14 °C Budapest

Így fogy el a magyar, ráadásul már az arany sem kell senkinek

2017. december 21. 12:30

2017 októberében a születések száma 6,6, a halálozásoké pedig 6,3 százalékkal kevesebb volt, mint az előző év azonos hónapjában. A természetes fogyás 2480 fő volt, 132-vel kevesebb az egy évvel korábbinál. 2017 első tíz hónapjában a születések száma 1,2 százalékkal elmaradt az előző évitől, a halálozásoké pedig - az év eleji jelentős halálozási növekmény miatt - 4,9 százalékkal emelkedett. Ennek következtében a természetes fogyás 32 798 fő volt, 5995-tel több, mint az előző év azonos időszakában.

A legfrissebb, októberi adatok szerint 7 837 gyermek született Magyarországon, ami 6,6 százalékkal, számszerűen 557-tel elmarad a 2016 októberitől. Az elhunytak száma 10 317 fő volt, ez 6,3 százalékkal, 689-cel kevesebb az előző év októberihez képest. A halálozások és a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. októberi 2612-vel szemben 2480 fő volt, ami 5,1 százalékos csökkenés. Ezzel együtt a házasságkötések száma is csökkent, a 3115 anyakönyvezett frigy 13,4 százalékkal, 480-nal kevesebb a tavaly októberinél.

Az idén januártól októberig tartó időszakot nézve kijelenthető, hogy 76 630 gyermek jött világra, ami 902-vel, 1,2 százalékkal elmaradt a 2016. január-októberi születésszámtól. 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. Ennek figyelembevételével a szökőnaphatástól megtisztított születésszám az előző év azonos időszakához képest kisebb mértékben, 0,8%-kal csökkent. Januárban 0,4, májusban 10 százalékkal emelkedett a születések száma, a többi hónapban kevesebb gyermek jött a világra, mint az előző év azonos hónapjaiban. A legnagyobb, 6,6 százalékos csökkenés októberben következett be.

Ugyanebben az időszakban 109 428-an haltak meg, ami 4,9 százalékos emelkedést, számszerűen 5093-mal több elhunytat jelent az előző évi azonos időszakához viszonyítva. Az év hat hónapjában többen, négy hónapjában kevesebben hunytak el, mint az előző év azonos hónapjaiban. A legnagyobb növekedés január-februárban történt, amikor a halálesetek szökőnaphatástól megtisztított száma átlagosan a negyedével emelkedett. A legnagyobb csökkenés pedig októberben következett be, amikor 6,3 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban.

A halálozások számának emelkedése, valamint a születések számának csökkenése következtében a természetes fogyás a 2016. január-októberi 26 803-mal szemben 32 798 fő volt, ami 22 százalékos növekedés.

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant. A 2017 első tíz hónapjában megkötött 46 061 házasság 2,5 százalékkal, számszerűen 1173-mal volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának csökkenése valamivel kisebb mértékű, 2,3 százalék volt. Az év négy hónapjában emelkedett, hat hónapjában pedig csökkent a frigyek száma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legnagyobb növekedés júniusban történt, amikor 7,2 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint az előző év azonos hónapjában. A legnagyobb csökkenés pedig októbert jellemezte, amikor a házasságkötések száma 13 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Ezer lakosra idégn egyébként 9,4 élveszületés és 13,4 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,6 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,7 ezrelékponttal, 4,0 ezrelékre emelkedett. Az év első tíz hónapjában ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,6 ezrelékpontos javulás az előző év január-októberhez képest. A házasságkötési arányszám 5,7 ezrelékes értéke 0,1 ezrelékponttal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm