidőben már 15 éves kortól dolgozhatnak a tanulók szülői engedéllyel
  • Legtöbb foglalkoztatott diák: becslések szerint évente Magyarországon 130 ezer diák vállal tanulmányai mellett munkát
  • +1: legális foglalkoztatási formák: hagyományos munkaszerződéssel foglalkoztathatók a 16. életévüket betöltött diákok, illetve az iskolai szünet alatt 15 éves nappali tagozatos tanulók, szülői beleegyezéssel. A munkáltatók élhetnek az egyszerűsített foglalkoztatás lehetőségével, önálló tevékenységként végzett nyári munka esetén pedig megbízási szerződéssel, de a nappali tagozatos diákok jelentős számban vállalnak munkát iskolaszövetkezeteken keresztül is.
  • +2: felelősségbiztosítás: felelősségbiztosítás kötésével nemcsak magukat védhetik meg a vállalkozók, de a közvetlenül általuk foglalkozatott tanulók is nagyobb biztonságban végezhetik nyári munkájukat.

A diákmunka munkaadói és munkavállalói szempontból is előnyös. A diákok későbbi elhelyezkedése miatt rendkívül fontos, hogy már tanulmányaik során minél több munkatapasztalatot szerezzenek, és már ekkor minél jobban beletanuljanak leendő szakmájukba. A munkaadók számára is előnyös a diákok foglalkoztatása, hiszen kevesebb költséggel jár az alkalmazásuk, és könnyen pótolható velük a nyári szabadságolások miatt kieső munkaerő is. Bár a tanulók tapasztalatlanságuk miatt nagyobb eséllyel véthetnek hibákat munkavégzés közben, a munkaadóknak mégsem kell felesleges kockázatot vállalniuk, hiszen a Generalinál kötött felelősségbiztosításaik kiterjednek vagy kiterjeszthetők a diák alkalmazottakra is. Különösen fontos lehet ez a kkv szektor esetében, ahol a munkavállaló által okozott kár kifizetése nagyobb terhet jelenthet a vállalkozás számára.

Felelősségbiztosítás a foglalkoztatási formák szerint

Diákmunka

Egész évben számos diák vállal munkát, különböző foglalkoztatási formában. Azokban az esetekben, ha a vállalkozás közvetlenül, azaz például hagyományos munkaszerződéssel foglalkoztat diákot, és a vállalkozás rendelkezik felelősségbiztosítással, a biztosítás hatálya kiterjed a tanulóra is, így mindkét fél nyugodt lehet, biztonságban végezheti munkáját.

A Generalinál általános felelősségbiztosítással rendelkező biztosított vállalkozó kérheti, hogy a biztosító a szerződésben meghatározott mértékben és feltételek szerint mentesítse őt olyan kár megtérítése alól, amelyért jogszabály szerint az alkalmazásában álló diák volt a felelős.
Sokan vállalnak munkát iskolaszövetkezeten keresztül. Ebben az esetben az iskolaszövetkezet köt vagy köthet felelősségbiztosítást a diákokra, mely így megtéríti a tanulók által harmadik félnek okozott kárt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyári munka

Nyáron lényegesen több diák vállal munkát, például idénymunkát. Az alkalmi és idénymunkák esetén a munkaadók élhetnek például az egyszerű foglalkoztatás lehetőségével. Az így foglalkoztatott diákok esetén, a vállalkozás felelősségbiztosítása kiterjed a diákok által elkövetett hibák, szakmai mulasztások miatt harmadik személyeknek okozott károkra. Az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás esetén a szövetkezeteknek kell felelősségbiztosítást kötniük a nyáron munkát vállaló diákokra is.

Szakmai gyakorlat

A szakmai gyakorlat nem minősül munkaszerződésnek. Itt is igaz, hogy a felelősségbiztosítást ki kell terjeszteni egy kiegészítő biztosítással azokra a károkra, amelyeket a vállalkozás okoz a tanulónak vagy a tanuló a vállalkozásnak. Így lehet teljes körű a felelősségbiztosítási védelem.

 

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm