2019. október 19. szombat Nándor

Így hallgattatnák el a tanárokat: még felmondással sem szabadulnának

  • Népszava
  • 2019. október 10. csütörtök 09:04

Az egyik tankerület titoktartási nyilatkozatot íratna alá a pedagógusokkal, nem beszélhetnének sem a béreikről, sem más, a feladatteljesítés közben tudomásukra jutott tényről, adatról, információról: azokat titokként kell kezelniük, és harmadik személy számára nem hozzáférhetővé tenni.

Néhány héttel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Ifjúsági Tagozata elindított egy kampányt, amelybe bekapcsolódva rengeteg pedagógus állt nyilvánosság elé, arcukat is vállalva, fotókon közzétéve az esetenként megalázóan alacsony nettó bérüket.

A Székesfehérvári Tankerületben már semmit nem bíznának a véletlenre, írta a Népszava: a titoktartási nyilatkozatot íratnának alá a tanárokkal, amely azután is érvényben maradna, hogy a munkaviszony megszűnt. Ettől pedig csak akkor lehet eltekinteni, ha bíróság vagy más hatóság "a titok" kiadására kötelez, ellenkező esetben fegyelmi eljárást indítanak.

A Székesfehérvári Tankerület nem az első: hasonló előírásokkal próbálkoztak nemrég a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrumban is. Ott az új munkaköri leírásban szabták volna meg, hogyan kell viselkedniük a tanároknak, azonban - lehetséges, hogy a sajtóvisszhang hatására - a centrum végül visszakozott.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás elmondta a nyilatkozattal kapcsolatban, hogy az ilyen fokú szigor jogsértő lehet: nemcsak abban gátolhatja a tanárokat, hogy beszéljenek az iskolákban tapasztalható problémákról (mint például a munkaerőhiány és az azzal járó anomáliák), hanem abban is, hogy jogsegélyért a szakszervezethez forduljanak. Az érdekvédő szerint nem közalkalmazottaktól, hanem köztisztviselőktől lenne elvárható az, amire a székesfehérvári tanárokat köteleznék, de míg a köztisztviselőknek jár hallgatási díj, a pedagógusoknak szóló nyilatkozatban erről szó sincs.

APSZ vezető jogtanácsosa, Selmeciné Csordás Mária mindenkit óva int, hogy a nyilatkozatot aláírja: a Munka törvénykönyve szerint közalkalmazotti jogviszony tekintetében nem lehet a jogviszony megszűnését követően is titoktartásra kötelezni a közalkalmazottakat. Valamint elmondta, hogy bár a nyilatkozat szerint a titoktartási kötelezettség megszegése súlyos fegyelmi vétségnek minősül, amelynek esetén alkalmazhatóak a közalkalmazotti törvényben (Kjt.) meghatározott jogkövetkezmények is, a Kjt. fegyelmi felelősséggel kapcsolatos rendelkezéseit 2012. július 1-től hatályon kívül helyezték.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.17-10.23
Országos

Lidl

10.17-10.23
Országos

Interspar

10.17-10.23
Országos

Spar

10.17-10.23
Országos

Auchan

10.17-10.22
Országos

Tesco

10.17-10.22
Országos

Kika

10.16-10.29
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos